Запоріжжя визначилося: Олександр Шевченко буде гідним президентом

575
0

Олександр Шевченко – народний депутат від УКРОПу й засновник гірськолижного курорту «Буковель» – здобув перемогу на внутрішньопартійних президентських виборах у Запоріжжі. Підтримка місцевих укропівців була майже одностайною.

Нагадаємо, раніше Олександра Шевченка підтримали у Волинській, Рівненській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та низці інших областей. У своєму інтерв’ю для «Верже» депутат розповів про потенціал нашої області й можливі шляхи її розвитку, а також про перші кроки на посту президента в разі свого обрання.

— Праймеріз УКРОПу доводять, що ви є фаворитом політсили, гідним стати кандидатом у президенти країни. Зрештою, ви й не приховуєте свого наміру балотуватися на посаду президента. Що спричинило таке рішення?

— Моє рішення спричинене тим, що головним у нашій країні я завжди вважав народ, а не зграйку чиновників. Переконаний, ми маємо попрощатися з владою, яка довела українців до кричущої бідності. Це влада корупціонерів, яка наживається на крові людей. Українці мають жити достойно, тому нам конче слід об’єднатися в потужну силу, яка дасть відсіч найголовнішому ворогу – корупції. Я розумію, що ворог є й на сході, але ми швидко його здолаємо, якщо станемо одним цілим. Наша перемога – у єдності. Поборемо внутрішнього ворога, то поборемо й зовнішнього.

«Українці повинні мати можливості для саморозвитку. Бо незалежність держави неможлива без економічної незалежності її громадян».

— Що, на вашу думку, слід змінити в чинній системі оподаткування задля того, аби українці хотіли розвивати бізнес у власній країні? І як держава взагалі має взаємодіяти з бізнесом?

— Соціальна справедливість – це відсоток від заробітної плати, який людина повинна сплачувати у відповідні фонди. Якщо хтось отримує сто тисяч гривень на місяць, то він має сплатити 20 тисяч податку. Якщо хтось має 30 тисяч, то повинен, припустімо, сплатити 3-4 тисячі. Потрібна певна диференціація. Не має бути прямої пропорційності, однак не має бути й зворотної. Усе має бути справедливо. А справедливо – це відсоток-коефіцієнт. Він має діяти як для людей, так і в бізнесі. Наприклад, якщо підприємству, котре переживає тяжкі часи, потрібна допомога, йому слід знизити податки, аби те мало можливість виплачувати працівникам достойну зарплату і проводити модернізацію. Одначе, якщо певний бізнес має надприбутки, то, безумовно, для нього слід збільшити й податки. Малий або новий бізнес, маю на увазі, започаткований рік-два тому, потрібно взагалі звільнити від оподаткування, аби той міг розвиватися. Іншого варіанта я просто не бачу.

— І ще питання про справедливість: якою, на вашу думку, має бути зарплата в депутата?

— Вона в жодному разі не має бути в 10 чи 20 разів вищою, ніж у звичайного працівника. Це неприпустимо! Наведу приклад: середня зарплатня в європейця 1,5-2 тис. євро на місяць. Зарплата депутата австрійського парламенту становить 6 тис. євро на місяць. Тобто вона в 3-4 рази більша. Але ситуація не така, як у нас, коли проста людина має 3 тис., а депутат 30 чи 50 тис. Наголошу – будучи народним обранцем, я відмовився від депутатських дотацій і компенсацій. А саму депутатську зарплатню я спрямовую тим, кому вона потрібна значно більше, ніж мені.

— У Запоріжжі наболілою є проблема екології – люди кожного дня дихають викидами в повітря. Найбільшим порушником у нас є комбінат «Запоріжсталь», який уникає відповідальності. Як зробити так, аби підприємства були зацікавлені оновлювати технології? Чи вистачить вам важелів, щоби змусити забруднювачів відповідати за порушення?

— Притягнути до відповідальності порушника чи злочинця не можна лише в одному випадку – коли ти є його поплічником, тобто отримуєш від нього хабар для того, аби не бачити його злочинів. Присягаюся перед Богом: із жодним підприємцем чи бізнесменом я не матиму корупційних зв’язків. Для мене буде байдуже, хто це. Порушив закон – відповідатимеш. Я знаю про «Запоріжсталь». Чому вона не відповідає за свої злочини перед людьми? Бо в цього підприємства в партнерах є злочинна банда Порошенка. Другого варіанта я не бачу, іншої відповіді не знаходжу. Отже, не чекайте від мене, що я стану таким, як вони. Не чекайте, що я братиму хабарі й обернуся на корупціонера. Зробити це мені не дозволить вже бодай прізвище, бо пророк українського народу, Тарас Шевченко, народився не задля того, аби я спаплюжив його прізвище.

— Близько 100 тисяч українців працюють в металургії, чимало із Запорізької області. Нині через підвищення тарифів на електроенергію для підприємств люди можуть втратити роботу, бо виробництво зупиниться. Які, на вашу думку, варто створити умови для розвитку промислового комплексу держави?

