Експерт Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пірогова наголосила на актуальності петиції до Уряду щодо посилення покарань за екологічні злочини

735
0

Очільник Запорізької обласної філії Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пірогова наголошує на своєчасності екологічної петиції до Кабінету міністрів з приводу посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері екології та розширення повноважень Державної екологічної інспекції. Про це Ірина Пірогова заявила у коментарях журналістам.

Петиція була розміщена на сайті Громадської організації «Справжні дії» у вересні поточного року.
Ініціатори звернення наполягають: «Необхідно на законодавчому рівні посилити відповідальність за екологічні злочини та припинити корупцію у Міністерстві екології. Адже в механізмах контролю за додержанням норм природоохоронного законодавства є численні прогалини, якими користуються великі підприємства Запорізької області та безкарно забруднюють навколишнє середовище та економлять на природоохоронних заходах».

З повним текстом петиції можна ознайомитися за посиланням.
«Контроль на джерелах забруднення зараз відсутній. Величини викидів на сьогодні не вимірюються, а лише отримуються розрахунковим шляхом. І ці розрахунки виконують самі забруднювачі. Необхідно посилити контроль, розширити повноваження громади й найголовніше — впровадити сучасні системи моніторингу забруднення, яка б відповідали вимогам довкільних директив»,- зазначає експерт, очільник обласної філії Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пірогова.

«Наразі контроль за викидами через свої відомчі вимірювальні лабораторії здійснюють лише підприємства-забруднювачі. Держекоінспекція, яка вже третій рік перебуває у стадії перманентної реорганізації, перевірки якої підпадають під мораторій, ситуацією володіє в дуже обмеженому обсязі. Аналітичної лабораторії, яка б проводила прямі інструментальні вимірювання на джерелах забруднення у Запорізькій інспекції немає. Ситуація потребує негайних змін!
Аби посилити контроль за кількістю викидів, достатнім буде результати датчика, що встановлений безпосередньо на трубі, транслювати в онлайн режимі.

Також необхідно розширити базу державного моніторингу. Запровадити автоматизовані пости контролю, які будуть відповідати сучасним стандартам якості.
Промислові підприємства необхідно зобов’язати на постійній основі звітувати в ЗМІ та перед громадськістю про стан виконання природоохоронних заходів, скільки та яких саме фільтрів було замінено та встановлено нових та ввести кримінальну відповідальність за порушення правил експлуатації газоочисного обладнання.
Звітування необхідне, оскільки, підприємства розташовані на землях громади, і орендна плата за землю аж ніяк не відображають реальну «картину» впливу на здоров’я громадян»,- резюмує експерт з екології Ірина Пірогова.

Нагадаємо, на сьогодні функція контролю за дотримання природоохоронних заходів покладена виключно на Держекоінспекцію, яка може проводити тільки планові та позапланові перевірки, завчасно попередивши про це суб’єктів господарювання.
Проте, якщо підприємства не допускають екоінспекторів до проведення перевірок, то не несуть за це жодної відповідальності, окрім сплати мізерних штрафів.

В петиції наголошується на необхідності розширити перелік структур, наділених правом перевіряти підприємства на дотримання природоохоронного законодавства, та змінити формат перевірок, а також суттєво збільшити розмір штрафів та посилити кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері екології.
На сьогодні електрону петицію вже підтримало близько семи тисяч громадян України.  Для розгляду е-петиції Кабінетом міністрів необхідно, щоб звернення набрало не менше 25 000 підписів. Збір підписів  триває.