24 серпня. По-справжньому свято зі сльозами на очах…

652
0

Сьогодні День Незалежності — і ми вітаємо тих, хто йому радіє, і розуміємо тих, хто саме 24 серпня відзначає день пам’яті по загиблих за Україну.

Як завжди “несподівано”, напередодні — 23 серпня — на фронті відбулося чергове дивне “загострення”. Торгові партнери наших торгашів били артилерією виключно по позиціях батальйону “Айдар” під Кримським у Луганській області. А от з нашого боку команду сусіднім частинам про підмогу ніхто, кажуть, не давав. Через те навіть офіційно за добу п’ятеро вбитих і до 30 поранених…

Тим часом президент США Трамп привітав нас зі святом. “Народу України є чим пишатися: впродовж чотирьох років Україна мужньо протистоїть російській агресії і є благословенною яскравим громадянським суспільством, зростаючою економікою і Збройними Силами, які є потужними як ніколи раніше», — відзначив Трамп”.

Не будемо про згадані для красного слівця економіку і потужну армію, зупинимося хіба що на агресії. Розказав би він це своєму послу в Україні Марі Йованович та держсекретарю Майку Помпео! Адже вони, як і вся Європа, впевнені, що в Україні — ВНУТРІШНІЙ КОНФЛІКТ. А значить мають реалізовуватися Мінські домовленості імені Путіна, пенсії на окупованих територіях платить Україна, вона ж задарма постачає в ОРДЛО електроенергію, газ та воду.

І ще одна новина — прем’єр Гройсман заговорив про борги. “Старая песня о главном” з’явилася, бо парламентові і урядові належить ухвалювати чергові “реформи”. Тобто землю на продаж, тарифи на газ та електроенергію мають стати просто захмарними, а Бюджет-2019 остаточно вб’є все живе в економіці.

Ось традиційний спіч пана Гройсмана:

«Навіщо співпрацювати з МВФ зараз? Невиплата боргів загрожує Україні дефолтом. А це – зупинка виробництва, девальвація гривні, інфляція. Нам потрібно уберегти людей від цього негативу, тому нам і потрібні нові запозичення, щоб повернути старі. Далі – потрібно нарощувати економіку, – вважає прем’єр». (Depo, 23.08.2018 р.)
Ну все як у незабутнього Леоніда Філатова:
Утром мажу бутерброд —
Сразу мысль: а как народ?
И икра не лезет в горло,
И компот не льется в рот!
Тобто все для народу: і медичний та пенсійний геноцид, і все вище згадане.
.
Власне ось оцінка недавнього ювіляра — 80-річного Леоніда Кучми. Радіо «Свобода» зокрема запитало у нього: «Які фактори зараз найбільше гальмують розвиток України?»
«По-перше, війна… По-друге, спроби все звалити на війну. Прикриватися війною… По-третє, спроби діяти так, ніби війни немає… Брехати виборцю. Розкрадати державу. Це завжди неприпустимо. Але красти в держави, яка воює – це мародерство».
Виходячи зі всього сказаного, ми плавно підійшли до теми параду. Ви про нього вже все знаєте, а от автор — ні, бо пише ці рядки за кілька годин до події. Так ось дуже сподіваюся, що все вдалося, що ніхто не впав і нічого не впало, не врізалося, не стрельнуло і далі за списком. Бо “друзів” в України, які будуть дуже раді нашій спільній невдачі — безліч.
Втім, чи виправданий цей парад? В країні з цього приводу почалися дебати. Основні політичні гравці, звично, промовчали, а ось активна частина соцмереж — проти параду. Зокрема у тому вигляді, як від готувався. “Це відверта передвиборча піар-акція Порошенка”, — вважають критики події.
Щоб ніхто не сумнівався, що так воно і є, Петро Олексійович гримнув на опонентів в притаманному йому стилі —мовляв, «агенти Кремля” знову голови піднімають! «Президент Украины Петр Порошенко сообщил, что некоторые из украинских политиков – настолько ослеплены внутренней борьбой, из-за чего бездумно, а иногда даже и сознательно, «тиражируют заезженные и опасные штампы российской пропаганды».
До речі, а про що насправді говорили політики? Семен Семенченко вимагав завершити розслідування Іловайської трагедії, а всі інші помітили, що кум Путіна Віктор Медведчук купив провідний інформаційний канал “112”, і тепер останній стане рупором антиукраїнської пропаганди. Звичайно купив не без підтримки Петра Порошенка, але хто у нас у всьому винні? “Агенти Кремля”!..
А ось вже новина телеканалу ZIK: «За неделю – с 7:00 14 августа и по состоянию на 9:00 21 августа Россия не пропустила из Черного моря в украинские порты Азовского моря ни одного судна. Поэтому нет резонансных задержаний посреди моря и поэтому стоят почти пустые порты Мариуполя и Бердянска».
Втім, ні Президент, ні МЗС з цього приводу ні пари з вуст. Адже подібна інформація лише зіпсує атмосферу свята…
Повертаючись до параду, кілька зауважень від Юрія Бутусова — головреда “Цензор.нет”: «Многие критикуют военный парад в Киеве как «совок»… <Но> «Слава Украине» на Хрещатике, новые названия бригад, связанные с борьбой против большевиков и СССР — «Холодный Яр», имени гетьмана Калнышевского… боевые песни ОУН-УПА над Хрещатиком, минута молчания в память о жертвах российской агрессии — это не имеет ничего общего с Россией»…
З іншого боку, пише Бутусов: “Отношение государства к сохранению памяти о войне пока еще удручающее. Нет ни исторических исследований, ни правды, ни достаточного числа памятников, а сам президент и начальник Генштаба незаслуженно оболгали ряд наших боевых подразделений, на которые переложили ответственность за свои ошибочные решения в ходе Иловайской и Дебальцевской операций. Четыре года назад во время парада Порошенко и Муженко стояли на трибуне, и не реагировали на сообщения о российском вторжении. И это нельзя забыть — сотни людей за это заплатили жизнями. И многих военных раздражает, что на параде военно-политическое руководство создает красивую картинку, которая весьма отлична от армейских реалий”.
І далі про ті реалії: “Под прикрытием позитивной информации о параде генералы будут по-прежнему скрывать свое нежелание переводить структуру управления и организацию армии на стандарты НАТО. И по-прежнему, боевая техника на передовой, прежде всего машины и БМП находятся в очень плохом состоянии, в отличии от парадной техники, по-прежнему бойцы должны ремонтировать свою технику за свои или за волонтерские деньги. Фронтовые части на парад выехать не смогут – реальная исправность техники, если не по отчетам, а по факту, процентов 40-50»…
Ось власне і все про парад, про війну, і про Порошенка з Муженком. Втім, як казав колись капітан Маестро із “В бій ідуть одні “старики”: “Все швидкоплинне і тільки музика вічна”. Тож зі святом усіх…

Леонід Романовичов