Воєнний стан: як буде жити Запорізька область?

641
0

У Запорізькій області та ще 9 регіонах України введено воєнний стан (ВС) на 30 діб (до 26 грудня). Ця надзвичайна новина наполохала всіх і викликала безліч пліток. Тому у вівторок глава держави Петро Порошенко пояснив, як країна буде жити далі. Того ж дня голова обласної державної адміністрації Костянтин Бриль під час брифінгу пояснив, як ВС вплине на життя мешканців Запорiзької області

— Не слід панікувати стосовно введення воєнного стану. Не всі 24 пункти Закону «Про правовий режим воєнного стану» буде імплементовано, — говорить Костянтин Бриль. — Все залежить від розвитку ситуації: це буде конфронтація чи ускладнення процесів. І в залежності від того нами буде прийнято рішення про вибір інструментарію, який буде задіяно в ході ВС. Підкреслюю, воєнний стан — підвищення обороноздатності регіону для того, щоб в разі необхідності миттєво, без бюрократії відреагувати на ситуації та злагодити дії між військовими і правоохоронцями. ВС не повинні на собі відчути рядові громадяни України як обмеження якихось прав, свобод і пересувань.
Зi свого боку, Президент України Петро Порошенко у вівторок дав інтерв’ю трьом центральним телеканалам, де закликав усіх не панікувати: «Не треба бігти до крамниць і скупати сірники та сіль… Ніяких обмежень на зняття депозитів, операцій з обміну валют, поїздок за кордон для українських громадян не буде».
Більше за все, людей наполохала новина про вилучення майна військовими в разі необхідності. Так, це в законі прописано, але в разі ведення військових дій на території. Очільник ГУ Нацполіції в Запорізькій області Сергій Комісаров наголосив: якщо в двері постукала людина в військовій формі, телефонуйте «102».
— Право на житло було, є і буде. В разі виникнення питань ми залучимо прокуратуру, Нацполіцію, СБУ. Кожна служба матиме розпізнавальні знаки і свій алгоритм дій, — сказав Сергій Комісаров. — На Раді безпеки і оборони ми обговорили питання «шахраїв у військовій формі», думаю, введемо заборону на використання військової форми всім, крім військових, Нацгвардії і силових структур. Ми будемо досконало перевіряти всіх людей у формі.
— Воєнний стан — не оголошення війни. Перш за все, це ­ підвищена готовність і відповідальність всіх органів центральної влади і правоохоронних органів. Воєнний стан — це іспит для всього суспільства. Ми добре розуміємо, яка є загроза для українців. Якщо ви бачите, що коїться певний злочин, необхідно про це терміново повідомити правоохоронцям, — підбив підсумок Костянтин Бриль.
На час ВС голова ЗОДА попросив всі політичні партії та громадські організації відмовитись від різких заяв, проведення масових заходів.
Наразі на території Запорізької області створення військової адміністрації не планується.
— Особливість нашої області в тому, що ми маємо 200 кілометрів протяжності по Азовському узбережжю. Нам невідомо, як буде себе вести агресор і які дії ми будемо «вмикати» в разі необхідності. Мешканці Бердянська дуже хвилюються, бо не знають, як далі будуть розгортатися події, — говорить Костянтин Бриль. — Така міра заходу як «комендантська година» буде введена тільки у випадку ескалації військового конфлікту в зоні Азовського узбережжя. Хочу звернутись до всіх громадян з проханням: якщо буде перевірка документів/багажу, віднесіться до цього спокійно, без бурхливих емоцій, це ­ наша безпека.
Голова Запорізької ОДА також попросив всіх не обговорювати в соціальних мережах переміщення військових і утриматися від публікації світлин військової техніки, це дуже полегшує «роботу» для нашого головного ворога.
Що стосується посилення охорони кордону, то на сьогодні прикордонна служба отримала свій алгоритм дій. Наразі створено центральне керівництво для того, щоб корегувати дії СБУ, Нацполіції, Нацгвардії, прикордонних служби, військових, аби ці органи не дублювали роботу один одного, не було «перекосів» і зловживань. Коли Запорізька ОДА отримає директиви з Києва, тоді, скоріш за все, буде поновлено і посилено роботу блокпостів у нашому регіоні.
— У 2014 році в нас було 34 блокпости, на сьогодні більше половини «заморожено». Можливо, по лінії Азовського узбережжя і на кордоні з Донецькою областю відновимо і посилимо роботу блокпостів, — підкреслив Костянтин Бриль.
Найближчим часом, скоріше за все, буде наказ стосовно того, щоб люди мали при собі документи, які засвідчують їхню особу.
Своє зауваження на раді безпеки і оборони вніс воєнком області. А саме: відслідковувати тих людей, які переховуються від призову і щоб вони мали при собі «приписник». Втім, наразі цей момент під питанням.
— Призов на сьогодні в нас відпрацьовано, — сказав Костянтин Бриль. — Підкреслюю, «призовники» не беруть участь в бойових діях, це завдання виконують спеціалісти і контрактники.
У свою чергу, Петро Порошенко повідомив, що часткова мобілізація можлива виключно у разі здійснення РФ агресії: «В першу чергу, буде мобілізовано резерв першої черги, де «дембелі» і зараз пакують рюкзаки і пишуть у військкомати про свою готовність стати на захист України. Мобілізуємо підготовлених воїнів з досвідом АТО, які знають, в якій частині вони будуть служити, мають професійну підготовку. З перших хвилин ми суттєво наростимо чисельність наших Збройних Сил, перерозподіл фінансових ресурсів, забезпечимо всім у необхідній кількості наші Збройні Сили і змусимо супротивника відповідати за порушення державного кордону України».
Найвірогідніше на час ВС введуть повну заборону на продаж алкоголю людям у військовій формі і обмеження продажу у вечірні години для цивільних.
Що стосується виборів в ОТГ, які призначені на 23 грудня, то згідно з Законом «Про правовий режим воєнного стану» будь­які вибори забороняються, і наразі Костянтин Бриль чекає на остаточне рішення ЦВК, скоріш за все, вибори буде перенесено.
Не дивлячись на те, що і Президент України, і голова Запорізької ОДА закликають людей не панікувати і не скуповувати сірники, сіль, свічки, валюту та інші товари, запоріжці включили «тумблер» паніки. І вже зараз змітають товари з полиць магазинів, знімають в банкоматах готівку тощо. Тож, підкреслюємо, введення воєнного стану — це підвищення боєздатності області, і якщо відбудеться відкрита агресія РФ, то Президенту України потрібна буде хвилина для організації ефективного захисту України. Обмеження прав і свобод людей можливе тільки в разі відкритого вторгнення Росії за межами операції об’єднаних сил на сході і незаконно анексованого Криму. Наразі воєнний стан не впливає на життя цивільних, не обмежує конституційні права і свободи.
— У нас на території області достатньо сил і засобів, військових формувань, технічних засобів і всіх інших для того, щоб утримувати ситуацію. Зараз від нашої єдності, порозуміння і толерантності залежить дуже багато, — підбив підсумок Костянтин Бриль.

Іванка ВОЛОЩУК