Українська дійсність: між главою 7 «Запечатлённого ангела» и «Ему немного подпоёшь»…

598
0

Коли пишуться ці рядки, десь у Сингапурі зустрічаються Трамп і Кім. Лідер наймогутніших у світі Сполучних Штатів і лідер 24-мільйонної Північної Кореї розміром в 1/5 України. Втім, це сьогодні світова новина №1, яка залишила далеко позаду спілкування Путіна з китайським Сі Цзіньпінем. Хоча останнє мало всі ознаки гучної піар-акції. Путін і пельмені ліпив для свого візаві, і подарував йому лазню із сибірського кедра…

Власне, і зустріч в Сингапурі — це теж піар-акція. Трампу як повітря потрібен успіх на міжнародній арені, а Кіму — гроші, ресурси чи хоча б послаблення блокади. Не злякавши Північну Корею загрозою бомбардувань, Трамп спробував згаданою зустріччю хоча б на якийсь час закрити пельку недоброзичливцям, котрі після провального саміту G7 у Канаді його буквально доїдають.

«Путину ничего не надо делать для подрыва альянсов и международных институтов, способствовавших безопасности и процветанию Америки на протяжении последних десятилетий, — пишет бывший посол США в Москве Майкл Макфол в Twitter. — Трамп делает всю работу за него»». («ИноТВ», 9.06.2018 р.)

До сказаного варто додати лише епічне фото, на якому Анхела Меркель в оточенні інших учасників саміту G7, стоячи і опершись обома руками об стіл, не дає приводу сумніватись: вона готова роздерти того нахабного Трампа!

Аби ми ні на крихту не сумнівались в ситуації, з’явився свіженький заголовок: “Чрезвычайная ситуация в США: страну надо спасать от Трампа — The New York Times». А далі кілька речень з тексту:

«С 2016 года мы поняли, что худшая кандидатура демократа в бюллетене Палаты или Сената – предпочтительнее лучшего республиканца: ведь лучшие республиканцы последовательно отказываются проявлять моральную стойкость против того, что Трамп подрывает наши правоохранительные и разведывательные органы, Государственный департамент, Агентство по охране окружающей среды, Государственную службу, основные нормы нашей общественной жизни и целостность наших выборов. Эти республиканцы сделали малодушный выбор – выступать заодно с Трампом… хоть многие негласно его ненавидят». (Economics-prorok.com, 9.06.2018 р.)

І вже останнє: «Меркель: ЕС и Германия больше не могут положиться на США», — канцлер Германии прокомментировала отказ Трампа от подписания итогового коммюнике G7 в Канаде и назвала это решение «отрезвляющим и разочаровывающим». (ARD, 11.06.2018 р.)
Таким чином, що маємо у сухому залишку? Путінський агент Трамп (чи людина, на яку ФСБ має вбивчий компромат) не лише нищить Америку зсередини (хоча і Конгрес, і преса йому в цьому заважають), не лише псує стосунки з найближчими союзниками, а й визначає політику США з Україною!
Де всі склали лапки і не те що не протестують чи протидіють, а СПРИЯЮТЬ політиці, описаній в гл. 7 «Запечатленного ангела» Миколи Лєскова. (І тут сприяє не лише влада, а й натовпи задурених українських “інтелектуалів”!)
Ось посудіть самі: восени в Україні ухвалили пенсійну, медичну та інші “реформи”. Бо ж без них МВФ і посольство США не надали б нам фінансової допомоги… Ухвалили ці вбивчі для України документи (а з ними й бюджет 2018 року — теж під диктування МВФ) і… І нова «хотєлка» замість грошей: давай Антикорупційний суд!
7 червня ухвали й закон про згаданий суд. Президент вже його встиг навіть підписати. І що? «Премьер-министр Украины признал, что повышение цены на газ для населения до уровня промышленных цен остается среди требований МВФ и отметил, что простого ответа на этот вопрос в правительстве нет». (Newsyou.info, 8.06.2018 г.)
Дивіться, наші «керманичі» все приймають і приймають сумнівної якості документи, все нищать і економіку, і населення тарифами (при жалюгідних зарплатах і пенсіях), а ГРОШЕЙ В КРЕДИТ з 4.04. 2017 р. так ні разу й не дали!
І тут для того, щоб задурити маси, всі сили кинуті на гучні піар-акції. Наприклад, на операцію: “Врятувати зам. глави МОЗ Лінчевського”. І таки врятували! У ситуації, коли в Англії після подібного скандалу подав би у відставку навіть прем’єр-міністр…
Потім прийшла черга Євгена Мураєва — власника каналу NewsOne. В інтерв’ю каналу 112 він 7 червня заявив: «Сенцова можно по-разному воспринимать. С точки зрения того, что человек готовил поджоги и взрывы, для одной части населения, он является террористом. Для националистической части он, наверное, является героем. И время покажет, кто прав».
Як говоив дідусь Ленін, «формально правильно, а по существу издевательство». Правильно звичайно не по суті висунутих ФСБ Росії абсурдних звинувачень режисеру Сенцову по «поджогам и взрывам». Просто формально Мураєв висловив ОЦІНОЧНЕ СУДЖЕННЯ, за яке поки що журналістів не саджають. Втім, піднявся такий же ґвалт, який раніше знадобився аби посадити Савченко чи депортувати Саакашвілі. В нашому ж випадку у Мураєва перед виборами намагаються тупо відібрати NewsOne. І лише через те ми маємо подібну “ярость благородную”.
До речі, 14 червня “Інтеру” збираються продовжити ліцензію на мовлення і майже гарантовано її продовжать. Путінський же канал — хто ж його зачепить?..
Завершимо ж рядками Юрія Касьянова, які нам нагадав Facebook:
“Сегодня россияне вышли на улицы. Массовые акции прошли в крупнейших городах. Полиция задержала более тысячи человек. А теперь посмотрите на нас, посмотрите на себя — потерян Крым, оккупирована часть Донбасса, давным-давно сдан ДАП — проглотили, сдано Дебальцево — сжевали, армию по-прежнему снабжают волонтеры. В стране беззастенчиво растаскивается всё, что плохо лежит, в Карпатах почти не осталось леса (под Киевом, кстати, тоже). По-прежнему нами правят олигархи, казнокрады, бандиты. Рошеновские киоски растут как грибы после дождя, суды судят за деньги, чиновники спокойно декларируют миллионы долларов наличными. Каждый день мы теряем на войне лучших людей, и радуемся безвизу. Мы не спорим, не возмущаемся, не протестуем. И кто мы после этого?.. Забудьте про Майдан. Не позорьтесь». (12.06.2017 р.)
Нам до написано рік тому сьогодні додати нічого…

Леонід Романовичов