Новини епохи пізньої української анестезії

841
0

Почнемо з  головного — армії. Коли напередодні банкету де-небудь у Давосі  нашого Верховного починає “нести як Остапа”, то від нього можна почути й таке: “Збройні сили України — одна з найактивніших і найефективніших армій Європи».

У тих, хто бачить голодних і холодних солдат у окопах, котрі живуть хіба що допомогою волонтерів — без патронів і снарядів, відразу паморочиться голова. Втім, майор ізраїльської армії Віктор Верцнер, який із самого початку війни чи то нам допомагає, чи то надісланий спостерігати за тим, як розкладаються ЗСУ, запамороченням не страждає. Тому він і написав у Facebook:

«1. Генералы с которыми имел «честь» общаться, абсолютно профессионально не пригодны, зачастую крайне тупы; 2. Отношение к солдату унизительное, часто издевательское;  5. Повсеместное кумовство; 7. Показуха превыше всего; 8. Коррупция и распилы; 10. Синдром — «сильнейшая армия в Европе». (“Страна.ua”, 5.02.2018 р.)

Власне ми всі це знали, втім під впливом телевізійної анестезії почуваємо себе спокійно і далі слухаємо правду і тільки правду — з три короби — від панів Порошенка чи Муженка.

Тим часом майже непомітною для більшості ЗМІ стала наступна новина: “Очільник відділу ядерної безпеки Запорізької АЕС вбив себе ножем у серце». («Тиждень.ua», 2.02.2018 р.) Мовляв, чоловіка знайшли у власній квартирі, причини самогубства невідомі, розпочаті слідчі дії.

Зазначимо, що це трагедія не лише для рідних загиблого, а й для всіх нас. Що не заважає нам додати: після того, як екс-міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко вбив себе двома пострілами в голову (другий — контрольній), найулюбленішою причиною дивної смерті когось із VIP-персон у нашій поліції стали самогубства. І нікого не зупиняє перспектива того, що соцмережі аж ніяк не сприймуть подібне “харакірі”.

Втім ми про інше. Коли ядерна безпека найпотужнішої в Європі АЕС перебуває на тому ж рівні, як і безпека чи морально-вольові якості (це у випадку все ж самогубства) її очільника, то саме час молитися нам всім. Недарма в Інтернеті з’явилися заголовки “На  горизонті новий “Чорнобиль”?

Тут цікаво, що європейські посольства, котрі ось вже п’ятий рік із задоволенням спостерігають за агонією української державності, чомусь теж не переймаються. Напевне сподіваючись, що у разі “неприємностей” ядерний пил виморить лише нас, а в їхній бік не полетить?

Стосовно ж поліції, а точніше МВС товариша Авакова, то там не до дивних вбивств. Адже всі сили кинуті на створення “Національних дружин”. Втім коли за міністра Захарченка МВС переймалася організацією спортсменів в банди “тітушок”, то нині все поставлене на більш  широку ногу. “Тітушки” виглядали як звичайні бандити, а тут форма скасованого “Беркуту”, що завалялася на складах, але вже з новим написом.

І подібне вже було! Коли міліцейської форми старого зразка на складах — тьма  і  її потрібно десь прилаштувати. Зокрема в період загравання КДБ з російськими націоналістами для походів останніх Москвою,  “Пам’яті” Дм. Васильєва виділили чорні однострої з ременями. ЗМІ просто шаленіли: російські фашисти прийшли, а вам “демократи” Горбачов і Єльцин не подобаються?

В Україні ж “п’яту колону” ще з часів Кучми вирішили вдягти в сині однострої старого зразка і назвали її “козаками”. Котрі з “братьями из Кубани, Дона и Терека” мали допомоги вирішити деякі делікатні питання. І вирішили! І в Криму, і на Донбасі  —   слугуючи масовкою для російських спецназу та військ.

І ось модернізовані “тітушки” у формі “Беркуту” пройшлися Києвом. Чи стануть вони масовкою вже для нових дій спецназу в нашій столиці? А може просто битимуть селян, котрі вийдуть відстоювати свою землю після невідворотної земельної “реформи”? Адже в поточному році, кажуть, Україна має сплатити МВФ 44 млрд. доларів. Чим? Землею…

Втім помітили особливість? Це тепер вже “НАЦІОНАЛЬНІ дружини”. Тобто нова фішка влади і спецслужб в одежах начебто українського визвольного руху…

А тим часом у Києві в неділю поновилися демонстрації Міхо-Майдану.  На жаль, прийшли всього 10 тисяч осіб. Схоже влада ту місячну перерву, яку їй забезпечили ті ж західні посольства, не згаяла. Нагадаємо, що після 18 грудня  Міхеіла  Саакашвілі викликали “наші іноземні  партнери” і сказали, що досить. Бо Петру Олексійовичу ще на Мальдіви злітати, а ти тут воду каламутиш…

Втім, після того, як Саакашвілі посадили під нічний домашній арешт, той всупереч вимогам Заходу почав діяти. Адміністрація Президента у відповідь на заклики останнього заставила Майдан металевими “їжаками” з бетонними блоками, щоправда в кольорах державного прапору.

Окрім того, пропонуємо цитату із запису учасника ходи з “ніком” Богдан Львівський: “Влада зробила все можливе, щоб не дати пройти Хрещатиком. Керівництво»Євробляхарів»  (активісти, котрі не бажають платити  митні збори і їздять на литовських та польських номерах (бляхах). — Авт.) тупо отримало хабара за право мати сцену на Хрещатику.  Я був на цьому дійстві: стояло біля сцени близько ста проплачених студентів і вздовж обох сторін вулиці стояли авто — десь також біля ста одиниць. Весь цей балаган потім прилаштувався в кінці колони Саакашвілі… Думаю, що власники авто з “євробляхами” мають спитати своїх вождів, де “кеш”, який вони отримали від Бариги”… (Faсebook, 05.02.2018 р.)

Цікаво й інше! Зважаючи на те, що людей вийшло значно менше, ніж у грудні (тоді було до 50 тисяч), відразу прокинувся і наш “гуманний суд”. Вже в понеділок з’явилося таке повідомлення : “Київський апеляційний адміністративний суд визнав законною відмову Державної міграційної служби надати статус біженця або особи, що потребує додаткового захисту, екс-президентові Грузії Міхеілу Саакашвілі». (УП, 5.02.2018 р.)

У перекладі на людську мову це означає, що і Захід, і Путіна може й не влаштовує Порошенко, але його тричі не влаштовує Саакашвілі. Бо ефективна Україна нікому в світі не потрібна…

І вже останнє. “Лидер партии «Батькивщина» Юлия Тимошенко вместе с однопартийцами отправилась в США для участия в молитвенном завтраке, на котором ожидается присутствие президента США Дональда Трампа». («Фокус»,5.02.2018 г.).

Щоб б це означало? Оглядини чи вже отримання “ярлику на княжіння”? Власне, відповідь чекати зовсім недовго…

 

Леонід Романовичов