Запоріжцям розповіли, як святкувати День Святого Миколая

1213
0


Кореспондент “Верже” зустрілася з настоятелем храму отцем Володимиром (Гошовським), і ось що він розповів:   грудня —  День Святого Миколая. У Хортицькому районі міста є однойменний храм УПЦ Київського патріархату. Окрім того, що церква Св. Миколаясправжня красуня, вона відома в місті як центр благодійної допомоги. Отже, храм повністю відповідає життєвим принципам святого, чиїм іменем названий.

­ Ви, напевно, знаєте, що християнство як релігія починалося із мучеників за віру. Ще в період до Ісуса Іван Хреститель (Предтеча) був мучеником. І так аж до Димитрія Солунського — представника тодішньої знаті, який теж прийняв смерть за віру.

Втім Христос прийшов у світ не заради того, щоб люди мучилися чи проливали кров, а заради любові і людяності. Так, померти на війні  — то велика слава. А ось прославитися у мирній праці для людини і краще, і важче.

Ісус Христос казав, що для того, аби зберегти життя (душу), треба його віддати. Бо ж коли батьки не віддадуть своє життя дітям, онукам, то вони не збережуть його у вічності. На жаль, нині багато молодих людей бажають жити тільки для себе. І це велика проблема…

Так ось, у III­IV ст. був Миколай,  який прославився завдяки своїй людяності і любові. Цікаво, що і в православній, і в католицькій традиції Св. Миколай ­ третій після Спасителя і Богородиці. Любов і людяність перевершують все. Бо Бог — це є любов. 

Довідка із «Вікіпедії».  Святий Миколай Чудотворець; Святий Микола; Микола Угодник; Святитель Миколай (270/286 (бл. 275) — 6 грудня 326/342/351, тобто точні дати невідомі) — єпископ Мир (Лікія, сучасне Демре, Анталія, Туреччина), християнський святийХристияни різних церков шанують його як великого святого. Вважається, що Св. Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає бідним; є покровителем дітей та студентів, моряків, торгівців і лучників. Похований був у храмі Мир Лікійських. Втім 1087 року моряки  міста Барі (тепер Італія) чи то викрали, чи то врятували мощі Св. Миколая від глуму мусульман. У Барі збудовано однойменну базиліку, в крипті (підвалі) якої зберігається гроб святого.  

­ Як і кожне свято, День Св. Миколая має свої традиції, ­ продовжує о. Володимир. ­ Одна із них ­ це подарунок, як жертва, втілена у добро. Бо комусь подарувати ­ це означає щось від себе відняти. Я, зокрема, часто кажу дівчатам: “Коли хлопець цілий день важко працює, щоб купити вам квіти — виходьте за нього заміж. Коли ж стрибає через паркан, щоб вкрасти їх ­  тікайте від нього”.

Через те я з великою пересторогою ставлюся до можновладців, які дарують щось не своє власне. Особливо важко сприймати такі “дарунки”, коли дізнаєшся, якими шляхами вони здобуті…

Із легенд про Св. Миколая. Кажуть, що був один чоловік, який не мав грошей на придане дочкам. І за тодішніми жорстокими звичаями у тих дочок був один шляхз набуттям повноліття батько збирався віддати їх у повії. Дізнавшись про це, Миколай, на той час ще не єпископ, скористався своїм батьківським спадком, щоб зарадити біді. Він таємно пробирався до хатини дівчат та закидав у вікно шматки золотана придане для кожної з них. Тут існують різні версії: вкидав тричі ­ по разу на рік  чи тричі ­  щоночі. Батько хотів дізнатися імя благодійника, втім Миколай його перехитрив, бо в третій раз вкинув золото не через вікно, а в камiн. Саме завдяки цій легенді зявилася традиція анонімних подарунків на Миколая, особливо бідним та дітямЗгідно з католицьким переказом, мішок, кинутий у вікно Св. Миколаєм, приземлився у панчосі, залишеній для просушування перед вогнем. Звідси й звичай вкладати подарунки від Санта­Клауса у шкарпетки.

І ще з цього приводу. Люди бажають справедливості  ­  і в подарунках теж! Пам’ятаймо про це! На жаль, у нас нині домінує принцип: «Той, хто має, тому ще більше дають»…

­ Гарна тема ­ Св. Миколай і діти, ­ посміхається о. Володимир. ­  Адже діти найближчі до Бога, вони чисті серцем. Поряд з нашою церквою ми створили сучасний дитячий майданчик. Тут також діє дитяча недільна школа.

