«Суспільне»: чи все так прозоро?

596
0


16 листопада, у День працівників радіо, телебачення і зв’язку України, до студентів факультету журналістики ЗНУ завітав продюсер телебачення, а саме каналу «Запоріжжя» — Денис Астаф’єв. Він намагався зацікавити студентів вакансіями на каналі. Прекрасні умови:  5 днів на тиждень по 8 годин на добу, базові вимоги до журналістів та ведучих і зарплатня більше 8 тисяч гривень. Але назріває питання, чому на «помазані медом» місця не злітаються бджоли? Чому «Суспільне» зараз знаходиться на стадії реконструкції?

На сайті «Суспільне DETECTOR.MEDIA» повідомляється, що 12 листопада п’ятеро працівників програми «Ранок» на телеканалі «Запоріжжя» Запорізької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України звільнилися за власним бажанням. За їхніми словами, причиною стала неповага продюсера філії Наталії Андреєвої до команди «Ранку».

Але які саме непорозуміння відбулися між підлеглими та керівниками, що призвело до конфлікту таких масштабів?

«До креативності та професійності журналістів періодично були якісь зауваження, але зовсім непрофесійні на каналі не працювали. В нашій редакції, як і в інших, є проблеми з організацією роботи, із вибудовуванням правильних алгоритмів, які зможуть пришвидшити та покращити роботу. Ми проводили діалоги з колегами, але вони не дали ніякого результату. Мені здається, що люди, які почали працювати ще при державному телебаченні, не витримали змін і навантаження… Наш діалог постійно був зосереджений на тому, що треба щось робити, змінювати, думати. «Гарячим» інцидентом став випадок, коли працівники редакції не змогли організувати роботу для певного сюжету. Був досить напружений діалог між керівництвом та редакцією. Це стало офіційним приводом для звільнення, хоча працівники і до цього казали, що будуть змінювати місце роботи. А тут усі вирішили звільнитися одразу, я вважаю це певним демаршем. Зробили так, щоб усім було погано,  «от подивіться, як буде без нас». Але ми виходимо із цього становища, якось намагаємося працювати далі», ­ запевняє Денис Астаф’єв.

Питання фінансової історони

Можливо, справа не тільки у зневажливому ставленні продюсера філії та «гострих» діалогах між начальством та підлеглими, але і у матеріально­технічному забезпеченні? У цьому році «Суспільне» недофінансоване майже на 800 мільйонів гривень. Скільки «недовкладуть» у наступному – залишається загадкою. Тому саме через це немає якісної апаратури та умов для роботи.

«Владі не потрібні незаангажовані медіа. У нас оновлення матеріально­технічної бази відбувається дуже важко. Ви самі бачите… Думаєте, нам це подобається? Звичайно, ні. Я пишу пости, щоб усі знайомі переказали своїм знайомим і нам передали якусь стару апаратуру, «залізо» для комп’ютерів, аби ми могли трохи «прокачати» наші машини», ­ додає продюсер.

Недофінансування позначається навіть на зарплатнях. Колишні працівники «Суспільного» повідомляють,  що редактор отримує 8 200 гривень, але «на руки» отримує на 2 тисячі гривень менше «завдяки» податкам та іншим виплатам.

Робочий день має складати 8 годин на добу, але багато хто затримувався на «зайві» 3­4 години, аби догодити начальству, при цьому не отримуючи ніяких похвал, а тим більше премій.

Втеча із «Суспільного»

Колишні працівники телеканалу пояснили, чому пішли з роботи та більше не мають наміру повертатися.

«Багато людей питають в мене, чому я пішла із «Суспільного»? Сім років я віддала телеканалу «Запоріжжя», останні три  ­  вірила у реформу. Разом з колективом ми пережили багато моментів ­  болючих, складних, одним з яких було масове скорочення колективу. З грудня 2017 року ми почали жити за новими правилами, але ніхто з нас ще не здогадувався, що це була гра в одні ворота. Ми погодилися з тим, що створювати «Суспільне» мають справжні фанати. Ми згодні працювати за стандартами, адже завжди це робили, але жоден не зможе якісно виконати свою роботу, коли немає належної навіть елементарної матеріально­технічної складової», ­ повідомляє екс­ведуча Катерина Базаркіна у Facebook.

«Ушла, потому что не было коллектива, который бы мог сплоченно работать, то есть не было хорошей командной работы. Очень сильно давило начальство. Нет достойных информационных поводов, аппаратуры, на которую нужно снимать материал. Собственно из­за этого было давление «сверху» ­ снимать мы должны, но не на что. Как бы неувязочка выходит. Другим я порекомендовала бы попробовать, потому что это все­таки опыт, но лично я бы уже не вернулась», ­ повідомляє колишня стажерка, яка побажала бути  анонімною.

«Месяц стажировки, еще месяц пытался устроиться, потому что все «идет» через Киев. Конечно же, устроить все никак не могли, только кормили «завтраками», из­за этого  ушел, ибо за стажировку и после нее до трудоустройства мне бы не заплатили. Cчитай, бесплатный труд. Студенту устроиться на работу возможно. Студент ЗНУ Виктор Пусонько ­ яркий  тому пример, но, опять же, потому что у него уже был опыт работы ведущим. Проработал 2,5 месяца просто за идею. Сейчас оттуда уволилась вся редакция «Ранок: Запоріжжя». Люди, которые там заделались начальниками, не подходят для своих должностей. Идти туда студентам не рекомендую», ­ каже колишній працівник «Суспільного», який також не бажає вказувати своє ім’я.

Як вижити без ефіру?

Без складу «ранкової команди» канал продовжує функціонувати, але як і за який рахунок «виживають» програми?

«У нас є архів. Ми використовуємо в ефірі деякі сюжети, які вже були на екранах.  У працівників було завдання  писати наперед, але цей ресурс ми вже вичерпали і зараз у ці дайджести, що  збираємо, потроху вводимо якісь матеріали новачків. І той, хто буде найкращим, стане працювати в ефірі, а там  подивимося. Можливо, прийдуть студенти і заповнять ці вакансії. Процес ніколи не стане. Незамінних людей немає», ­ наголошує Денис Астаф’єв.

Потрапити «у телевізор» – задача не з простих, а вижити, як бачимо, ще складніше.

Наталія Хамраєва