Згуртована громада — сила, яка здатна відновити запорізьке село

931
0

Відремонтовані школи, дитячі садочки і кабінети сімейних лікарів, зданий в експлуатацію водогін протяжністю 40 кілометрів — це лише частина того, що громада зробила за 3 роки. Про свої здобутки голова громади Микола Гузенко разом з начальником відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Олександром Лазаренком у рамках прес­туру, організованого «Асоціацією міст України», розповіли журналістам
«Прагнемо, плануємо, здійснюємо!» — це девіз Воскресенської ОТГ. У 2015 році чотири населених пункти — с. Воскресенка (екс­Чапаєвка), с. Кінські Роздори, с. Лозове та с. Магедове ­ чи не найпершими в районі почали процес децентралізації, утворивши Воскресенську територіальну громаду (Пологівський район). На цей крок громада пішла зважено, оскільки робіт з благоустрою в селі було дуже багато.
— Ще в 2008 році ми долучились до «ПРООНівської» програми, — говорить Микола Гузенко. — Майже за 10 років виконано 6 раніше запланованих програм. Це була певною мірою підготовка людей з наших сіл до децентралізації, адже люди бачили: те, що вони задумали зробити у себе в селі, те і зроблено. А коли 3 роки тому вирішили створити ОТГ і «кинули клич» до людей, то вони радо відгукнулись на цю пропозицію, бо вже відчули на собі, як розпоряджатися коштами, виділеними громаді, виходячи з нагальних потреб.

Історію слід поважати, а майбутнє ­ створювати
«Хто не шанує минуле — не має майбутнього», ­ впевнені у Воскресенській об’єднаній територіальній громаді, саме тому прийнято рішення реконструювати у с. Кінські Роздори меморіал загиблим воїнам, а також привести до ладу комплекс, де поховані невідомі солдати, в с. Воскресенка.
Головне правило Воскресенської ОТГ — рівномірний розвиток всіх населених пунктів. На сьогодні силами громади прокладено новий водогін довжиною 40 кілометрів. Більшість абонентів підключено до води, інші ­ в процесі. Також встановлено 22 зупинки і відремонтовано автодороги на загальну суму 4 мільйони гривень.
— Дороги — наш біль, — говорить начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Олександр Лазаренко. — Ми зробили ті ділянки доріг у с. Воскресенка і с. Кінські Роздори, які були в найжахливішому стані. По центру села водії маршруток відмовлялись їхати, бо дорогі були розбиті вщент. У нас запрацювали перші проекти з освітлення вулиць в с. Кінські Роздори, Воскресенка і Магедове.
Серед здобутків Воскресенської ОТГ — капітальний ремонт сільського будинку культури. Тут повністю замінено покрівлю і частково відремонтовано зал. Особливістю закладу можна назвати старовинну плитку, викладену на підлозі холу, якій близько 100 років! Зазначимо, що вона і досі знаходиться в доволі непоганому стані. Опалюють приміщення завдяки обігрівачам і тільки на час проведення заходів — так економічно вигідно. Також для артистів СБК були придбані костюми.
Аби спростити життя місцевим мешканцям, у 2016 році утворено Центр надання адміністративних послуг. Співробітники розповідають, що кожного місяця до них звертаються 700 осіб.
Реорганізація дитячих садочків і шкіл
В ОТГ на сьогодні є три школи: дві ­ у селі Воскресенка і одна ­ в Кінських Роздорах. У них навчаються трохи більше 500 школярів.
