На Міжнародному фестивалі «Акорди Хортиці» виступила «Плеяда зірок»

1732
0

29 березня в Запорізькій обласній філармонії відбулося урочисте відкриття 18­го Міжнародного конкурсу­фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці»

Фестиваль вже багато років поспіль визначає талановиту та обдаровану молодь не тільки нашої області, але й різних країн світу, що сприяє збагаченню культурних здобутків, розвитку творчості, обміну досвідом та музичної майстерності. 

У  перший день фестивалю за багаторічною традицією виступили відомі на весь світ музиканти, які, власне, є членами журі «Акордів Хортиці». Їхній неперевершений виступ став окремим святковим концертом з повністю виправданою назвою – «Плеяда зірок». Склад музикантів, що увійшли до «Плеяди», дійсно зірковий завдяки  високопрофесійному взірцевому рівню їхньої творчості, визнанню і любові глядачів по всьому світу.

Нагадаємо, ініціаторами фестивалю вісімнадцять років тому виступили головний диригент Запорізького академічного симфонічного оркестру, народний артист України В’ячеслав Редя та директор Запорізької школи мистецтв №1 Віра Мартиненко. Саме завдяки їм та підтримці місцевої влади з’явився цей конкурс, який перетворився за ці роки на великий за обсягом та географією учасників фестиваль та став відкриттям для талановитої молодї з різних країн світу.

Внесок у цю справу улюбленця запорізької публіки  маестро В’ячеслава Реді дуже вагомий. Народний артист невпинно намагається популяризовувати високе музичне мистецтво серед молоді, підтримати підростаюче покоління на шляху до культурного розвитку, створити умови для розкриття талантів  та індивідуальності виконавців. Ми звернулися до нього по коментарі щодо «Акордів Хортиці»:

— Важность подобных конкурсов неоценима, и это должен понимать каждый взрослый. Ведь, по сути, мы создаем детям дорогу в жизнь. Благодаря таким мероприятиям они имеют возможность выступить на профессиональной сцене самостоятельно или с симфоническим оркестром, еще больше поверить в себя,  свои силы и стремления. Мы, музыканты, качественно выполняя свою работу, также служим для них примером. Бывает, дети подбегают ко мне в антрактах со словами: «Спасибо, Вячеслав Васильевич, Вы нас так вдохновили! Мы теперь тоже хотим так выступать, мы видим, к чему нужно стремиться». Такие слова дорогого стоят, ведь ребенок почувствовал прилив сил и положительных эмоций. По традиции, на открытии выступают члены жюри, которые покорили лучшие залы мира. Безусловно, такой уровень вдохновляет детей. И многие музыканты, которые в свое время были конкурсантами «Аккордов Хортицы», сейчас уже имеют возможность работать в мировых театрах, оркестрах и несут нашу искорку дальше. Фестиваль для того и нужен, чтобы давать «плоды», и мы рады, что они есть.

Віра Мартиненко, яка у Запорізькій школі мистецтв №1 керує вихованням юних обдаровувань,  також пригадала, як все починалося:

— Я очень рада, что в 2000 году мы с Вячеславом Редей стали инициаторами фестиваля «Аккорды Хортицы», одна из главных задач которого – предоставить детям возможность выступить с симфоническим оркестром. И сначала  в нем принимали участие дети из Запорожской области и Крыма. За эти годы, безусловно, фестиваль очень «вырос», пополнился  различными номинациями, также расширилась география  конкурсантов. За 18 лет у нас были гости более чем из 15 стран мира. В этом году фестиваль  насчитывает около 800 участников (сольные программы и ансамбли) не только из Украины, но и из Англии, Белоруссии, Литвы, Сербии, Италии, Румынии. Звездным составом жюри мы также очень гордимся. На первом конкурсе в 2000 году у нас было пять членов жюри, сейчас их двадцать семь. По многолетней традиции, музыканты, сидящие в составе жюри,  в день открытия фестиваля выступают со своим репертуаром. Вот и сегодня перед участниками и зрителями предстали исполнители с таким уровнем мастерства, к которому наши дети должны стремиться.

Виступ майстрів був дійсно магнетичним. Відкрив концертну програму Вільям Фонг ­ профессор Королівської академії музики з Великої Британії, який виконав романтичний твір німецького композитора епохи романтизму Роберта Шумана. Піаніст­віртуоз вперше завітав до нашого міста, і, звичайно, цей виступ став ексклюзивом, що ще раз підкреслює масштаб та високий рівень фестивалю. Виступ був неперевершеним, бо досконале виконання створює потужну енергетику, коли звуки інструмента доходять до самої душі і залишають по собі незабутні враження. За візит Вільяма Фонга можна подякувати  його другу, почесному гостю фестивалю – віце­президенту Європейської асоціації музичних конкурсів для юнацтва (EMCY) Юстасу Дваріонасу, який запропонував піаністу приїхати до нас. Вони разом з Вільямом викладають в музичній школі Purcell (Лондон), давно дружать, і тому Юстас заохотив Вільяма «Акордами», які сам дуже любить. Завдяки цьому ми мали змогу побачити всесвітньо відомого піаніста на запорізькій сцені. До речі, вони привезли з собою юних вихованців – конкурсантів з Литви, Румунії та Великої Британії. Сам Юстас до Запоріжжя навідується вже третій рік поспіль. Ми мали змогу дізнатися його думки стосовно фестивалю:

