БПП, НФ і Ляшко справу Януковича поки не продовжили, але Порошенко дав старт процедурі розпуску парламенту

575
0

Зважаючи на те, що перевантажений важкою працею під час війни парламент голосує раз на тиждень — по четвергах, то в деякі п’ятниці говорити є про що. Це у випадку, коли депутати не на чергових місячних канікулах чи не “працюють в округах”.

Нині ж наближається завершення сесії і попереду якийсь потужний розпил, сподіваємося, що мільярда гривень. Мабуть саме через те “славні трударі”  вчора вирішили “чертовски поработать”.  Для початку взялися кріпити безпеку, і… внесли законопроект про позасудове блокування Інтернет-сайтів…

Втім, ґвалт піднявся такий, що вже підтриманий профільним ОБОРОННИМ(?) комітетом  проект поки не поставили на голосування. Чому?

“По словам народного депутата Ольги Черваковой, документ предоставляет СБУ право без решения суда при помощи провайдера блокировать доступ к любому информационному ресурсу. Основанием для этого может быть уже не только решение суда, но и решения прокурора, следователя, согласованного с прокурором, или решение СНБО…

«Оказание влияния на органы государственной власти» — это любой общественный контроль или обычный пикет — в случае принятия закона будут терроризмом. А внесудебное блокирование сайтов — это возвращение даже не к Януковичу, а к самому Сталину! Даже законы 16 января предусматривали необходимость решения суда для блокировки Интернет-ресурсов», – подчеркивает депутат”. (УНИАН, 21.06.2018 г.)

Втім, навіть подібна нищівна критика з боку багатьох політиків й організацій не запобігла спробі проштовхнути цей законопроект на голосування. На щастя йому не вистачило підтримки у сесійній залі:

“За включение в повестку дня и рассмотрение законопроекта №6688 проголосовали 158 депутатов при минимально необходимых 226. Уточняется, что законопроект поддержали 74 депутата от БПП, 58 депутатов от НФ и 21 депутат из фракции Радикальной партии Олега Ляшко. Из известных персон, поддержавших закон — глава Меджлиса Мустафа Джемилев, супруга генпрокурора Ирина Луценко, сын президента Алексей Порошенко, певица Оксана Билозир, нардеп Антон Геращенко, спикер Андрей Парубий и главрадикал Олег Ляшко”. (УП, 5.07.2018 р.)

Таким чином, коло продовжувачів “славних справ” Януковича та Партії регіонів окреслено. Це ми персонально для “Свідків 145 реформ Порошенка” розповідаємо. Які тут же понесуть “околесицу”, що у країні “гібридна” війна і щось потрібно робити з ворожою пропагандою.

Наша думка тут така! До того часу, поки ваш улюблений патрон не припинить дружити з Путіним за всіма напрямками НОРМАЛЬНИХ (а не часів війни) міждержавних відносин, до тих пір, доки в Україні буде працювати “Інтер”, видаватися “КП в Украине”, а російський кіно-музичний контент на т.зв. українському TV не буде тягнути штраф в $1 мільйон за кожне порушення, про “гібридну” війну можете і не заїкатися. Не повіримо!

Втім, очевидно, що драконівський закон про блокування сайтів (навіть у Росії він більш демократичний!), намагатимуться протягнути відразу, як для цього з’явиться хоч якась нагода.

А тим часом  “у Верховній Раді вистачило голосів, щоб прийняти в першому читанні законопроект, незважаючи на бойкот коаліційної фракції БПП. Народні депутати 240 голосами підтримали в першому читанні законопроект №6518 про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення офіційного опублікування законів України та інших нормативно-правових актів”. (УП, 5.07.2018 г.)/

Зауважимо, що в нормальній правовій державі цього б вистачило для відставки уряду. Втім, ми в Україні епохи Петра Порошенка, де урядової коаліції формально немає вже кілька років, а всі потрібні голосування забезпечуються  “методом Онищенка”. Тобто з допомогою спортивної сумки з двома мільйонами доларів…

До речі, трохи вище ви прочитали про якийсь бойкот фракції БПП.  Ось коментар відомого волонтера і блогера Юрія Касьянова:

“Юлия Тимошенко заявила, что Петр Порошенко планирует развязать масштабные боевые действия для того, чтобы ввести военное положение, и не проводить плановые президентские выборы в марте 2019 года.

То, что это предвыборная технология Тимошенко — это сто процентов. То, что президент может пойти на срыв выборов, мы сегодня видим на примере событий в Верховной Раде, где депутаты Порошенко покинули зал, после того как их патрон предложил законопроект о ЦИК, абсолютно неприемлемый ни для кого, в том числе для партнёров из «Народного фронта». То есть логика простая: предложить заведомо неподходящий закон, потом хлопнуть дверью, потом объявить, что нет коалиции, распустить парламент…

Пётр Алексеевич будет хвататься за любую соломинку. Он сейчас как загнанный зверь, и пытается как-то переломить ситуацию в свою пользу. Поэтому любые варианты развития событий возможны. Но ни он, ни Тимошенко не знают, как поступят наши граждане, военнослужащие, добровольцы, жители тех территорий, которые возможно кто-то захочет сдать, или устроить там новый котёл, чтобы ввести военное положение.

Разные варианты возможны. Очевидно, что выборы не пройдут в нормальной, демократической атмосфере. Скорее всего, возможно будут какие-то досрочные выборы, обязательно будут массовые фальсификации, или будет военное положения». (Facebook, 5.07.2018 р.)

З’явилася і ще одна думка — популярного блогера Олександра Дубинського:

«В принципе, досрочные выборы для проворовавшихся клоунов под вывеской «Народный фронт» — БПП имеют одну цель. Не дать Тимошенко собрать большинство в 300 голосов после возможной победы на президентских выборах 2019 года.

Потому что очередные парламентские пройдут после избрания президента, и победитель сможет легко запрессовать парламент под себя.

Это не нужно ни Пете сотоварищи, ни Сене сотоварищи. Потому что тогда их точно разорвут в клочья. А сейчас ещё есть шанс пройти на досрочные выборы объединённой партией, собрать 5% и сохраниться в Раде от уголовного преследования». («Страна.ua», 5.07.2018 р.)

До всього додамо, що проти одного із найрейтинговіших кандидатів в президенти Анатолія Гриценко почалася буквально психічна атака (в кращих традиціях закопування Ющенка і Савченко). Через те можна стверджувати, що реалізація якогось із наведених вище сценаріїв точно не забариться.

Леонід Романовичов