Об’єднання територіальних громад Запоріжжя у дії: результати за рік

2210
1

«Хто в домі господар?» — відповідь на це питання мешканці девяти населених пунктів дали 29 серпня 2016 року. Майже рік тому на території Запорізького району була створена Долинська сільська обєднана територіальна громада (далі  ­ ОТГ), а з нового бюджетного року пішло спільне фінансування. Що змінилось на місцях, розповів голова цього ОТГ Богдан Федчук у рамках прес­туру, організованого Асоціацією міст України за підтримки USAID

Те, що в селах є життя і вони розвиваються, крок за кроком доводять в Долинській ОТГ. Голова Богдан Федчук не приховує — все потрібно було піднімати з руїн. Після розпаду колгоспу «Дружба» у спадок залишились  катастрофічні приміщення об’єктів соціальної сфери, будинки культури, бібліотеки, фельдшерсько­акушерські пункти. Роботи було дуже багато.

Слід зазначити, що на посту сільського голови Долинського Богдан Михайлович вже 17 років. І ще тоді розпочав модернізацію сіл. 15 років тому було утворено КП «Долинське», яке сьогодні очолює Юрій Мироненко.  За цей період вдалось розжитися 15 одиницями техніки. Нещодавно за кошти місцевого бюджету (Долинської сільської ради)  придбано сміттєвоз  вартістю  2 мільйони гривен. Планують придбати ще один.

— Ми вивозимо близько 100 тонн сміття на місяць. Вартість на територіях екс­Долинської сільської ради складає 14,80 грн., колишньої Розумівської — 41,50 грн. з будинку. Різниця така, бо на зборах громада вирішила платити по­різному. Після створення ОТГ ситуація зі сміттям поліпшилася, стало менше несанкціонованих звалищ, з яких за півроку вивезли більше 50 тонн сміття. Плануємо зробити роздільний збір сміття, це принесе додатковий дохід громаді, — розповів керівник Юрій Мироненко.

Що стосується водопостачання, то за місяць до населених пунктів подається майже 9 тис. куб. м питної води. Поки що без централізованого водопостачання залишається Розумівка. У  Нижню Хортицю і с. Бабурку воду  постачає «КП «Водоканал».

—     Основні кошти  направлятимемо на Розумівку і Нижню Хортицю. Плануємо освоїти 7­8 млн гривень. Ми вже запустили освітлення по всій Розумівці, іде підключення Нижньої Хортиці. На останній сесії нам затвердили 3,5 мільйона на асфальтування доріг на цих  територіях. Заасфальтовано вже 2 вулиці, ще 5 до кінця року відремонтуємо. В планах на 2018 рік  ­ заміна водоводу  в Нижній Хортиці,  купівля екскаватора і другого шкільного автобуса, — говорить голова ОТГ Богдан Федчук.

Вирішують і нагальне питання на території ОТГ — створення нового генерального плану забудови території дев`яти селищ. На це виділено більше мільйона гривень.  Цей документ дозволить здійснювати контроль за використанням земельних ділянок.

— Велике прохання до держави — передати громадам у  розпорядження землі за межами населених пунктів. Ми бачимо, що трактор оре землю, яка у нас в запасі (ми так вважали), а виявляється, що її, за документами, вже 5 років експлуатує інший власник. Ми не можемо дізнатися ім’я власника і на якій підставі було виділено шмат землі. На наші запити до Держкадастру відповідь одна: це — конфіденційна інформація. А як нам податки збирати? Ми ­ громада і маємо виживати за рахунок наших територій. Держава допомагає, дає різні субвенції, втім ми повинні і на себе розраховувати.  Раптом завтра щось трапиться, що  тоді нам робити? — ділиться Богдан Михайлович.

У  найближчих планах ­ створення при громаді пожежної частини і відділу поліції. Голова ОТГ зазначає, що на сьогодні є непорозуміння з поліцією. Копи можуть приїхати на виклик, а можуть і не приїхати. Також вкрай важко на території знайти дільничного.

Що стосується освіти, то з січня 2017 року на території Долинської  ОТГ діє відділ освіти, молоді та спорту, при якому функціонують дві школи I­III ступенів та два дитсадки.

— З вересня відкриються 3 інклюзивних класи. Для того, щоб змістовно навчати дітей з особливими потребами, ми ввели до штату шкіл логопеда, дефектолога і помічника вчителя. Ці співробітники  працюватимуть і з дітьми дошкільного віку. Крім того, у нас створена власна футбольна команда. А з нового навчального року при  Новозапорізькій школі відкриється школа «СПАС», — розповідає начальник відділу освіти, молоді та спорту Галина Данільчак. 

