Медична реформа розпочалась. Чого очікувати запоріжцям?

702
0

З 1 квітня в Україні стартувала скандальна медична реформа в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. Суть переформування — вибрати сімейного лікаря, який буде повністю слідкувати і контролювати стан вашого здоров’я. І все б нічого, втім тільки у Запорізькій області на сьогодні неукомплектованість лікарями загальної практики в закладах охорони здоров’я складає 28,9 відсотка. Тобто трохи менше треті населення залишиться без лікарів!
Як відомо, сімейний лікар має право підписати декларацію лише з 2­ма тисячами пацієнтів. Тож той, хто не встигне, лікуватиметься самостійно або ж в приватних лікарнях. Така собі перспектива… Що стосується самих декларацій, то, не дивлячись на те, що до старту медреформи залишилися лічені дні, МОЗ і досі не затвердило форму документа про вибір лікаря. Логічно, що місцеві департаменти охорони здоров’я поняття не мають, що робити з 1 квітня. Таким чином, не слід очікувати, що вже 2 квітня (1 — це неділя) ви зможете підписати декларацію.
— Початок всеукраїнської кампанії буде визначено після затвердження нормативно­правових документів МОЗ. Заповнення декларації планується розпочати з 1.04.2018 та упродовж всього року. Якщо пацієнт не уклав декларацію про вибір лікаря, первинна медична допомога буде надаватися у центрі ПМСД за місцем мешкання, — наголосила директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.
Додамо, що, за інформацією департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради, підписати меморандум з лікарем має право кожен пацієнт, якому виповнилось 14 років. До того ж, відповідно до ст. 38 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (зі змінами): «Кожен пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь­якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливості забезпечити відповідне лікування».
Ще одна прогалина в реформі — відсутнє роз’яснення того, яким чином недієздатні або люди з обмеженими можливостями мають укладати декларацію. Чи не забули раптом про них в міністерстві?
До лікаря — без талона
Перше нововведення медреформи — відмова від усіх видів талонів. Наказ МОЗу вступив в силу 13 березня 2018 року. Це обумовлено тим, що працівники реєстратури вручну заповнювали папери, які не мали практичної необхідності.
Раніше, перш ніж потрапити на прийом до лікаря, слід було прийти на 8:00 до реєстратури, взяти талон до сімейного лікаря, який працює, наприклад, з 15:00, потім повернутись додому і згодом вдруге за день прийти в лікарню на прийом. Особливо «приємна» ця процедура, коли в тебе температура, ГРВІ або ще гірше — грип чи бронхіт. У цій схемі є ще один мінус — в Запорізькій міській клінічній лікарні №10 була така практика, що в талонах вказували лише години прийому лікаря. Тобто людина вранці взяла талон до лікаря, а згодом приходить на 15:00 і стає в «живу чергу».
Відповідно до реформи відтепер можна записуватись до сімейного лікаря через Інтернет. В Запоріжжі «електронний запис до лікаря» працює з 7 серпня 2017 року. На сайті Департаменту охорони здоров’я міськради можна не тільки записатись до лікаря, але і викликати спеціаліста чи невідкладну медичну допомогу додому, а також проконсультуватися з фахівцями. Втім, за 7 місяців роботи сервіс і досі працює з проблемами — не всім вдається записатися до лікаря.
«Скасовується контрольна карта диспансерного нагляду. Диспансеризація (регулярний огляд здорових людей) не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Майже всюди «диспансеризація» в країні проводиться на папері. З середини року Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику, — йдеться на сайті МОЗ. — Скасовується медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок. Діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря та отримати стандартну довідку».
Реформа передбачає також електронну медичну карту та електронні рецепти. Втім, оцифровування інформації ставить під питання збереження лікарської таємниці. Ні, папери не будуть представлені у відкритому доступі в мережі, втім зламати сайт, в разі необхідності, хакери зможуть.
Ще одне питання, на яке і досі в МОЗ не дають чіткої відповіді: чи матиме пацієнт доступ до своєї картки та рецептів, що виписав лікар? Не новина, що коли медик виписує препарати, які слід придбати в аптеці, люди приходять до провізорів і просять підібрати аналоги дорогих препаратів чи взагалі просять продати їм лише, наприклад, 2 препарати з 5. То як все це буде працювати — невідомо.
