«Жовті жилети» у Парижі. Скажемо відверто: ми не французи!

753
0

Відразу про “жовті жилети”. Це своєрідний опізнавальний знак протестувальників. Адже з 17 листопада у Парижі та й в інших містах Франції вирує щось схоже на Майдан. Причина, за українськими мірками, банальна — підвищення вартості бензину на кілька відсотків. Паливо мало подорожчати з 1 січня в рамках введення екологічного податку на викиди.

Втім, як з’ясувалося, у Франції і без моторного палива тьма проблем, і навіть акуратний — не в бангстерському стилі наших Яценюка-Гонтарєвої-Гройсмана-Вовка — наступ на соціально-економічні права громадян, призів до ескалації протестів.

Апогей останніх припав на 9 грудня, втім, у французів таки Майдану немає — у вихідні попротестували і на роботу. Хоча: “Только в Париже были задержаны 1150 человек, из которых 619 помещены под стражу. У многих нашли оружие. Число задержанных в ходе акций протеста «желтых жилетов» во Франции достигло 1726 человек…

Отмечается, что по меньшей мере 1220 человек помещены под стражу… Большинство помещенных под стражу подозреваются в заговоре с целью совершения насилия или подстрекательстве к совершению преступления» («Корреспондент.нет», 9.12.2018 р.).

Тут звернемо увагу читача на цілу низку інших відмінностей від нашого Майдану. Максимум протестувальників у Парижі — до 36 тис. осіб. Далі: поліція діє жорстко, з кийками і сльозогінним газом, але в рамках закону, тобто коли протест мирний, нікого не затримують, але відтісняють із заблокованих вулиць і миттєво розбирають барикади.

І ще, на відміну від протестних заходів у Києві 2013 року (до появи провокаторів з кримського ГУ МВС чи з “несподіваного” “Правого сектору”), котрі носили виключно мирний характер, у Парижі спостерігаються погроми. І машини палять, і вітрини б’ють, і грабують магазини. Тобто, або безладами користуються звичайні бандити, або поліція  організує навмисні провокації, аби дискредитувати “жовті жилети”.

Свої “п’ять копійок” в процес дискредитації внесли наше СБУ і…  путінське телебачення. СБУ висунуло припущення, що в Парижі проглядається “російський слід”. Путін-TV тут же цю версію підхопив, розповсюдивши відео-інтерв’ю з росіськомовними французами-протестувальниками, які на тлі Тріумфальної арки розгорнули прапор т.зв. “ДНР”.

А ще з’явилося якесь ліве “кіно”, у якому хтось із “жовтих жилетів” (вірніше, провокаторів у такими опізнавальними знаками) під час погрому кричить російською: “Назад!”. І через те у Франції таки розпочали розслідування на предмет “російського сліду”…

Так чому СБУ і Путін -TV, діючи спільно, допомогли французькій владі зробити  бунтарів “агентами Кремля”? Хоча росЗМІ при тому всьому лякають власне населення тепер вже французьким “Майданом.” Бо ж ви не хочете, аби у нас так само було?

А все через те, що влада і в Росії, і в Україні панічно боїться революцій. Вірніше, вона не бажає якихось змін. Бо дуже гарно на плечах народу влаштувалася! І викинути її, як нині модно казати, від “корита”, практично не можливо. Адже вибори, про які багато сьогодні говорять, найчастіше в обох “братерських” республіках завершуються їх відвертою профанацією.

У Франції ж поки влада змушена звертати увагу на народ, а не лише відбрехуватися у телевізорі та відбиватися кийками різних  модернізацій “Беркуту”, як це синхронно робиться і в Росії, і в Україні.

Далі почитаємо письменницю Олену Ксантопулос: “Движение «желтых жилетов» зародилось в социальных сетях сразу практически во всех регионах Франции. Другими словами, французы готовились и объединялись. Они провели уже четыре акции. Их поддерживают от 60 до 80% французов в зависимости от местности, хотя многие не поддерживают вандализм. С другой стороны, мирных массовых демонстраций было много, но они ни к чему не привели…

Сегодня, наконец-то, прозвучала 13-минутная речь Макрона. Я смотрела и слушала эту речь. Выглядел президент Франции как мокрая курица. Он пытался извиниться перед простым народом и объясниться ему в любви. Извиниться за свой снобизм и грубость по отношению к этому народу»… (Facebook, 11.12.2018 р.).

Власне, а що сказав Макрон? «Президент Франции назвал меры, которые будут приняты незамедлительно. Так, правительство готово повысить с 1 апреля 2019 года минимальную заработную плату на €100 (сейчас она составляет €1500 до уплаты налогов), не облагать налогом оплату сверхурочной работы, ввести обязательную не облагаемую налогом премию, которая должна выплачиваться в конце года работникам предприятий всех форм собственности, отменить увеличение налога на социальное обеспечение для пенсионеров, получающих менее €2000 в месяц. Кроме того, подчеркнул президент, повышение налога на топливо, ставшее поводом к протестам «желтых жилетов», не вступит в силу.

Также правительство обсудит возвращение к налогу на богатство, добавил Макрон. Этот налог был отменен около 40 лет назад»…
Ну а далі те, про що ніхто в Україні та Росії і думати не сміє! «Чувствую, что гнев граждан справедлив. Понимаю свою ответственность. Речь идет и о моих приоритетах», – заявил Макрон, говоря о массовых демонстрациях» (Обидві цитати з «Гордон.ua», 10.12.2018 р.).
А знаєте, чому Макрон відчуває свою відповідальність? Ще раз: у Франції — вибори, а не їхня імітація, як у нас та росіян. Друге: у Франції таки є національна еліта, котра дбає про майбутнє СВОГО НАРОДУ і СВОЄЇ ДЕРЖАВИ, а не лише думає як поліпшити власні статки за рахунок і того народу, і тієї держави. Зауважимо, що у Росії еліта була і є, втім, там ще є і КДБ СРСР…  У нас же, на жаль, за де-факто відсутності еліти, до останнього ще додався й “Мінстець”. У результаті молоді буквально давляться, аби зробити селфі з Президентом, а старі мліють від томосу. Найактивніша ж частина українців середнього віку, тобто жінки, теж мліють, але вже від “Все буде добре” та інших “песен и плясок” у телевізорі.

Ось у чому причина фактично “завіси” нашого українського театру абсурду! І через те два Майдани відбулися не під соціально-економічними гаслами, а, вибачте (коли не рахувати “Кучму (Януковича) — геть!”), взагалі на базі якихось фейків на кшталт майже забутих “асоціації” та “безвізу”.

Через те скажемо відверто: ми не французи…

Леонід Романовичов