Архетипи Порошенко, Тимошенко та інших у світовій літературі. «Сочинение»…

721
0

Відомий, а може вже й видатний сучасний російський поет, письменник, журналіст та літературознавець Дмитро Биков якось читав чергову свою лекцію. Відео останньої потрапило в Youtube під назвою: «Ксения Собчак как героиня русской литературы». (8.01.2018 р.)

Втім Собчак нас цікавить лише тим, що її архетипом (тобто “образом, що часто повторюється, сюжетом, мотивом у фольклорних і літературних творах”) є Маленька розбійниця із п’єси-казки Є. Шварца «Снігова королева» (за мотивами однойменної казки Г.Х. Андерсена). У тому плані, що “балуйте своїх дітей і вони стануть справжніми розбійниками”, — говорила її мати Отаманша. Втім, як помітив Дм. Биков, саме Маленька розбійниця виявилася найдобрішою серед всіх і допомогла дівчинці Герді. Погрожуючи при цьому швидко передумати…

А ось архетип Путіна — це привид Акакія Акакійовича із гоголівської “Шинелі”. В реальному житті останній — розчавлене і безправне створіння, а у фіналі твору — вже як привид — він стає символом помсти всіх принижених. “Через те російський народ так любить Путіна, — не без іронії зазначає Биков, — бо у нього є можливість і право “знімати шинелі” із сьогоднішніх “генералів”.

Ми й собі, в розрахунку, що визначні місцеві філологи наших нотатків не читають, спробуємо звернутися до архетипів вже деяких українських політичних персонажів.

Найпростіший серед них — це, звичайно, Яценюк. “У меня легкость необыкновенная в мыслях» — і з проведенням «реформ», і з запровадженням тарифів, і навіть із погрозами ворогам. Тобто теж гоголівський, але вже Хлєстаков чистої води.

А хто тоді Гройсман? Фотожаби показують його як Голохвастова із “За двома зайцями”. Це неправильно! Теперішній прем’єр не Голохвастов і навіть не Остап Бендер. Хоча від “Нью-Васюків” у нього щось таки є (“Я вам покажу як керувати державою!”). Втім, він, швидше за все — гоголівський Чичиков. Особливо в плані “мертвих душ” успіхів у тому ж керуванні державою. Ледь не щодня ми бачимо жонглювання якимись приємними цифрами, а ситуація в економіці та соціальній галузі стає все страшнішою…

А ось образ Голохвастова щільненько осідлала дорога Юлія Володимирівна. І у неї відбулися вигідні метаморфози з прізвищем, і вона розривається між тим, щоб сподобатися і Проні Прокопівні (Путіну), і Галі (власному виборцю), і її дотискають кредитори (російська військова прокуратура), і вона майстерно пускає пил в очі та майже доводить справу до вінчання (президентства).

Так ми дійшли до персонажа, якому не просто вдалося те “вінчання”, а й багато чого іншого. Хто ж це такий хитрий та розумний? Порошенко і… Шагразада — дружина-казкарка царя Шагріяра із “Тисячі і однієї ночі”. Петро Олексійович вже стільки розповідає казки Путіну і власній армії, Обамі і всім українцям, Трампу і своєму оточенню, Меркель і мерам наших великих міст, Яценюку-Турчинову і Ротшильдам і ще багатьом-багатьом, що вже саме час друкувати “2000 і одну ніч”. Тим більше, що робочий день у Петра Олексійовича, зазвичай, — саме у темний час доби…

І поки вся Україна в очікуванні чергової казки, яку нам покажуть у п’ятницю на параді у Києві, надійшли новини, котрі підтверджують, що у Петра Олексійовича все висить на волосинці, як і у тієї Шагразади. Мікропомилка — і позбудешся голови!

Ось давайте почитаємо “Страна.ua”: “Одной из наиболее топовых новостей воскресенья, 19 августа, стало сообщение авторства известного адвоката Андрея Смирнова… Юрист (со ссылкой на источник, ранее передававший ему достоверные сведения), обнародовал несколько шокирующих данных, касающихся президента Украины Петра Порошенко и едва ли не самого влиятельного человека в Молдове – Владимира Плахотнюка”…

Заінтригувало? То давайте читати далі:

“Во-первых, он пишет, что «Федеральный суд в Вашингтоне передал на досудебную проверку и верификацию финансовую специальную документацию в отношении лиц, причастных к хищению государственных средств США”… Речь идет о средствах федерального бюджета США и деньгах, выделяемых в рамках целевой программы поддержки МВФ странам с зарождающейся демократией. «Организаторами проходят со стороны Украины – Петр Алексеевич Порошенко, со стороны Республики Молдова – Владимир Георгиевич Плахотнюк», – уточнил Смирнов.

Во-вторых, он обнародовал данные о наличии у президента Украины вида на жительство в швейцарском кантоне Цуг, а у Плахотнюка – паспортов гражданина Румынии и России (наряду с молдавским «аусвайсом»)… В курсе расследования в отношении Порошенко и его давнего партнера из Молдовы – первые лица Соединенных Штатов: вице-президент Майкл Пенс и госсекретарь… Майкл Помпео.

С учетом столь пристального внимания американцев к источникам доходов наиболее влиятельных лиц Украины и ее юго-западного соседа, Смирнов допускает – после утраты полномочий Порошенко потеряет не только шансы на спокойное будущее на Родине, но и возможность перебраться на ПМЖ в Кишинев». (Всі цитати по «Страна.ua», 20.08.2018 р.)
Варто додати, що згадане видання, окрім цитування і аналізу повідомлення юриста Смирнова, розмістило посилання на Livejournal і його автора з ніком leontev_86. Той ще 15 серпня фактично слово в слово написав те, що потім, схоже, переспівав згаданий юрист.
Втім, із протилежним висновком! Мовляв, на Плахотнюка в Європі вже відкрито кілька кримінальних справ, а Порошенко за славною традицією останніх років, після втрати влади має два шляхи — або в Ростов, або в тюрму. Аби не принижуватися і перед Європою, і перед Україною (ВИЗВОЛЯЮЧИ ЛЮДЕЙ, НА ЯКИХ ВОНИ СЬОГОДНІ РОБЛЯТЬ СТАВКУ і у Молдові, і у нас) Штати швиденько і юридично чисто висмикнуть і Порошенка, і Плахотнюка до себе. В рамках порушеної проти них кримінальної справи.
В принципі, комбінація виглядає правдоподібною. Втім, ми про інше. Ми про те, що сьогодні з цікавістю чекали 8 год. 56 хв., коли минула доба відтоді, як на “Стране.ua” з’явився згаданий нами матеріал. Звинувачення все ж важкі — і про розкрадання вже не наших, а американських грошей, і про вид на проживання у кантоні Цуг. Втім, Адміністрація президента ознак життя так і не подала. За першим законом контрпропаганди це значить одне: вони проковтнули, бо немає чим відповісти.
І, на жаль, це факт…

Леонід Романовичов