Ну і наостанок, наразі в лікарнях якщо і можна знайти 3 комп’ютери, то це й добре. Яким чином МОЗ України планує впровадити електронні черги, картки і рецепти — незрозуміло. Придбати необхідну техніку виллється в копійчину. І головне питання — за чий рахунок буде придбане обладнання?
До вузького спеціаліста —
через перепони
Ще одна новина від Уляни Супрун — потрапити до травматолога, невропатолога чи іншого вузького спеціаліста можна буде тільки за направленням сімейного лікаря. І знову ж питання — чи потрібно людині, у якої, наприклад, гастрит, спочатку «бігти» до сімейного лікаря, брати направлення до гастроентеролога і тільки потім йти до доктора. Йдеться, звичайно, про державні клініки, адже приватні клініки будуть працювати і далі за своїми правилами. МОЗ запровадив таке правило, бо, на їхню думку, ряд проблем може вирішити сімейний лікар, який, до того ж, буде знати весь анамнез свого пацієнта в деталях, а тому зможе допомогти слушною порадою.
Втім, як пояснила директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, поки що це не відповідає дійсності: «Амбулаторну медичну допомогу вузькі спеціалісти медичних закладів міста надають за направленнями сімейних лікарів та в разі звернення пацієнта самостійно. В разі диспансерного спостереження хворого у вузького спеціаліста запис на прийом до лікаря проводиться у реєстратурі медичного закладу згідно з графіком роботи лікаря».
Недоліки медреформи
Не дивлячись на те, що реформа як така ще не запрацювала, експерти вже знайшли недоліки. Ось деякі з них:
1. Обрання лікаря — об’єктивна інформація про кваліфікацію медиків відсутня;
2. Лікарі будуть зацікавлені в тому, щоб якомога швидше «назбирати» пацієнтів, які живуть неподалік;
3. Дефіцит кадрів;
4. Діагностика — документами МОЗ передбачається широкий перелік обстежень, аналізів та діагностичних процедур, які має надати держава в разі звернення пацієнта до лікаря. А чи є у нас необхідна діагностична та процедурно­маніпуляційна база для забезпечення приписів сімейного лікаря?
5. Побоювання викликає те, що керівництво лікарень буде самостійно розподіляти кошти між медичними та немедичними працівниками, відкладаючи певну частину і на фінансування діагностики, лабораторних досліджень, профілактики, фізпроцедур, щеплень, крапельниць, перебування хворих в денному стаціонарі тощо.
6. Лікарні перейдуть у статус КП, інакше вони не отримають фінансування. Експерти прогнозують залежність лікарів від Національної служби здоров’я, не виключають корупцію і передвиборні маніпуляції.
Нововведення від Супрун
Медики все частіше наголошують на тому, що медична реформа «імені Супрун» направлена на геноцид людей.
Так, у лютому Супрун заявила, що манту можна мочити, тому що, оскільки препарат вводиться під шкіру, вода жодним чином не вплине на результат. Тиждень тому з’явилася інформація, що у МОЗі хочуть перевчити водіїв на медробітників і створити додаткові бригади парамедиків, оскільки це дозволить зекономити бюджетні кошти та підвищити якість надання екстреної допомоги. Проект винесли на суспільне обговорення.
У Міністерстві охорони здоров’я також заговорили про те, що схильність до туберкульозу можна діагностувати завдяки скринінг­анкеті: «Трансформація протитуберкульозної служби — наш єдиний шанс подолати недуг в Україні. Тому ми розпочинаємо зміни, з 2017 року в 2,5 разу збільшено державне фінансування заходів проти туберкульозу. Потрібно також оновити методи надання допомоги. Міжнародний досвід показав, що тривала госпіталізація пацієнтів — причина утворення у них стійких до ліків форм хвороби. Потрібно лікувати пацієнта, а не утримувати в будівлі. Тому робимо зміни, щоб люди, які не несуть загрозу інфікування для оточуючих, проходили лікування амбулаторно. Підсилюємо ранню діагностику. Ми не мусимо чекати, доки пацієнт прийде на флюорографію та вона виявить вже розвинену форму хвороби. Ми хочемо, щоб у кожного сімейного лікаря була скринінг­анкета (аналіз мокротиння), за якою він визначатиме, чи знаходиться пацієнт в групі ризику», — йдеться на офіційній сторінці Уляни Супрун у Facebook.
І, як кажуть, «вишенька на торті» — МОЗ не зміг довести Господарському суду Києва, що Уляна Супрун є виконуючою обов’язки глави відомства. Тож, хто на сьогодні очолює Міністерство охорони здоров’я? Якщо врахувати меднововведення, то складається враження, що керують всі кому не лінь. Чим закінчиться медичний експеримент на людях, покаже час. Не виключаємо, що все більше українців почнуть звертатись до знахарок, «бабусь» та інших людей, які начебто мають якісь надздібності. Бо довіри до таких людей у нашого народу більше, ніж до лікарів, та й «потягнути» приватного лікаря не всі зможуть.

Іванка Волощук