І ще раз: чому нам до французького “погано”, як до Парижа рачки?

709
0

Українці живуть у державі, де править телевізор. Та так, що “население” ще більше й більше бажає видовищ, і “ящик”їм їх забезпечує. Охороняючи голови підданих від справді серйозних речей.

Минулого разу ми торкнулися теми протестів у Франції, і особливо одного дивного факту. Зокрема, СБУ запропонувало французькій поліції ідею, що за т.зв. “жовтими жилетами” стирчить “рука Москви”. І що цікаво, Путін-TV не лише відразу погодилося з цим звинуваченням, а й творчо його опрацювало.

Ми тоді назвали причину тієї синхронізації дій: “Влада і в Росії, і в Україні панічно боїться революцій. Вірніше, вона не бажає якихось змін. Бо дуже гарно на плечах народу влаштувалася!”…

І ви знаєте, ми все вгадали! Путін, який майже п’ять років залякував Росію: “Ви хочете, щоб і у нас все було як в Україні?”, вже народив нову тезу: “Ви хочете, щоб у нас було, як у Парижі?”

“Так, — відповів йому російський опозиціонер Олексій Навальний, — ми хочемо, як у Парижі!” Адже там, у “загниваючій” Франції чомусь не продав свою паризьку квартиру прес-секретар Путіна Пєсков…

А вже порівняння зарплат та пенсій, ціни солярки в Росії та Франції зовсім не на користь першої. І одним із факторів, який впливає на все це є те, що французи винесли б на руках з урядового палацу (і прямо на смітник!) прем’єра, який би їм сказав: “Денег нет, но вы держитесь!”.

Зауважимо, що паризькі протести за нашими мірками кволенькі: Аваков в Україні, а “улюбленець” того ж Навального в Росії — Золотов рознесли б ті протести в друзки за три години. Втім, Франція демократична країна, і її здобутки стали наслідком і того, що народ має право вийти на вулицю.

І це звичайно бісить та лякає і нашу, і російську владу. Але не тільки. Знову ж синхронно і “Мінстець”, і путінський “Агітпроп” розгорнули кампанію дискредитації вимог французьких протестувальників. Заголовків з цього приводу багато, втім, зводяться вони до такого: «Хартия «желтых жилетов» из 25 пунктов была написана без участия лидеров протестов во Франции – СМИ» («Гордон.ua», 13.12.2018 г.).

І то дрібниці, що і лідери, і протестувальники, і навіть французьке суспільство на 60  відсотків підтримує “Хартію”. Головне треба винести в заголовок, що “це все фігня, малята”.

Втім, перейдемо до головних паризьких вимог . “1. Скликати всенародні збори для реформи оподаткування. Законодавчо заборонити податки, що перевищують 25% статку громадянина. 2. Підвищити на 40% мінімальну зарплату, пенсії і прожитковий мінімум. 3. Створити нові робочі місця в галузі охорони здоров’я, освіти, громадського транспорту, правопорядку… 4. Негайно приступити до будівництва 5 млн одиниць доступного житла, тим самим забезпечивши зниження оренди, іпотеки… Суворо карати мерії і префектури, що залишають бездомних просто неба.

Що тут неправильного, ненормального і взагалі крамольного? І чого тут нам цуратися, особливо з огляду на те, що у Франції мінімалка вже 1500 євро, а через протести президент Макрон змушений її підняти ще на сто євро?

Читаємо далі: “5. Зменшити розміри банків і розбити банківські монополії. Заборонити банкам з вкладниками займатися біржовими спекуляціями. Заборонити рятувати неліквідні банки за гроші платників податків… 7. За народної підтримки переписати Конституцію в інтересах повновладдя народу. Узаконити загальні референдуми за народною ініціативою. 8. Заборонити лобіювання та схеми впливу. Заборонити особам з судимістю довічно займати виборні посади, а також заборонити займати кілька виборних посад за сумісництвом. 9. Вийти з Європейського Союзу і відновити обіг власної валюти. 10. Припинити практику втечі від податків. Повернути 80 млрд євро, які 40 найбільших компаній заборгували державі”.

Та розумні люди, автори тієї Хартії, я вам скажу! Такі новації і нам би не зашкодили. Та ще й з огляду на те, що французьке бангстерство та лобіювання і відвертий банківський та олігархічний бандитизм в Україні, то дві великі різниці…

А далі просто блиск! “11. Припинити подальшу приватизацію та повернути у власність держави вже приватизоване майно (аеропорти, залізниці та автостради, парковки). 12. Прибрати з доріг радари і камери. Вони…  є нічим іншим як завуальованим податком. 13. …У галузі освіти переглянути деструктивні і дискредитовані методики навчання. 14. У сфері юстиції — збільшити бюджет учетверо. Прописати в законах максимально дозволений час очікування для юридичних процедур. Спростити судову систему. Зробити правосуддя безкоштовним і загальнодоступним».

Читаєш, і з жахом відчуваєш, чому через події в Парижі тремтять і в Києві, і в Москві: та тут все страшніше, ніж штурм “Правим сектором” Кремля плюс Надя Савченко, яку зараз вбивають в СІЗО на очах байдужої України.

“17. Законом зобов’язати виробників техніки продовжити термін придатності до 10 років мінімум. Зобов’язати їх мати в наявності запчастини. 18. …Заборонити виробництво і обіг пластикової тари та іншої упаковки, що засмічує навколишнє середовище. 19. Обмежити вплив фармацевтичних компаній на систему охорони здоров’я… 20. Заборонити ГМО і пестициди. Заборонити використання сільськогосподарських угідь без ротації посівів. 21. Заново провести індустріалізацію з метою відмови від імпорту, що завдає найбільшої шкоди екології”.

Ну, це вже не про Україну, а прямо про Запоріжжя — з його сміттям,  соняшником, що вбиває грунти, і порізаним на металолом заводами.

І насамкінець речі, про які варто сказати кілька слів коментаря: “22. Негайно вийти з НАТО і законодавчо заборонити використання французьких військ в агресивних війнах. 23. Відносини Франції і Африки. Припинити політику грабежу… Віддати гроші і власність диктаторів, нажиті нечесним шляхом, народу Африки…. Покінчити з колоніальною системою, що зобов’язує африканські країни тримати валютні запаси в центробанку Франції, яка утримує Африку в злиднях… 24. Припинити потік іммігрантів, на яких у Франції немає коштів для прийняття та інтеграції (Всі цитати з УНІАН, 10.12.2018 р).

Наш постійний читач, мабуть, пам’ятає недавню статтю “Жили две колонии – Россия и Украина. А уж как воевали между собой…» Там якраз про те, що ЦБ Росії та наш НБУ просто “обмінники”, але не при французькому Центробанку як африканці, а при ФРС США.

Так що тепер зрозуміло, чому і українська, і російська влада (а з ними “Мінстець” і “Агітпроп”) синхронно заговорили, що у Франції все так погано. Бо нам ще до того “погано”, як до Парижу рачки…

 

Леонід Романовичов