— За кошти громади придбано два шкільних автобуси, в планах ­ купівля третього автотранспорту, аби не залежати від перевізника, який здає ОТГ транспорт в оренду, — говорить Олександр Лазаренко. — В 2016 році в одній із шкіл ми встановили газовий модуль для опалення. А на сьогодні вже замінено опалювальні котли у двох НВК. Школи переведено на альтернативне паливо. Поволі проводимо поточні ремонти шкільних харчоблоків. Крім того, для шкіл придбано два комп’ютерні класи і підключено Інтернет. Техніку і меблі ми купували за кошти громади, а от плазмову панель нам подарували меценати. В одній із шкіл зізнаються, що комп’ютерний клас став популярним. В ньому проводять не тільки уроки інформатики, але й фізики. Більше того, багато вчителів резервують кабінет, аби на плазмовій панелі показати ту чи іншу презентацію. У школі замінили всі вікна і двері, відремонтували покрівлю, а спеціалісти з Києва зробили гідрохімічну обробку труб.
— Завдяки тому, що ми оновили вікна і двері, в школі стало тепліше, — говорить директор Воскресенського НВК Федір Мацюця. — Діти рідше хворіють, і ми не витрачаємо час на карантини. Звичайно, це позитивно відзначилось на результативності навчально­виховного процесу.
«Родзинкою» Кінсько­Роздорівського НВК став музей з національним колоритом. За словами заступника директора з навчально­виховної роботи Кінсько­Роздорівського НВК Олексія Черкуна, його почали створювати ще у 2012 році. Так, підлога третього поверху стилізована під сільську вулицю, а в коридорах стоять величезні скрині, бричка, дитяча колиска. У «Залі історичної пам’яті і національного виховання» розташована світлиця з гнотовою лампою, старовинними іконами і дитячою люлькою, прикріпленою до стелі. Також тут є стенд зі старовинними глечиками і старовинна парта з чорнильницею. Одна із стін прикрашена світлинами випускників, починаючи з 1947 року, зібрано класні журнали з 40­х років минулого століття. В цьому кабінеті зберігаються боєприпаси і каски часів війни. Тут можна ходити і роздивлятися експонати годинами, бо кожна річ ексклюзивна і унікальна. Другий кабінет — «Зал національного одягу і народних ремесел». Назва говорить сама за себе. Плаття, спідниці, свити, хустки — це лише малесенька частка того, що можна побачити у цьому кабінеті.
Що ж стосується дитячих садочків, то в ДНЗ «Дзвіночок» і «Джерельце» повністю замінено покрівлю. В садочку в с. Кінські Роздори встановлено сонячні батареї і облаштовано дитячий майданчик, та найбільша гордість — тепла підлога. Завдяки зусиллям громади у квітні 2017 року вдалось відкрити додаткову групу для малечі, адже раніше до садочку ходило лише 4 дитини, він був на стадії закриття.
— Будівля, в якій наразі розташовано ДНЗ «Дзвіночок», була збудована у 1900 році, тобто споруді ­ майже 120 років! Раніше це була «школа Корфа», — розповідає завідувачка Кінсько­Роздорівського ДНЗ «Дзвіночок» Воскресенської сільської ради Юлія Євтушенко. — Коли ми розпочали відновлювати садок, то починали все з нуля. Нам якось треба було «подати», що це ­ дитячий садочок, і виникла ідея розмалювати стіни. Оскільки ми прагнемо прививати дітям любов до України і рідної землі, то вирішили в етнічному стилі розмалювати наш коридор. Аби зберегти тепло в приміщенні, громада в старовинній будівлі замінила дах, вікна і двері. На сьогодні приміщення обігрівається електроопаленням.
Наразі до «Дзвіночка» ходять 30 малюків. У ДНЗ є дві групи, які поділяються за віком: до першої ходять діти віком 2­4 роки, до другої — 4­6 років. Діти знаходяться у дошкільному навчальному закладі з 7:00 до 17:30. Вихователі кажуть, що запорука успіху — їхня любов до дітей. Що стосується черги до садочку, цьогорік близько 15 малюків не потрапили до ДНЗ, оскільки бракувало місць. В першу чергу до садочку зараховували тих дівчаток і хлопчиків, чиї батьки працюють і не мають, на кого залишити маля.