— «Аккорды Хортицы» для меня стали традиционным мероприятием. Я уже третий год приезжаю к вам и вижу, насколько это большой праздник для города, у всех светятся глаза, атмосфера приятная и прекрасная. Ведь это замечательно, когда дети имеют возможность получать все самое лучшее в музыке и искусстве в целом, именно поэтому мы создаем то, что нас объединяет. На фестивале очень серьезный уровень во многом благодаря педагогам, которые отдают частичку своего сердца для воспитания молодых талантов. Мне очень интересно наблюдать за участниками из других стран, ведь всем так важен этот обмен опытом. Вот, например, участники из Лондона привезли свое понимание музыки, а им в свою очередь интересно увидеть ваше. Для меня это также неоценимый опыт. Мне приходится обучать молодых пианистов в разных странах мира на разных континентах. Я постоянно работаю в Литве, Лондоне, воспитываю  юных пианистов в Австралии, где, кстати, дети играют на рояле с трех лет – одним словом, учусь традициям в разных странах и могу сказать, что существуют отличия, но есть и общая черта – все стремятся к высокому качеству исполнения. И наша задача – раскрывать молодые таланты максимально. Я много наблюдаю за молодыми дарованиями и считаю, что самое главное для них – показать не только мастерство, но и свою индивидуальность.

Зірки з «Плеяди» продовжували свій виступ, і шанувальники домри мали змогу насолодитися чарівними звуками у виконанні домристки з Харкова – доцента ХНУМ ім. Котляревського  Наталії Костенко. Жіночна Наталія у яскравій сукні просто полонила серця глядачів чарівними акордами і блискучим виконанням «Македонської сюїти» С. Федорова. Запорізький симфонічний оркестр на чолі з В’ячеславом Редею також занурив слухачів у запальну та дивовижну атмосферу і виконав увертюру до опери «Кармен» Дж. Бізе, а потім хвилюючий «Вальс» з кінофільму «Маскарад» композитора А. Хачатуряна. Запоріжці, які люблять відвідувати філармонію, вже давно закохані у ці мелодії у виконанні улюбленого оркестру, тому із задоволенням знову насолодилися нетлінною класикою.

Привернув до себе увагу колоритний гість зі Львова, заслужений артист України, бандурист Олег Созанський, який виконав такий душевний український твір «Ой, по горі роман цвіте» на слова Тараса Шевченка (муз. І. Кушплера). Спів під акорди бандури, якими він власноруч супроводжував свій виступ, зачарував та полонив серця своєю патріотичною темою та блискучим виконанням. До речі,  Олег вже не перший рік оцінює конкурсантів на “Акордах Хортиці», ось що він каже з цього приводу:

— Я вже п’ять років відвідую Запоріжжя і хочу сказати, що це дуже серйозний конкурс, в якому оцінюють за найвищими професійними критеріями. Тобто це не той конкурс, де слухають «для серця та душі», сюди приїжджають позмагатися між собою, показати себе, довести, що, незважаючи на свій вік, учасники вже є дійсно професіоналами. Ми оцінюємо і яскравість,  і відповідну роботу педагога, і обдарованість самої дитини.  Також для мене дуже важливий показник – харизма та індивідуальність. Я навіть вважаю, що вони інколи можуть перекрити одну­дві фальшиві ноти. Взагалі всі виконавці вже зробили дуже великий крок у своєму розвитку, вони побороли себе і перемогли незалежно від того, отримають нагороду чи ні, бо участь у такому конкурсі – це вже досягнення та здобуток. Такі конкурси виховують майбутніх зірок: пройдуть роки, і ми побачимо їх на мистецькому небосхилі України та за її межами.

Під час другого відділення концерту на глядачів очікував виступ яскравих зірок та майстрів музичної справи. Два твори сучасного запорізького композитора, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Савенка  виконали заслужені артисти України: улюбленець запорізької публіки Віталій Солом`янчук, який продемонстрував технічну досконалість у володінні маримбою, та видатний київський виконавець Олександр Рукомойніков, який вразив своєю грою на саксофоні. Музиканти подарували глядачеві хвилини натхнення та захоплення чарівними звуками дивовижних інструментів.

Наче десертом та прикрасою музичного вечора були виступи чарівних леді ­  заслужених артисток України  Олени Старікової  (Харків) та Богдани Півненко (Київ). Артистична вокалістка з Харкова виконала «Болеро Олени» з опери «Сицилійська вечірня» Дж.Верді і зірвала бурхливі овації. Її потужний спів та харизма заповнили зал філармонії неймовірною енергетикою та емоціями. А вже відома нашому глядачу скрипалька, яку столичні журналісти охрестили «Українською «Паганіні» в спідниці»,  Богдана Півненко  знову дивувала публіку грою на одному з найвишуканіших та витончених інструментів, якому невипадково віддають роль «королеви оркестру». Виконуючи «Балетні сцени» Ш.Беріо та граючи на струнах скрипки, вона водночас грала на струнах душі кожного присутнього в той час у залі.

Але це ще було не все. Фінал святкової програми був, на мій погляд, символічним, бо концерт завершував відомий піаніст з Сербії Олександр Сінчук – молода та яскрава зірка сучасного музичного світу. Олександр виконав концерт для фортепіано з оркестром П. Чайковського. Піаніст дивовижно вміє поєднувати щиру та виразну манеру виконання з дуже тендітним відношенням до твору. Його віртуозна гра дивувала слух, в таку мить хочеться зупинити час, нікуди не поспішати, а  просто відчувати всю палітру неперевершеного звучання фортепіано під вмілими руками майстра високого рівня. Фінальний виступ яскравої та високопрофесійної зірки наче красномовно зазначив:  «Молодим та талановитим ­ дорогу!». Ми також від себе побажаємо молоді наснаги, натхнення, віри в свої сили та нових перемог! Нехай українські зірочки запалюються та перетворюються на потужні світила, які покажуть усьому світу  міць нашої держави, а ми зі свого боку будемо їх невпинно підтримувати та пишатися ними!

Ксения ШАПОВАЛОВА, фото филармонии