На свята ж діти чекають подарунків, втім і дорослі теж їх бажають. Зокрема, і від дітей. На думку церкви, свято не повинно пропагувати: «Візьми подарунок та заспокойся». Дитина має розуміти те, що й інші теж бажають подарунків. І батьки, і вчителі, і друзі. Це ­ подарунки, якi виражаються у поведінцi, навчаннi, успiхах, ставленнi до інших… Але є дітки, котрі батьків не радують. Тим, кажуть, Св. Миколай наготував різочок…

У День Св. Миколая церква не повинна розділяти дітей та батьків, але Богу (тут о. Володимир хитро посміхається) діти більше подобаються. Ісус каже: «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19:13) . Діти ще не настільки засмічені гріхом, вони ще не наробили стільки помилок.

Сьогодні ми допомагаємо людям, котрі позбавлені нормального життя, тобто щодня годуємо до ста осіб. Для цього церква виділяє до 700 гривень кожного дня. У нашій їдальні висить гасло: “Обставини бувають різними”. Через те будь­хто може до нас прийти і пообідати. Це ­ безхатченки і звільнені з місць ув’язнення, молоді безробітні дівчата і немічні бабусі. Голодна людина перетворюється у звіра і злочинця. Ми намагаємося врятувати людину в людині, ­ каже о. Володимир.

Приблизно раз на тиждень частиною денної норми продовольства церкві допомагає Червоний  Хрест.

­ Раніше ми надавали велику допомогу дитячим інтернатам, ­ каже о. Володимир. ­ Втім, нині це питання зняте з порядку денного. У Січовому колегіумі є добра господиня — директор   Валентина Єршова. У Вільнянському інтернаті свій гарний господар ­ Володимир Акимов. Ми буваємо у цих закладах, бачимо, що у них, мабуть, є спонсори, втім головне, що все те, що дає дітям держава, вихованці отримують. Вони не голодні, одягненi, живуть в теплі.

Для довідки. У східнословянській традиції культ Св. Миколая за значимістю наближається до шанування Богородиці і навіть самого Христа. За народними віруваннями словян, Миколай  входить у святу Трійцю і навіть може змінити на престолі Бога. У Карпатах існує легенда про те, що Миколай так ревно молився в церкві, що золота корона сама собою впала йому на голову. У східних і західних словян образ Миколая деякими функціяминачальник» раю тощо) наближається до образу Архангела Михайла. У південних словян образ святогo, як винищувача змій і «вовчого пастиря», близький до Георгія Переможця. Основні функції святого та протиставлення «милостивого» Миколая «грізному» Іллі­пророкові, на думку вчених, вказують на те, що в народному його шануванні  є сліди культу язичницького божества Волоса (Велеса). 

Трохи інша причина призупинення нами допомоги ­ армія. У 2014 році ми бачили у війську зовсім інших людей — вмотивованих і порядних патріотів. Пізніше ситуація змінилася, і благодійна допомога почала нагадувати “сізіфову працю”. Просять біноклі ­ закупили і привезли. Через три місяці знову просять. А де старі? Та попередники після ротації повезли з собою…

Купили станцію для очищення питної води, бо вона погана, солона… Через три місяці ротація, знову потрібна станція. А де стара? Попередники продали місцевим…

Доки в армії не буде порядку і елементарного обліку, я вважаю благодійність недоречною. Бо обміняють на горілку…

Втім, завершувати нашу розмову на такій неприємній ноті та ще напередодні свята ми, звичайно, не будемо.

Отже, ще одна довідка: як же звуть Діда Мороза, прообразом якого став Св. Миколай, у різних країнах світу? У США він ­ Санта­Клаус, в Італії ­ Баббо­Натале, в Якутії ­ Чисхаан, у Казахстані ­ Аяз ата, у Вірменії ­ Дзмер Папи, в Словаччині ­ Ежинек, в Англії ­ Фазер Кристмас, в Татарстані ­ Киш­Бабай, в Чехії ­ Микулаш, в Карелії ­ Паккайне, у Франції ­ Перь Ноель, в Нідерландах ­ Синтерклаас, в Китаї ­ Шань Дань Лаожень, в Польщі — Св. Миколай, на Кіпрі — Св. Василь, у Грузії ­ Товлис Бабуа, в Монголії ­ Увлін Унгун, в Швеції ­ Юльтумте, в Естонії ­ Йиулувана, у Фінляндії ­ Йоулупуккі, у Білорусі ­ Зюзя, ну, і звичайно ж, в Україні та Росії ­ Дідусь Мороз.

Наостанок повідомляємо, що 19 грудня у церкві Св. Миколая юних запоріжців чекають 500 солодких подарунків, саме таких, якi ви бачите на нашому фото.

І побажання читачам від о. Володимира: “Бажаю всім Божого благословіння, діткам ­ веселих свят, гарного навчання і поведінки, дорослим — злагоди та  здоров’я, а головне миру і добробуту кожній родині!”.

Бесіду вела Світлана Третяк