В Запоріжжі провели тренінг для журналістів

521
0

У Запоріжжі відбувся тренінг для представників ЗМІ щодо висвітлення проблем внутрішньо переміщених та осіб, що постраждали від збройного конфлікту в Україні за участю головного редактора ВД «Ого», викладача НаУ«Острозька академія» Віталія Голубєва та першого секретаря НСЖУ Ліни Кущ. Серед учасників були не тільки представники ЗМІ, а й студенти факультету журналістики Запорізького національного університету та переселенці, які мали змогу прийняти участь в дискусії та обмінятися досвідом

Одним з них був Дмитро Полубок, який наразі живе у Бердяньску, а чотири роки назад був вимушений з родиною покинути Луганськ. Зараз хлопець навчається та мріє стати журналістом, а про події чотирьохлітньої давності згадує з сумом та болем у серці: «Після переїзду було дуже важко адаптуватися…Але, як кажуть, час лікує».
Спікер заходу Ліна Кущ, яка у 2012 році також була вимушена покинути окупований Донецьк, наголосила, що саме журналісти повинні формувати думку населення щодо вимушено переміщених осіб шляхом подання достовірної інформації: «Журналіст повинен думати, які наслідки можуть мати його слова та як їх сприйме аудиторія. Я вважаю, що такі тренінги допоможуть правильно використовувати контент із соціальних мереж та висвітлювати такі чутливі темі». А присутній на заході Віталій Голубєв дав поради журналістам стосовно аналізу та відбору інформації, форм подачі матеріалів та техніки інтерв’ю.
Проблема переселенців – це болюча тема для українців. За словами переміщений осіб, їм виділяють гуртожитки, для них проводять конкурси на посади, але водночас представники влади порушують їхні права. В Україні вимушено переміщені особи не мають право голосувати на виборах, отримувати кредити, навіть фото на документах цих людей менші за розміром.
Хочеться вірити, що ситуація зміниться на краще. І в українців більше не буде приводу покидати рідні міста, а в журналістів – писати про військові дії на окупованих територіях.
Єлизавета Поливода