Трамп утримався, “євробляхери” програли, Луценко нахамив, а “українське ФБР” таке, як і всі інші “правоохранители”

559
0

За останні кілька днів сталася ціла низка важливих подій. Це вибори до Конгресу США, а також ухвалені Верховною Радою закони про розмитнення автомобілів на т. зв. “євробляхах”. Не минули нас і два просто гучні скандали.

Почнемо із США . Республіканська партія Президента Трампа програла вибори до нижньої палати Конгресу, але утримала контроль за Сенатом. Нагадаємо, що американська система виборів передбачає чотирирічний термін повноважень конгресменів і шестирічний для сенаторів. Останніх обирають кожні два роки (і під час виборів до Конгресу, і під час президентських виборів), але щоразу третину складу Сенату.

То що ми сьогодні маємо?

“У республиканцев в сенате 52 голоса, а у демократов — 48. Плюс у республиканцев есть вице-президент, который является председателем Сената, однако участвовать в голосовании может лишь в тех случаях, когда голоса делятся поровну.
А вот расклад в палате представителей явно не в пользу действующей администрации: демократы смогли отобрать у республиканцев аж 30 мандатов конгрессменов. Это на 12 мандатов больше, чем необходимо для минимально эффективного большинства. Это лучший результат демократов на выборах в палату представителей за последние восемь лет. Что касается губернаторских выборов, то демократы теперь располагают 23 губернаторами, республиканцы — 26» (ИА REGNUM, 7.11.2018 р.).
Тепер демократи зможуть щонайменше блокувати всі навіжені ініціативи Трампа. Втім, у цілому американська глибинка продовжує і далі останнього підтримувати. Коли дивитися на кольори переможців по штатах, то практично вся територія США зафарбована у червоний колір республіканців. Демократам залишено хіба що якісь осколки. Та ті осколки — найбільш заселені, найрозвинутіші, найбагатші і такі, що визначають обличчя сучасної Америки.
Саме вони — завдяки проживанню тут більшості виборців — і забезпечили перемогу демократам. Втім, коли хто пам’ятає, і на президентських виборах 2016 року Хіларі Клінтон отримала ледь не на 3 млн голосів більше, ніж Трамп. Але останній переміг завдяки архаїчній системі виборів, за якою підрахунок ведеться по штатах, а не в цілому по країні.
Через те республіканці ще нічого не програли і, в основному, біла американська глибинка може обрати Трампа на нові чотири роки. Чого Америка вже точно не переживе.
Тут ми з американцями — близнюки-браття, бо скільки їдемо, стільки й бачимо! Особливо під час виборів. Потім невдоволено скиглимо, але через 5 років знову наступаємо на одні й ті ж граблі.
Чи є сподівання, що хоч цього разу щось зміниться? Верховна Рада, в умовах заблокованого протестувальниками центру Києва, вчора таки ухвалила закони стосовно ввезення автомобілів на єврономерах (“євробляхах”). Суть документів така: є «три складові, які будуть враховуватися у розрахунку суми акцизу. Перша — базова ставка. Друга — коефіцієнт двигуна. Третя — вік авто.

Як буде розраховуватися коефіцієнт двигуна? Показник об’єму двигуна буде ділитися на 1000. А коефіцієнт віку — це кількість повних календарних років. Тепер щодо базової ставки. Вони будуть наступними: для авто з бензиновим двигуном до 3 000 куб. см — 50 євро, понад 3000 куб. см — 100 євро, для авто на дизелі з об’ємом двигуна до 3 500 куб. см — 75 євро, понад 3 500 куб. см —150 євро.
Акцизний податок для авто, розрахований за запропонованою формулою, буде меншим за той, що діє сьогодні. Водночас, акциз на старі авто буде вищий через віковий коефіцієнт» (ЕП, 8.11.2018 р.).
Очевидно, що ніхто нові автомобілі на “євробляхах” ввозити не буде, ввозять старі машини. Їхні власники, які об’єдналися у кілька громадських організацій, вимагали взагалі прибрати “коефіцієнт віку”, що скоротило б вартість розмитнення до 40% вартості автівки. Втім, їм ніхто на зустріч не пішов, а навпаки були ухвалені ще більш жорсткі правила. Серед іншого, це заборона комерційного використання подібних автомобілів (таксі та перевезення), а ще штраф у 34 тис. гривень за порушення встановлених правил.
У результаті лідер «євробляхерів» Олег Ярошевич, як і обіцяв, публічно спалив власний Land Rover. У знак протесту! Очевидно, що владі наплювати на цей жест, як і на всі протести. А дарма! Ось думка відомого політика і журналіста Івана Бокия:
«Єдиний позитивний результат рошенівсько-южанінського закону про «євробляхи» — і Порошенко, і вся владна зграя мародерів одержать мільйони голосів проти на виборах. Іншого не дано, і тут ніякі гриніви з томосами не допоможуть”. Що зробиш, коли загребущі руки ідуть попереду порожніх макітр”…
Чи так це станеться — чекати недовго! Але поки влада впевнена, що всіх, хто проти вона купить, посадить або фізично знищить. І поведінка Генпрокурора Юрія Луценка у парламенті тому підтвердження. Хамство на адресу депутатів («дурік», «мерзотники», «недоросль» і деякі ще веселіші слова) можливі лише в Україні, а ще у якомусь племені Мумбу-юмбу.
Хоча після свого випаду Луценко картинно подав у відставку. Яку, у порушення регламенту, “рейтингово” не прийняла Верховна Рада, і найшвидше відхилить і Президент.
А тим часом сталася «дрібничка». Київська студента розмістила у соцмережах і подала до прокуратури скаргу на домагання великого «бугра» — цілого заступника начальника відділу Департаменту захисту економіки Нацполіції України Олександра Варченка. Втім, не минуло й доби, після чого дівиця відразу публічно вибачилися, що “не розібралася у ситуації”.
До сказаного варто додати, що дружина Варченка Ольга нині тимчасовий глава ДБР. Тобто українського аналога ФБР США. Яке мало бути сформоване до 20 листопада 2017 року, але і сьогодні до роботи не приступило.
Так ось, коли студентка вирішила просто кинути тінь на поліцейського чина, то вона має сісти на п’ять років. Коли той чин її таки домагався, то вже він має сісти. А коли хтось через ту студентку втемну підставляв і чина, і його дружину, то зловмисника треба знайти і посадити. Коли ж все закінчиться лише вибаченнями, то вийде, що Варченко і його дружина з начальниками винні за всіма пунктами звинувачення. У тому числі й у підкупі постраждалої. Через те дивимося це “кіно” далі. Яке з великою вірогідністю закінчиться нічим…

Леонід Романовичов