Про воєнний стан, його причини та про дещо, що пішло не так…

744
0

Найпопулярніше запитання останніх днів — що з нами буде під час воєнного стану (ВС)? Найкоротша відповідь — нічого. Хто не вірить, слухаємо Президента:

 

«Президент Украины Петр Порошенко отмечает, что в областях, где введено военное положение, не будут создаваться военные администрации, а будут образованы штабы обороны для организации подготовки территориальной обороны» (Interfax- Україна, 27.11.2018 р.).

 

Для тих, хто не зрозумів всю “глубину наших глубин”, пояснюємо: у вас вирішили створити фірму (військову частину, департамент тощо), втім, директора (командира, фінансового директора тощо не призначили), печатку і бланки не виготовили, банківський рахунок не відкрили. Іншими словами, фірма (частина, департамент) де-факто і де-юре не існує!

 

Теж саме з ВС, але без військових адміністрацій (ВА). Воєнний стан без влади військових на конкретній території — фікція!

 

До речі, аби заспокоїти «неокрепшие умы», Генштаб вже оголосив: “Если люди в камуфляже пришли забирать жилье, вызывайте полицию» («News.bigmir.net», 28.11.2018 г.).

 

Уточнимо й від себе: 1. Будь який ВС — це військова адміністрація як центр влади і правових відносин під час його введення. 2. Воєнний стан може діяти у повному обсязі лише під час РЕАЛЬНОГО НАПАДУ (НАСТУПУ) ворога на конкретну територію. Без цих двох складових НІЧОГО В РАМКАХ ВС НЕ ВІДБУДЕТЬСЯ.

 

І вже колегам-журналістам, котрі переживають, що до них прийдуть з трусом чи з мандатом на закриття. Коли до вас, прикриваючись ВС, хтось таки навідається, то це абсолютно МИРНИЙ ВІДЖИМ ВАШОГО ЗМІ. Скоєний за принципом: “Прав тот, у кого больше прав”. Тобто діяння, що ніякого відношення до воєнного стану не має.

 

Тепер ознайомимося із наслідками невдалої оборудки Петра Олексійовича, покликаної зірвати вибори 31 березня. Полтавська “Ворскла” на чужому полі в Києві програла домашній матч лондонському “Арсеналу” 0:3. Те ж саме, мабуть, чекає і “Шахтар” у матчі із французьким “Ліоном”…

 

За першу добу ВС з банкоматів ПриватБанку забрали мільярд гривень. Хитнувся курс долара і не на нашу користь. МВФ знову помахав ручкою. Глава останнього Крістін «Лагард подчеркнула, что МВФ предоставит Украине соответствующую техническую помощь в вопросе реформирования фискальной политики и налогового администрирования» («2000», 29.11.2018 р.).

 

Хвилиночку! А кредит, а обіцяні “бакси”, чи хоча б віртуальні “права заимствования”?  “Позже зайдете”…

 

І вже останнє про ВС. У Facebook з’явилася трафаретка: “Перші «успіхи» ВС: Поліція приїхала визволяти водіїв російських фур, яких утримують одеські активісти»…

 

А ще в Одесі під час візиту майбутнього (і рейтингового) кандидата в президенти Анатолія Гриценка, тітушки побили представників його команди. Тут теж наша порада колегам: коли ви чуєте, що когось відомого побили, вбили, щось десь важливе підірвали чи спалили, то дивіться на реакцію! Якщо протягом 24 годин когось із відповідальних осіб не звільнили з посади (не взяли під варту тощо), то це влада винна за всіма пунктами звинувачень. Бо саме таким відставками остання (як це на Заході робиться) повідомляє суспільству: це не ми!