Та поки до Першого дзвоника ­ ще майже місяць, у альма­матер тривають ремонти. Велику увагу  приділено капремонту харчоблоків — закуплено нове обладнання і посуд. Ремонтують внутрішні туалети, замінили всі парти, планують придбати дошки.

У  дитсадках також зроблять косметичний ремонт. Співробітники одного з дошкільних навчальних закладів «Мрія», де сьогодні перебувають 97 діточок, кажуть, що всім необхідним садок забезпечено: у кожній групі є телевізор, ноутбук, сучасні дерев’яні ліжка, стільці та столи, іграшки тощо. Слід відзначити, що заклад перебуває у дуже гарному стані. В коридорі невеличка територія прикрашена виробами ручної роботи: вишиті подушки та рушники, розписаний посуд тощо.

Цьогорік у дитсадках збільшать кількість місць ­ завдяки нововведенням у законодавство  дозволено двоярусні ліжка. Це дозволить скоротили чергу, яка  зараз  складає 40 осіб.

Також Галина Данільчак зазначила, якщо цього року в школі один перший клас, то наступного року їх буде аж два. Тобто кількість малечі збільшується, і це не може не тішити. За словами місцевих медиків, зараз багато жінок у «цікавому стані». Більш того, мамами стають не тільки молодиці, але й старші жінки.

—  На нашій дільниці  екс­Долинської сільської ради ­ понад 500 дітей, з яких 340 ­ віком до 14 років. Для надання медичної допомоги є всі умови, також є препарати для надання першої медичної допомоги, — говорить завідуюча Долинською амбулаторією Наталія Заруденська.

Після створення ОТГ  на території з’явився сімейний лікар, закуплено комп’ютерну апаратуру, проведено Інтернет для полегшення роботи. Загалом у 9 селах працюють 2 амбулаторії та стільки ж стоматологічних кабінетів. І, не дивлячись на те, що зовні Долинська амбулаторія виглядає не дуже гарно, всередині приміщення перевищує всі очікування.

Територія для дозвілля також є у громади. Загалом ОТГ налічує 14 закладів культури.  Функціонують спортивні, вокальні, хореографічні та театральні гуртки, в яких займаються не тільки діти, а й дорослі. Працюють майже три десятки гуртків різного направлення при бібліотеках: народознавчий, краєзнавчий, декоративно­прикладного та образотворчого мистецтва, художнього читання. Плани масштабні: відкрити танцювальні студії в Новозапорізькому та Розумівському БК та вокальні студії при Високогірненському та Нижньохортицькому клубах, закупити мультимедійне обладнання, нову музичну апаратуру, поповнити бібліотечні фонди новою художньою літературою і закупити нові сценічні костюми для кожного закладу культури. Також у рамках програми  регіонального розвитку  відремонтують  дахи у Розумівському та Хортицькому будинках культури.

На території даного ОТГ функціонують 5 закладів духовенства. Ми завітали до церкви в  с. Долинське. Вона вражає своєю красою і величчю, на стінах ­ ручний розпис. Священик бачить позитив в об’єднанні громад:

— Разом ми завжди були сильніші та міцніші. Кажуть: «Розділяй і володарюй». Але якщо ми будемо розділені, нас буде дуже легко зламати — не буде нашої держави, не буде нашої церкви, не буде українців. А коли ми будемо в єдності, коли у нас буде церква,  тільки тоді ми будемо відчувати силу, — підкреслив протоієрей Василь, настоятель Долинської православної церкви Архістратига Михаїла Київського патріархату.

Загалом після оглядової екскурсії  територією Долинської ОТГ можна зазначити, що життя в селі розвивається. Не останню роль в цьому відіграє створення громади. Адже нагальні питання вирішують місцеві мешканці, яким добре відомо, на чому слід закцентуватися, а що можна зробити пізніше. Так, при створенні громади люди стикаються з величезною кількістю проблем від «папередніков», а також недосконалим законодавством у плані переходу до ОТГ. Втім, чим раніше мешканці області об’єднаються в громади, тим скоріше зможуть вирішувати нагальні питання, а їх, як показує досвід, ще дуже багато.

ДОВІДКА

Долинська  ОТГ  утворена внаслідок об’єднання двох сільських рад, до яких входило 9 населених пунктів:

Долинська сільська рада (населення ­ 3032 особи) — с. Долинське, с. Нове Запоріжжя, с. Новослобідка, с. Бабурка, селище Високогірне, селище Канцерівка, селище Хортиця;

Розумівська сільська рада (населення  ­ 2792 особи) — с. Розумівка, с. Нижня Хортиця.

Загалом на території громади проживають майже 6 тисяч осіб.

Іванка Волощук, фото автора