Без меценатів ­ нікуди
За кошти меценатів у селі Кінські Роздори ремонтується Спасо-­Преображенський храм. Вже вдалось замінити купола. А у Воскресенці в 2016 році розпочали будівництво нової церкви. Також на території ОТГ була відкрита швейна майстерня, тамтешні спеціалісти навіть шиють на замовлення іноземців.
Земельне питання
Громада не може повноцінно функціонувати без вирішення земельного питання. За законом, вона має отримати у власність 2 тисячі гектарів землі, які знаходяться за межами її населених пунктів. Втім, поки що все це лише на папері. Як зазначив директор ТОВ «АФ «Батьківщина» Олег Турбілов, поки що децентралізація жодним чином на бізнесі не позначилась.
— Громада не дає землю в оренду, бо і досі не має повноважень, а це для нас найголовніше питання, — говорить Олег Турбілов. — Ми і досі всі земельні питання вирішуємо через область або Київ. Тому для бізнесу, який пов’язаний із землею, поки що взагалі нічого не змінилось. Надалі, якщо громада почне на законному рівні надавати в оренду свій основний ресурс — землю, то буде суттєва користь для ОТГ.
— При реформі децентралізації влада заохочувала мешканців сіл об’єднуватись, аби отримати землі за межам ОТГ. Втім, досі це питання не вирішено, — зазначає Микола Гузенко. — Відповідно до останнього рішення Кабінету Міністрів України, землі держвласності будуть передані громадам. Обласний земельний кадастр розробив графік передачі, відповідно до якого ми маємо отримати у своє розпорядження землі в грудні 2018 року. Всі підготовчі роботи проведено, але з’ясувалось, що не всі державні землі будуть передаватись громаді. І на сьогодні цей процес стоїть на місці. Нам потрібний Генеральний план, і ми над цим працюємо. Знаєте, земля ­ це дуже складна штука, до неї слід підходити на «ви» і вирішувати всі питання дуже скрупульозно. Бо якщо передати «по гарячому», то буде дуже багато неточностей і питань, тому всі папери слід дуже уважно вивчати, щоб не трапилось так, що держава нам у розпорядження передасть землі, а вони всі роздані.
Що стосується самого підприємства, то наразі АФ «Батьківщина» ­ основний донор громади. Зараз на підприємстві, яке займається рослинництвом і обробляє понад 30 тисяч гектарів землі, працюють 280 осіб. Всі соціальні внески йдуть в громаду.
— За минулий рік ми поповнили місцевий бюджет на 35 мільйонів гривень. Наразі робимо ставку на насінництво ­ підприємство торгує по всій Україні. У нас висока орендна плата. Так, в 2018 році середня орендна плата за гектар складає 3700 гривень. Це вище, ніж в Київській, Черкаській та Житомирській області, де ґрунти більш родючі, — зазначає Олег Турбілов. ­ АФ «Батьківщина» підтримує всі соцпроекти. Також у якості мецената підприємство презентує школярам телевізори, комп’ютери тощо.

Плани на майбутнє
Плани на майбутнє в громаді будують обережно, але наразі планують у Кінських Роздорах облаштувати парк (ведуться проектні роботи),встановити два футбольні майданчики, продовжити проект з освітлення вулиць та закупити третій шкільний автобус.
Щороку субвенція від держави для ОТГ зменшується. Якщо у 2016 році громада отримала 7,5 мільйона гривень, у 2017 — 4,5 мільйона, то у 2018 році маємо отримати трохи більше 3 мільйонів. Наразі загальний фонд становить 38 мільйонів гривень.
Серед скептиків існує думка, що коли держава перестане виплачувати субвенції, розвиток ОТГ закінчиться. Микола Гузенко говорить, що така загроза є, бо поки держава не передала у власність громадам все те, що наобіцяла. Втім, для Воскресенки наразі головне ­ не зупинитись на півдорозі, адже тоді всі зусилля зійдуть нанівець.
Яна Петрова, фото автора