Про адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції

857
0

1308115362_1111111111

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 №505 затверджений «Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (далі — особа, яка переміщується), для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (далі — Порядок)

Вищевказана грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди у довільній формі про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї.

Урядом в зазначеному Порядку встановлені розміри грошової допомоги особам, які переміщуються, а саме:

1) для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) — 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

2) для працездатних осіб — 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Встановлено також обмеження загальної суми допомоги на сім’ю: вона не може перевищувати 2400 гривень (розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї).

Однак під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, розмір отриманої грошової допомоги не враховується, а також не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Як же отримати грошову допомогу? Для її отримання уповноважений представник сім’ї з відповідною заявою (до неї додається копія свідоцтва про одруження, копії свідоцтв про народження дітей, письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї та згода на обробку персональних даних), паспортом громадянина України (іншим документом, що посвідчує особу), та довідкою всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються, звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування).

Слід знати, що Порядком визначені також підстави, за яких грошова допомога не призначається, а саме коли:

1) будь-хто з членів сім’ї має у володінні житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції;

2) у володінні сім’ї є два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції (автобусів, вантажних та легкових автомобілів). При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через уповноважені органи, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску;

3) будь-хто з членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Термін розгляду заяви з доданими до неї документами становить 10 днів після її подання уповноваженим представником сім’ї. Протягом вказаного терміну повинно бути прийнято рішення про призначення грошової допомоги або відмову у її призначенні та надано відповідне повідомлення уповноваженому представнику сім’ї. У разі прийняття позитивного рішення грошова допомога перераховується уповноваженим органом на відкритий уповноваженим представником сім’ї в установі банку рахунок.

Про факт працевлаштування особи працездатного віку, яким призначено грошову допомогу, зобов’язані у триденний строк інформувати уповноважений орган. Крім того, уповноважений представник сім’ї, якому призначено грошову допомогу, зобов’язаний протягом трьох днів з дня настання зміни обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, повідомляти про такі зміни уповноваженому органу.

Обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення грошової допомоги, уповноважені органи мають право перевіряти.

 

Л. Є. Кожемякіна,

начальник Запорізького міського управління юстиції