Тепер замість мітингів на підтримку розстрілів достатньо й Facebook?

771
0

За минулу добу в світі сталося відразу кілька знакових подій. У Кемерово згорів торговий центр “Зимняя вишня”. Заявлено про 64 загиблих, в основному дітей. Путін протягом доби на подію ніяк не відреагував, а у родичів та свідків взяли підписку про нерозголошення.

Тим часом “оппозиционный политик Алексей Навальный заявил, что система противопожарного надзора в РФ превратилась в «огромную коррупционную кормушку». («Гордон.ua», 26.03.2018 р.) Власне, як і в Україні — це ми вже від себе. Адже подивіться на підземний перехід, “стометрівку” та власне наш Центральний ринок (колишній Анголенка) і помоліться за себе та своїх рідних…

Далі перейдемо до іншої пожежі — світової та ядерної. Її, здається, вдалося пригасити. Північнокорейський Кім Чен Ин вперше за сім років покинув межі КНДР і вирушив до Китаю. Справа в тім, що президент Трамп начебто пообіцяв з ним зустрітися для переговорів, і Кім поїхав узгодити порядок денний з Пекіном.

У свою чергу Трамп не лише підтримав свого британського союзника у справі отруєння розвідника Скрипаля, а й придавив інших партнерів. США вислали 60 російських дипломатів, Об’єднане Королівство — 23, Україна — 13. Ще кілька десятків країн — від 1 до 4 осіб.

Ми оцінюємо дії України позитивно. Бо хай і на п’ятому році російської агресії, МЗС імені Клімкіна таки прийшов до тями. Втім не всіх символічна по суті акція влаштувала. Ось Микола Томенко — колишній віце-прем’єр і віце-спікер парламенту пише:

“Російські дипломати видворені з України через 4 роки “вітчизняної війни України з Росією”, як називає Порошенко, в дусі ….солідарності з британськими партнерами та у відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері… Рішення правильне, хоч і запізніле. Але оголошені причини про солідарність з британським народом — це зневага до України й українців! Якби не було отруєння, то й російські дипломати не заважали?!» (Facebook, 26.03.2018 р.)
Зрозуміло, що такі зауваження владі не подобаються і тих, хто патякає проти неї щонайменше потрібно «взяти на карандаш». І тут робота пішла-закипіла! Перший заспів зробив у тому ж Facebook якийсь «Андрей Хмельницкий»:
«Почему Кремль так ненавидит Порошенко? Это Порошенко восстановил АРМИЮ из пепла.
Это Порошенко удержал экономическую ситуацию, после того как Россия перестала покупать наши товары и забрала нашу промышленность Донбасса. Это Порошенко подписал ассоциацию, которую всеми силами пытался не допустить <Путин>. Это Порошенко договорился за «безвиз», который подкупом и шантажом пытался не допустить Кремль. Это Порошенко на всех саммитах опускает <Путина> и требует санкции. Это Порошенко жестко наказал «Газпром». Это Порошенко заставил россиян при въезде в нашу страну сдавать отпечатки пальцев. Это Порошенко запретил въезд многим российским …звездам. Это Порошенко закрыл российские …соцсети. Это Порошенко строит действительно ВПЕРВЫЕ НЕЗАВИСИМУЮ Украину и отстаивает национальные интересы Украины. Поэтому мы и наблюдаем эту истерику, с фейками и вбросами про то, что Порошенко агент России»…
Згадані тези почали активно поширюватися мережею. І не лише стеце-кремлеботами, але й освіченими людьми. Що вкотре вказує на стан суспільної свідомості в Україні…
Через те аргументи в студію! Армія. Її головним зброярем є бізнесмен Порошенко, а полководцем лишається “герой” Іловайська, Дебальцево, Балаклії, Калинівки та «Широкого лану» Муженко… Економіка. Єдина дієздатна галузь — контрабанда. Єдина важлива стаття витрат: поліція, прокуратура, податкова, суди та премії всім, хто зверху. Армії, промисловості та народу в цьому переліку немає. З РФ експорт-імпорт щороку плюсує. З Донбасом — активна контрабандна торгівля. Асоціація з ЄС. Хто-небудь про неї пам’ятає і яким боком вона нам? «Безвіз». Для кого? Для людей з середньою зарплатою по Україні в 250 доларів? Саміти і санкції. Авторитет Порошенка в цій справі дорівнює нулю. “Газпром”. “Наказал” не Порошенко, а Нафтогаз”, який Україні завдяки Порошенку, де-факто, вже не належить… “Отпечатки пальцев”. Не факт. До того ж на п’ятому році війни цим не пишаються… “Звезды и соцсети”. Це, мабуть, єдине, що дозволив Путін, аби було хоч чим заткнути рота “этим бандерам”. І про “ВПЕРВЫЕ НЕЗАВИСИМУЮ Украину”. Яка сьогодні здригається від будь-якого “чиху” вже не лише в Кремлі, а й в МВФ…
Дуже швидко з’ясувалося, чому саме з’явився пост “Хмельницького”. В понеділок в тому ж Facebook вже радник Президента і відомий волонтер Юрій Бірюков заявив: “За эти 4 года, в воюющей стране: НЕ вводили карточную систему отпуска продуктов, НЕ сокращали (наоборот — увеличивали) социальные выплаты, НЕ вводили дополнительные налоги на машины/отпуска/походы в ресторан, НЕ вводили обязательную трудовую повинность, НЕ ограничивали выборы/права и свободы/прессу и соцсети…<Но> в нашей стране остается гигантская толпа идиотов, которые искренне кричат про зраду и винят во всех проблемах именно руководство Украины, скромно обходя вниманием страну-соседку. Мы называем этих людей зрадофилами. Но не пора ли уже сказать очевидное? Они — враги».
Таким чином ворога окреслено! Це не ті, хто щодня бреше і краде, хто активно торгує з агресором, дружить з ним прокуратурами і спецслужбами, а хто подібну політику критикує.
Втім, це ще не вся правда! Виступаючи перед співробітниками СБУ у їхнє професійне свято вже Петро Порошенко заявив: «Чим менше пострілів у зоні бойових дій, тим більша активність ворога у тилу. Агресор наполегливо намагається змістити епіцентр гібридної війни як найближче до серця України. А серце – це наша древня столиця, красень Київ». (Офіційний сайт Президента).
А знаєте — подібне вже якось було! «9 июля 1928 года И.В. Сталин в речи на пленуме ЦК ВКП(б) впервые выдвинул тезис об обострении классовой борьбы по мере продвижения к социализму»… До цієї тези “батько всіх народів” звертався кожного разу, як збирався відправити мільйони на лісоповал, а під цей шумок спровадити на той світ все оточення Леніна, Дзержинського, Фрунзе та і Ко…
Як бачимо — нічого не міняється. Тільки тоді натовп на зігнаних у цехах заводів мітингах ревів: “Расстрелять врагов народа!”, а тепер з цією функцією справляються боти з Facebook…

Леонід Романовичов