«Ніч на Банковій»: як наша влада раптом полюбила протести і протестувальників

661
0

У Києві — “в кои-то веки” — пройшла акція протесту. За повної відсутності аваківських “космонавтів”, тільки з посиленим нарядом солдат строкової служби на шлагбаумі в метрах ста від президентського палацу.

Нагадаємо, що до цього — під виглядом захисту правопорядку на протестних заходах — згадані “космонавти” проводили відверті акції залякування. Наприклад, під час т. зв. “Маршу рівності” приблизно 500 геїв та лесбіянок від ПРОТЕСТУ СОТНІ радикально налаштованих активістів захищали щонайменше дві тисячі “космонавтів”. Які без всякого приводу звіряче побили всіх молодих людей, котрі попалися їм під руку. Не забудемо й те, що увесь центр Києва тоді цілих півтори доби фактично перебував на облоговому положенні — пройти додому без паспорта з реєстрацією було неможливо.

Або ось недавня акція, коли протестувальники вимагали відставок Генпрокурора Луценка і його заступника Єніна за видачу ФСБ Росії інгуша Тумгоєва. Той воював за нас на Донбасі… І що? На тисячу протестувальників та десятків провокаторів було не менше “космонавтів”, котрі побризкали САМІ СЕБЕ з газових балончиків. Це для того, аби в разі ЗАПЛАНОВАНОГО звірячого побиття мітингувальників негайно повідомити, що в сутичках постраждали від невідомої речовини й госпіталізовані десятки співробітників.

Втім, кореспондент “Радіо Свобода” зробив вдалий знімок із “космонавтським” “селфі з балончиком”, і побиття відмінили. Все обійшлися провокаторкою у вишиванці, котра “побила журналістку NEWSONE», а потім взагалі показали «лігво учасників протесту» — звичайно, що з портретом Гітлера…

А в “Ніч на Банковій” зібралося приблизно 500 людей. Причина акції зрозуміла й вагома: “Адвокати постраждалих активістів зібрали та передали «Українській правді» дані про 55 нападів на громадських діячів, що сталися з початку 2017 року. Усі вони лишилися не розкритими, їх замовників — не названо, а самі розслідування тривають мляво або не відбуваються взагалі» (УП, 27.09.2018 р.).

«Вот с этого момента, пожалуйста, поподробней»! Той «зливний бачок» «Мінстеця», яким стала «УП», раптом анонсує акцію протесту поблизу президентського палацу! Це нечувано!

Тим більше, що знову ж «в кои веки»  до протестувальників “Ночі на Банковій” вийшов представник Адміністрації президента. Окрім того,

«Президент України Петро Порошенко поділяє стурбованість учасників акції «Мовчання вбиває» численними нападами на активістів. Тому ще в понеділок він зателефонував головному лікарю міської клінічної лікарні Одеси, щоб поцікавитися станом здоров’я громадського активіста Олега Михайлика… Діючи в межах своїх конституційних повноважень глава держави заслухав інформацію генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і поставив їм вимоги щодо розслідування замахів на громадян з активною життєвою позицією. Петро Порошенко не задоволений загальною криміногенною ситуацією в країні, і вимагає, щоб на координаційній нараді з питань боротьби зі злочинністю було розглянуте це питання і чекає відповідного звіту» («Главком», 27.09.2018 р.).

Он воно що! Виходить, що навіть повна бездіяльність влади, котру у нас, кажуть, очолює Президент Порошенко, використовується Петром Олексійовичем з передвиборчою метою. А значить, за, здавалося б, абсолютно правильною акцією протесту стирчать вуха його Адміністрації. Через те все й відбулося так красиво — з великим відеоекраном, озвучкою і без звірств аваківських “космонавтів”.

Втім, якщо ті ж студенти-учасники  пристануть до якоїсь іншого — теж правильного, але вже не санкціонованого протесту, то будуть вони биті! Бо відразу перейдуть в розряд “екстремістів” та “агентів  Кремля”.

Не слід забувати, що під час “Ночі на Банкові” Петро Олексійович саме повертався з Нью-Йорка. Де всім посміхався і говорив про реформи та демократію. Хм-м… У домі повішеного — ні слова про вірьовку, так і ми про “реформи”, а про демократію скажемо. Її, як і свободи слова, вважай, в Україні немає. Зате тільки зміцнюється “свобода антиукраїнського слова” й навколотелевізійна ДОЗВОЛЕНА демократія .

Ось один із  прикладів останньої у формі  т. зв. соціології. Тобто маніпулятивної технології, котра дозволяє провести, наприклад, на саму гору такого собі Віталія Кличка. І це в ситуації, коли репризи “95-кварталу”, що висміюють згаданий “генератор випадкових фраз” на посаді мера Києва, значно поступаються оригіналу. Який не лише раз-по раз брякає щось “невпопад”, а й відповідним чином керує майже тримільйонним містом.

І ось раптом соціологи видали наступне: “Лидером электоральных симпатий в Украине, по данным опроса группы «Рейтинг», является глава ВО «Батьківщина» Юлия Тимошенко. За нее готовы проголосовать 13,2% опрошенных… На втором месте – шоумен Владимир Зеленский, уровень его поддержки составляет 7,8%. Третьим идет действующий глава государства Петр Порошенко – 6,8%. На 0,2% меньше – у лидера партии «Гражданская позиция» Анатолия Гриценко” (“Гордон.ua).

Зауважимо, що головною метою публікації подібних рейтингів станом на сьогодні є спроба  потопити Анатолія Гриценка і не дозволити вв’язатися в політику співаку Святославу Вакарчуку. Зважаючи на те, що позиції Тимошенко доволі міцні, її просто не відпускають високо за цифрами, а ось Гриценку малюють хоч на 0,2%, та менше  від Порошенка. Вакарчуку взагалі “дарують” всього 5%.

Зважаючи, що 1% — це нормальна статистична похибка, то очевидно, що Зеленського, якого ніхто всерйоз не сприймає, можна поки й пропустити вперед, а ось Гриценка безболісно для репутації “соціаологів” трохи пригнобити. В результаті ще шостий минулого місяця Порошенко раптом виходить на третє місце, а другий Гриценко — тепер вже четвертий.

Так з допомогою нескладних маніпуляцій нас поступово привчають до того, що у фіналі знову, як в 2010-му, зустрінуться хрін і редька. Вірніше вже редька і хрін. Бо в парі з Тимошенко Януковича замінить Порошенко.

І зауважте: це має статися без будь-яких позитивних змін у країні. З тією ж тотальною корупцією, відвертими “договорняками” з Путіним і повним соціально-економічним погромом.

Втім, представник Адміністрації президента зрештою вислухав протестувальників, а сам Порошенко дав вказівки Луценку й Авакову. “Ликуй, толпа!”..

Леонід Романовичов