Воєнний стан має бути запроваджений лише на території, прилеглій до районів бойових дій, – заява УКРОПу

667
0

УКРОП виступає за впровадження режиму воєнного стану на територіях, прилеглих до районів бойових дій – Донецької, Луганської областей та акваторії Азовського моря. Про це сказано в офіційній заяві «Українського об’єднання патріотів» з огляду на події, що мали місце 25 листопада у Керченській протоці та призвели до поранення, захоплення державою-агресором в полон українських військовослужбовців та бойових кораблів і плавзасобу.

«УКРОП також вважає, що в нинішній ситуації оголошення воєнного стану на всій території України є недоцільним», – додали в партії.

В політсилі також підкреслили, що народні депутати від УКРОПу підтримають пропозицію щодо запровадження воєнного стану під час відповідного голосування у Верховній Раді. Однак зроблять це за умови, якщо до розгляду цього питання президент ухвалить рішення про розрив дипломатичних відносин з Росією.

Ще одна умова партії – це ухвалення РНБОУ та схвалення гарантом Конституції рішення про закриття кордону з РФ, запровадження суттєвих обмежень та заборон на взаємні поїздки певних категорій громадян.

Також партія наголошує, що підтримає запровадження воєнного стану за умови ухвалення РНБОУ та схвалення президентом рішення про заборону діяльності на території України будь-яких організацій чи установ, що фінансуються або в будь-який спосіб афілійовані з державою-агресором.

І, нарешті, УКРОП наполягає на арештах на території України майна РФ, приватних капіталів, що мають російське походження, забороні бізнесу та інвестування російського капіталу в нашій державі.

Водночас в «Українського об’єднання патріотів» сумніваються щодо мотивів президента запровадити воєнний стан: «Проведення політичного телевізійного шоу з безпрецедентною прямою трансляцією засідання Ради національної безпеки і оборони України щодо запровадження воєнного стану викликає серйозні сумніви та аргументовані підозри щодо справжніх мотивів дій президента Порошенка та української влади».

У зв’язку із цим в УКРОПі нагадали, що свого часу українські можновладці не ввели воєнний стан після низки подій. Йдеться, зокрема про початок російської спецоперації в Криму в лютому 2014 року, розгортання збройних сил РФ вздовж кордону з Україною навесні 2014, початку проникнення на територію нашої держави нерегулярних військових формувань Росії з метою дестабілізації ситуації та ведення партизанської війни.

Також чинна влада не запровадила воєнний стан після обстрілів української території з території РФ, масових убивств нерегулярними військовими формуваннями РФ громадян України в Донецькій та Луганській областях і захоплення органів влади тощо.

«Кожен із цих випадків й усі вони разом мали стати причиною для запровадження воєнного стану, але президент і Верховний головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко не зробив цього. За 5 років війни навіть не було застосоване військове патрулювання», – підкреслили укропівці.

Крім цього, враховуючи ознаки відсутності належного планування та проведення морського переходу захоплених кораблів, в УКРОПі вимагають створення Тимчасової слідчої комісії Верховної ради України з вивчення цього питання.

«Пане Президенте, державу треба любити і захищати, а не торгувати її інтересами! Слава Україні та її захисникам!» – резюмували в «Українському об’єднанні патріотів».