 

Нашу ситуацію ви знаєте: вбили — ордени генералам поліції, спалили — ордени генералам МО…

 

До речі, експертні оцінки закордонних і, по-справжньому, друзів України стосовно ВС доволі скептичні. «Абсолютно бессмысленная акция» — це найм’якіша оцінка. Втім, вважають експерти, передвиборче становище Петра Олексійовича настільки скрутне, що просто щось робити на його місці — це краще, ніж не робити нічого…

 

А тепер власне про причини, вірніше, про привід для введення ВС. Це, як відомо, інцидент у Керченській протоці. Втім, вже з наступного дня версії з боку того ж Президента Порошенка та секретаря СНБО Турчинова постійно мінялися. То 500 російських літаків нам загрожують,  то безліч танків на кордоні, а то й найбільша загроза існує для Бердянська та Запоріжжя в цілому.

 

Західна ж преса на інцидент відреагувала прохолодно. «Взаимовыгодное обострение» — найпопулярніший заголовок. Це маючи на увазі і Путіна, і Порошенка. Втім, і в Європі, і в США вже чи засудили дії російських прикордонників, чи хоча б висловили «глубокую озабоченность».

 

Тим часом стають відомі нові обставини. Ось гляньте картинки з публікації  https://www.dialog.ua/ukraine/165638_1543228943?fbclid=IwAR3-J3l8XGDbayF6sSmQuREal8vIeDpLekWtqHW-Pp7n6dbKb6w80nlxufw.

 

Що ми бачимо? Що о 4.00 українські кораблі підійшли до Керчі. З Півночі — два бронекатери з Бердянська, а з Півдня — група з двох катерів і буксира, що рухалися з Одеси. О 7.00 два катери “Бердянськ” і “Нікополь” зупинились поблизу Кримського мосту з боку Керчі в очікуванні дозволу на прохід. Фактично цивільний буксир “Яни Капу” став в чергу на прохід поряд із цивільними суднами (ближче до о. Тузла). О сьомій з хвилинами російський прикордонний корабель (ПСКР “Дон”) двічі його таранив (по морському — “здійснив навал”).

 

12.12 — ситуація без змін — всі стоять. 13.12 — з боку Чорного моря з’явилися два російські вертольоти Ка-52. З 15.30  їх замінили два штурмовики Су-25. На морі ж ситуація не міняється. І лише о 20.20 російські штурмові групи атакують  “Бердянськ” і “Яни Капу” , о 21-й їх захоплено. “Нікополь” розвертається і йде на Південь в нейтральні води. Су-25 здійснив по ньому два пуски ракет. Отримавши пробоїну в рубку (поранені на борту), “Нікополь” теж зупинився і запросив допомогу.

 

Мораль тієї байки: атака росіян і справді не була спровокована. Просто під час навалу на буксир (суто для картинки для TV: російського — ми такі круті, українського — це агресія і привід для воєнного стану) два ПСКР зіткнулися і пошкодили один одного. Просто командир “Яни Капу” добре зманеврував…

 

Російське командування вирішило відігратися на українцях, а путінські МЗС і пропаганда — використати подію у власних цілях І ще — злив відео в Інтернет про навал російського ПСКР “Дон” на буксир санкціонований із самого верху.

 

А далі — як стемніло (минуло майже 14 годин після першої атаки) — росіяни вирішили провчити “цих хохлів”. Російська дипломатія до фактичного піратства десанту та Су-25 була готова і майже знівелювала реакцію Заходу. Втім, Трамп у своїх стосунках з Конгресом не у тому стані, аби не звертати уваги на подібні “жартиї” росіян. І він від гріха подалі оголосив про скасування зустрічі з Путіним під час саміту G-20 в Аргентині.

 

Глава МЗС РФ Лавров спробував загладити ситуацію — мовляв, події “не носить фатального характеру”. Втім, пізно — незначний конфлікт біля Керчіі став приводом ще і ще раз підкреслити статус Путна як “нерукопожатого” Штатами.

 

Оце єдиний реальний наслідок подій біля Керчі. А четверо наших моряків поранені, і ще 19 — у СІЗО. А в цілому по Україні намагаються розігнати паніку як у березні 2014 року…

 

Леонід Романовичов