Известный запорожский литератор высказался по поводу смерти Олеся Бузины

922
0

OlesУкраинское информационное пространство по-разному отреагировало на смерть  убитого вчера скандального писателя и журналиста Олеся Бузины. Так же неоднозначно воспринимается обществом и литературное «наследие» покойного. Свою оценку Олесю Бузине информационный портал «ВЕРЖЕ» попросил дать известного запорожского поэта, телеведущего, и, без сомнения, знатока украинской литературы Олеся Барлига. Вот что ответил Олесь Барлиг:

«Фігуру Олеся Бузини я оцінюю з двох позицій. Для мене, як громадянина, він у першу чергу носій ідеології і поглядів, що живлять російську військову агресію проти України. Українофоб, уражений великодержавним російським шовінізмом. Одне з джерел впровадження російської пропаганди, що винувата у смерті наших співгромадян.

Для мене як митця – Бузина був цікавий в ролі відчайдушного борця із міфами української культури і «канонізацією» її персоналій. Він виймав спідню білизну класиків літератури і демонстрував її нам. Власне, його балетризовані, утрирувані, жовті розповіді задовольняючи ось ту тривіальну потребу побачити у бронзових постатях людей з крові і плоті, компенсували брак художньовартісних романів і фільмів на цю ж тему. Тож в резонансі навколо книги «Вурдалак Тарас Шевченко» і в певній її популярності варто звинувачувати не Бузину, а нас, українських письменників і вітчизняне шевченкознавство, що вперто продовжує табуювати низку тем пов’язаних із Великим Кобзарем.

Наразі версії про загибель Бузини множаться із кожною годиною. Шанувальники конспірологічних теорій вже плетуть одну нісенітницю за іншою. Підживлює їх і миттєва реакція на смерть перших осіб Росії та України. Мене мало цікавлять соціальні, політичні, бізнесові й особисті чинники в цій справі. Я людина із магічним світоглядом і цю загибель розглядаю як одну з тисяч смертей, що відбуваються в контексті глобальних цивілізаційних процесів. Концепції, що ізжили себе і розповсюджують трупну отруту – маю залишитися в минулому. Ті хто не хочуть позбавлятися їх – залишаться у минулому разом з ними. Це вирішують якісь вищі сили.

До того ж мені здається, що на кожного, хто як головну життєву стратегію обирає послідовну ненависть до всього іншого й інакшого, з часом очікує схожий фінал. Як сказав у зв’язку із загибеллю Бузини мій френд, російський громадський активіст і карикатурист Алєксандр Хотц: «місце насильників – серед жертв насилля».

Напомним, свою оценку произошедшему убийству Олеся Бузины читателям информационного портала «ВЕРЖЕ» дали киевский политолог Андрей Еременко и народный депутат Украины Игорь Артюшенко.