У Запоріжжі пам’ять про легендарного спортсмена увіковічили меморіалом

518
0

На честь уродженця Запоріжжя, рекордсмена світу, чемпіона Європи з легкої атлетики Володимира Ященко на базі палацу спорту «ZTR» відкрили меморіальну дошку пам’яті, приурочену до 40-річчя встановлення світового рекорду спортсмена.

Ініціатором відкриття меморіальної дошки виступили небайдужі містяни спільно з запорізьким відділенням НОК України, облдержадміністрацією і виконкомом міста, при підтримці корпорації «Кераміст» та ПАТ «ZTR».

Учасники заходу вшанували пам’ять легендарного запорізького спортсмена хвилиною мовчання. Право урочисто відкрити меморіальну дошку надали Олександру Неметченко та Володимиру Ямщикову, після чого керівництво області, міста, мешканці поклали квіти до меморіальної дошки імені Володимира Ященка.

Нагадаємо, Володимир Ященко — радянський легкоатлет, стрибун у висоту, рекордсмен світу, чемпіон Європи, народився 12 січня 1959 року у Запоріжжі.
У 1976 році Володимир Ященко встановив світовий рекорд для юніорів — 222 см. На чемпіонаті Європи у 1978 році у Мілані, Володимир Ященко двічі покращив світовий рекорд зі стрибків у висоту для залів: спершу він подолав 232 см, а потім 235 см. Тоді Ященко став чемпіоном Європи. За встановлені рекорди Володимир отримав італійську нагороду найкращого спортсмену світу «Каравелу Колумба». Володимир Ященко стрибав перекидним способом. Це був останній значний міжнародний успіх стрибуна, який стрибав перекидним способом. 16 червня 1978 в Тбілісі, також під час матчу з легкої атлетики між командами США і СРСР, Ященко поліпшив свій же світовий рекорд, подолавши планку на висоті 234 см. У 1999 році Володимир Ященко помер у віці 40 років. Похований на Капустяному кладовищі Запоріжжя.