У Запоріжжі створено петицію до Уряду із вимогою посилити відповідальність за екологічні злочини та прибрати корупцію у Мінекології

682
0

На сайті Громадської організації «СПРАВЖНІ ДІЇ» зареєстрована електронна петиція до Кабінету міністрів України «Про позбавлення повноважень Міністерства екології та природних ресурсів України щодо видачі деяких дозвільних документів, посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері екології та розширення повноважень Державної екологічної інспекції».
Автором петиції є співзасновник ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» Артем Тараненко.

У тексті звернення зазначається, що Запоріжжя є одним із найзабрудненіших міст України через викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря промисловими підприємствами, розташованими в промисловій зоні міста. Від цього потерпають запоріжці, які хворіють на онкологічні та алергійні захворювання, а також змушені виїжджати з міста на постійне проживання у інші, більш чисті регіони України чи за кордон.
При цьому, промислові гіганти Запорізької області користуються численними прогалинами в механізмах контролю за додержанням норм природоохоронного законодавства та експлуатують джерела викидів забруднюючих речовин у повітря без належної газоочистки, з метою економії коштів.
Автор вказує, що на сьогодні всі великі промислові підприємства Запоріжжя віднесені до першої групи підприємств, дозволи на викиди забруднюючих речовин яким видає Мінекології за корупційними схемами та на максимально вигідних для промпідприємств умовах.
Тож, перша вимога е-петиції:
видати окремий нормативно-правовий акт, яким взагалі категорично позбавити Міністерство екології та природних ресурсів України права видавати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами будь-яким суб’єктам господарювання та передати таке право виключно обласним державним адміністраціям.
Такі рішучі дії з боку уряду, на думку ініціаторів звернення, позбавлять Мінприроди непритаманних йому повноважень та корупційної складової в діяльності міністерства.
У тексті також відзначається, що на сьогодні функція контролю за додержанням природоохоронних заходів покладена виключно на Держекоінспекцію України, яка може проводити тільки планові та позапланові перевірки, завчасно попередивши про це суб’єктів господарювання.
Якщо ж підприємства не допускають працівників Держекоінспекції до проведення перевірок, то, по суті, не несуть за це жодної відповідальності, окрім сплати мізерних штрафів. Такий стан речей робить Держекоінспекцію повністю неефективною, як інституцію в цілому.
Другий блок вимог включає наступні дії:
Видати окремий нормативно-правовий акт, який дозволить Держекоінспекції, представникам зацікавленої громадськості, працівникам державних районних адміністрацій, працівникам правоохоронних органів в будь-який час доби здійснювати інспекційні відвідування суб’єктів господарювання без попередження, отримувати без обмежень всі документи, що стосуються господарської діяльності підприємства, здійснювати розрахунок збитків, як інструментальним, так і розрахунковим методом.
Ввести суворі фінансові санкції до підприємства за недопущення інспектора Держекоінспекції та інших осіб до здійснення інспекційного відвідування чи проведення перевірки.
Суттєво збільшити розмір штрафів за порушення у сфері екології.
Посилити кримінальну відповідальність за кримінальні правопорушення у сфері екології.
Крім того, у зверненні озвучена вимога зобов’язати усі промислові підприємства першої групи пройти процедуру оцінки впливу на довкілля, згідно вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», що дасть змогу привести діяльність пострадянських підприємств до європейських стандартів.
Також автор вимагає зобов’язати підприємства першої групи періодично щороку звітувати в ЗМІ перед місцевою державною адміністрацією, екологічною інспекцією та зацікавленою громадськістю про стан виконання природоохоронних заходів, стан роботи газоочисного обладнання, скільки та яких саме фільтрів було замінено та встановлено нових і т.д. та ввести кримінальну відповідальність за порушення правил експлуатації газоочисного обладнання.
Ознайомитися із повним текстом петиції та підтримати її можна за посиланням:
http://www.diyi.org.ua/petitions/pro-pozbavlennya-povnovazhen-ministerstva-ekologii-ta-prirodnih-resursiv-ukraini-schodo-vidachi-deyakih-dozvilnih-dokumentiv-posilennya-vidpovidalnosti-za-porushennya-zakonodavstva-u-sferi-ekologii-ta-rozshirennya-povnovazhen-derzhavnoi-ekologichnoi-inspe