— У Запоріжжі я відвідав «Запорізький завод феросплавів». Підприємство є одним зі світових лідерів за обсягами виробництва й номенклатурою сплавів, які тут випускають. Утім, зависока вартість електроенергії призводить до поступового спаду виробництва, за минулий рік – мінус 17%. Більше того, новий ринок електроенергії спричинить її подорожчання ще щонайменше на 30%. Завищена вартість електроенергії для промисловості позбавляє українські підприємства можливості модернізуватися та виплачувати гідну заробітну плату працівникам. Мені незрозуміла система взаємодії між чинною владою й промисловцями. Якби це підприємство могло закупати електроенергію за доступною ціною, то на заводі можна було б провести реконструкцію, а, крім того, найняти більшу кількість працівників. І найголовніше – вони гарантовано отримували б високу заробітну плату, маючи гідний рівень життя у своїй країні.

— Війна на сході триває, а ми тільки й чуємо обіцянки про її завершення. Чи існують, на вашу думку, реальні механізми завершення кровопролиття? І як повернути окуповані Крим і Донбас?

— У першу чергу міжнародна спільнота має дійсно повірити, що в нас із Росією війна, а не фарс. Сьогодні світ вводить санкції проти РФ, а ми з нею торгуємо, ми не маємо санкцій для свого ворога. Хіба не смішно це виглядає? Російські банки і російський бізнес в Україні прекрасно працюють. Українській бізнес там – у Росії – так само функціонує. Усе відкрито. Наші чиновники та політики їздять туди на міжнародні матчі й зустрічі. Ви розумієте, що всього цього в умовах війни не має бути. Влада навіть не спроможна зупинити пропаганду ідей «руського міра» всередині нашої держави. Ви ж, певно, бачили, як депутати із БПП не бажали вносити мій законопроект із цього приводу до порядку денного. Наголошу ще раз – міжнародна спільнота досі нам не вірить. Як ми зараз можемо просити в США військової допомоги, коли їхня верхівка бачить, що наші можновладці продовжують вести бізнес із країною-агресором? Як ми можемо просити Трампа підтримки, якщо той каже: «У вас суцільна корупція! Спецслужби доповідають, що гроші ваших корупціонерів роками лежать в іноземних банках, у тому числі й у банках США». Усе це не дозволяє світовій спільноті нам повірити. Тож із чинним президентом-брехуном сподіватися на позитивні зміни в країні марно. Ми нічого не зможемо збудувати. Діюча влада знову й знову випрошуватиме в Міжнародного Валютного Фонду подачки, однак не пускатиме ці кошти в діло, а розкрадатиме їх.

— Що зміниться в країні, якщо наступним президентом стане Олександр Шевченко?

— По-перше, перекриються корупційні шпарини на митниці. У глобальному плані. Так само маємо перекрити всі газові оборудки, які влада практикує вже понад 27 років. Перекривши кордон, ми отримуватимемо щодня десятки мільйонів доларів. Це гроші, які надійдуть від великих оборудок наших можновладців. Другий крок – «перезавантаження» нашої правоохоронної системи. Вона має почати служити людям, а не бути репресивним інструментом у руках влади. Іще хочу, аби і моя команда, і наші опоненти пройшли детектор брехні, відповівши, чи чесно вони працюють. Переконаний, що за такої умови наша команда виграє у першому турі.

ПРОГРАМА
Флагманський напрямок програми Олександра Шевченка, що має назву «Країна гідності й правди», – агресивна та систематична боротьба з корупцією. Саме вона допоможе Україні завоювати повагу в світі та забезпечити гідні умови для всіх українців. Ще одне ключове завдання програми – створення сильної держави, яка зможе уникнути «великої» війни, однак поверне Крим і території на сході України. Третій із важливих кроків – подолання бюрократії всіх рівнів і побудова «простої» країни.

Коротка біографічна довідка переможця президентських праймеріз УКРОПу:

ОЛЕКСАНДР ШЕВЧЕНКО: народився 8 квітня 1971 року в місті Коломиї Івано-Франківської області. Здобув кваліфікацію радіоінженера в Чернівецькому державному університеті ім. Ю. Федьковича. Трудовий шлях розпочав монтажником радіоапаратури. Пізніше очолював декілька підприємств. Автор ідеї та засновник гірськолижного комплексу «Буковель», за сім років перетворив чи не найдепресивніший регіон України на одне з найбільш відвідуваних у Східній Європі місць відпочинку. Народний депутат Верховної Ради України VII та VIIІ скликань. Член президії партії УКРОП. Провів понад 700 зустрічей з виборцями і вніс на розгляд 83 законопроекти. Завдяки старанням Олександра Шевченка у «Буковелі» пройшли лікування та реабілітацію понад 1 тис. солдатів – учасників російсько-української війни, пройшли реабілітацію 3200 дітей з ДЦП, аутизмом або вадами опорно-рухового апарату, безкоштовно оздоровилися 8 тис. пенсіонерів. Крім того, команда Олександра Шевченка створила Центр військової підготовки та інформації, а також регулярно підтримує медзаклади, спортивні та культурні проекти.