Запоріжжя відвідав син генерала-правозахисника Петра Григоренка (ВІДЕО)

1075
0

Днями Приморськ відвідав син засновника Української Гельсінської групи, генерал-майора, правозахисника і дисидента Петра Григоренка.

Як пише ПроПримоск, Петро Григорович народився в селі Борисівка Приморського району і саме сюди через 30 років після смерті батька приїхав Андрій Григоренко. Схилив голову біля пам’ятного знака, гість з Америки пройшовся вулицями села.

Андрій Григоренко, син легендарного українського генерала-дисидента, який свого часу робив все, щоб його батько навіть в найважчі роки протистояння з тоталітарною системою відчував підтримку найближчих людей. Уже в 19 років, в 1964-му був заарештований КДБ за участь у підпільній організації.

У грудні 1965-го брав разом з батьком участь в демонстрації на площі Пушкіна в Москві в захист прав людини, працював як журналіст. За участь у правозахисному русі неодноразово переживав затримання, побиття, звільнення з роботи. У 1975 році під тиском КДБ Андрій Петрович був змушений емігрувати.

Свою правозахисну діяльність продовжив на Заході, публікувався в провідних західних ЗМІ, видав чимало фундаментальних праць батька, заснував і очолив Фонд генерала Петра Григоренка, був також фахівцем з інформаційних технологій, муніципальним службовцем мерії Нью-Йорка, очолював власну компанію з розробки програмного забезпечення. Часто відвідує Україну.

В Приморськ Андрія Петровича привела все та ж любов і глибока повага до батька. Екскурсія україансько-болгарським ліцеєм, де колись була трудова школа в якій навчався Петро Григоренко навіває спогади про батька. Також для Андрія Петровича був приємний і цікавий візит до Приморського краєзнавчого музею, де представлена постійно діюча виставка про героя-земляка.

Фотографії, книги, ксерокопії документів, пожовклі вирізки газет — вся інформація про генерал-майора збирається по крупицях і зберігається в музеї. Сам же Андрій Петрович, про батька відгукується з великою повагою, акцентуючи увагу на тому, що Петро Григорович ніколи не приховував своєї національності (в СРСР людей, що розмовляли українською, важали націоналістами), з дітьми розмовляв українською мовою. Сам же Андрій Петрович також віддає перевагу українській.

На згадку про візит до Приморська, представники Приморської центральної клубної системи і працівники музею подарували Андрію Петровичу диски із записами заходів, які проходили в районі на честь пам’яті про Петра Григоренка, а також книги про Приморський район. Андрій Петрович висловив надію, що наступний його візит на батьківщину батька буде не настільки коротким і в наступний раз йому вдасться приїхати з сестрами.