МАЙЖЕ 6 ТИСЯЧ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ПІДТРИМАЛИ ЕКОЛОГІЧНУ ПЕТИЦІЮ ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ»: ЗБІР ПІДПИСІВ ТРИВАЄ

607
0

Електронну петицію до Кабінету міністрів України із вимогою на законодавчому рівні посилити відповідальність за екологічні злочини та прибрати корупцію у Міністерстві екології, розміщену на сайті Громадської організації «СПРАВЖНІ ДІЇ», станом на 18 жовтня підтримали 5 750 громадян України.

Повна назва петиції «Про позбавлення повноважень Міністерства екології та природних ресурсів України щодо видачі деяких дозвільних документів, посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері екології та розширення повноважень Державної екологічної інспекції».

Електронне звернення до Уряду було зареєстровано на сайті громадської організації 21 вересня поточного року. Автором петиції є співзасновник ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» Артем Тараненко.

У зверненні відзначається, що Запоріжжя є одним із найзабрудненіших міст України через викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря промисловими підприємствами, розташованими в промисловій зоні міста. Від цього потерпають запоріжці, які хворіють на онкологічні та алергійні захворювання.

При цьому, великі підприємства Запорізької області користуються численними прогалинами в механізмах контролю за додержанням норм природоохоронного законодавства, безкарно забруднюють навколишнє середовище та економлять на природоохоронних заходах.

Мета петиції – звернути увагу Уряду на законодавчі невідповідності, усунути їх та посилити контроль за дотриманням природоохоронного законодавства.

Автор вказує, що на сьогодні всі великі заводи Запоріжжя віднесені до першої групи підприємств. Дозволи на викиди забруднюючих речовин їм видає Мінекології за корупційними схемами та на максимально вигідних для промпідприємств умовах. Тож звернення містить вимогу позбавити Мінекології таких повноважень та передати їх облдержадміністраціям.

У тексті також відзначається, що на сьогодні функція контролю за додержанням природоохоронних заходів покладена виключно на Держекоінспекцію. Остання може проводити тільки планові та позапланові перевірки, завчасно попередивши про це суб’єктів господарювання. Проте, якщо підприємства не допускають екоінспекторів до проведення перевірок, то не несуть за це жодної відповідальності, окрім сплати мізерних штрафів.

Ініціатор звернення пропонує розширити перелік структур, наділених правом перевіряти підприємства на дотримання природоохоронного законодавства, та змінити формат перевірок, а також суттєво збільшити розмір штрафів та посилити кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері екології.

Щоб привести роботу вітчизняних заводів до європейських стандартів, пропонується зобов’язати усі промислові підприємства першої групи пройти процедуру оцінки впливу на довкілля і щороку  публічно звітувати про стан виконання природоохоронних заходів, стан роботи газоочисного обладнання, та ін.

Громадська організація «СПРАВЖНІ ДІЇ» та особисто Артем Тараненко дякують всім небайдужим до екологічних проблем громадянам, які вже підписали петицію. Така активна підтримка звернення свідчить про те, що порушена болісна тема забруднення екології промисловими підприємствами стосується не тільки Запорізького регіону, а й усієї країни. 

Проте, для розгляду е-петиції Кабінетом міністрів необхідно, щоб звернення набрало не менше 25 000 підписів. Збір підписів триватиме до середини грудня 2018 року.

Ознайомитися із повним текстом петиції та підтримати її можна за посиланням:

http://www.diyi.org.ua/petitions/pro-pozbavlennya-povnovazhen-ministerstva-ekologii-ta-prirodnih-resursiv-ukraini-schodo-vidachi-deyakih-dozvilnih-dokumentiv-posilennya-vidpovidalnosti-za-porushennya-zakonodavstva-u-sferi-ekologii-ta-rozshirennya-povnovazhen-derzhavnoi-ekologichnoi-inspe

Переходьте за посиланням, підтримуйте петицію, змінюйте життя ваших міст на краще!