Вже зима панує, а опале листя і досі не вивезли

833
0

Не дивлячись на те, що за вікном вже зима, комунальники досі не прибрали опале листя у дворах міста. Їм поспішати нікуди, адже скоро випаде сніг і замаскує його. Так би мовити, приховає «місця злочинів». У той час як комунальники розпочали підготовку на випадок снігопадів і ожеледиці, мешканці міста скаржаться на сморід і купи опалого листя у дворах і навіть на дитячих майданчиках.

Ще в листопаді більшість двірників зібрали опале листя з прибудинкових територій. Хтось «сховав» його за будинком, хтось у поряд розташованій посадці, а дехто ­ навіть на дитячому майданчику. Як нам розповіли мешканці Олександрівського району, в їхньому дворі  (вул. Шкільна) безпосередньо на дитячому майданчику розташований «склад» листя. Після дощів і невеликого снігу воно промокло, і тепер від нього тхне перегноєм. «І цим дихають діти!»  — скаржаться люди.

На невивезене опале листя скаржаться і мешканці, що проживають по пр. Соборному, поряд з Малим ринком. В їхньому дворі зберігається величезна  купа листя, яка також «прикрашає» прибудинкову  територію і дарує «приємний» аромат.

Аналогічна ситуація з опалою листвою і у Вознесенівському  районі. На  вулиці Нижньодніпровській з року в рік все опале листя з навколишніх  територій складають біля занедбаного дитячого майданчика. Завширшки територія,  на якій зберігають листя, близько 6 метрів, а в довжину ­ близько 2,5 метра.  Місцеві мешканці говорять, що листя звідси вивозять раз на рік і, як правило, це відбувається в квітні­травні. Тобто спочатку всю осінь ця «краса» щедро поливається дощем, а взимку притрушується снігом, і в результаті від мокрого листя смердить перегноєм.

А на початку грудня співробітник газети «Верже» став свідком того, як комунальники граблями збирали листя в той час, як падав сніг. І дійсно, який вдалий час для цього!

Ми  написали лише декілька відомих нам випадків, коли з прибудинкових територій  досі не вивезли опале листя. Щоб розібратися в ситуації, ми звернулися у декілька міських установ.

Для початку пояснимо, що опале листя з прибудинкової території збирає до купи  двірник, якого призначили представники керуючих компаній  або ж керівник ОСББ чи ЖСК, а от вивозити листя повинні представники Запорізького комунального автотранспортного підприємства 082801 «Комунсантрансекологія». Ми звернулись до них з проханням пояснити, чому в грудні  не вивезли все опале листя, і от що нам відповіли: «На теперішній час підприємство не має можливості надавати послуги з вивозу опалого листя або гілля з прибудинкових територій м. Запоріжжя у зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування у 2018 році на підприємстві для виконання даного виду робіт».

Також  представники «Комунсантрансекології» порадили нам звернутися до представників КП «Запоріжремсервіс», які також надають ці послуги і можуть озвучити графік вивезення листя та розповісти, яким чином його утилізують.

Втім, ми звернулись за роз’ясненням не до робітників КП, а до представників департаменту з управління житлово­комунальним господарством Запорізької міської ради, якому підпорядковується «Запоріжремсервіс». Бо від них можна отримати відповідь, а от представники КП майже ніколи не відповідають на наші офіційні інформаційні запити.

Тож, як зазначила Олена Мазухінаголовний спеціаліст відділу житлово­комунальних послуг департаменту з управління ЖКГ Запорізької міської ради, міські бюджетні кошти на вивезення опалого листя в цьому році були перераховані сумнозвісному КП «Запоріжремсервіс».

— Вивезення опалого листя в тариф  «Вивезення сміття» не входить,  ­ говорить Олена Мазухіна. — Вивіз листя з прибудинкових територій житлового фонду м. Запоріжжя виконується згідно із затвердженими графіками (авт. – виходить, що згідно з графіком комунальники прибирають листя?). Адреси, які зазначені в графіках вивезення опалого листя, вказують представники районних адміністрацій Запорізької міської ради.  В затверджених райадміністраціями графіках можливе корегування термінів виконання робіт у зв’язку з несприятливими погодними умовами та ін. У разі утворення великої купи листя на прибудинковій території  мешканці повинні звертатись до районних адміністрацій.

«З приводу накопичення опалого листя на прибудинкових територіях варто звертатися до єдиного міського інформаційно­диспетчерського колл­центру м. Запоріжжя за телефоном 15­80 або з мобільного телефону (061) 787­15­80», — повідомляють в КП «Комунсантрансекологія».

Від себе додамо, що в разі виникнення проблеми з вивезенням листя звертатися варто і до колл­центру, і до райадміністрації, оскільки в колл­центрі тільки фіксують заявку і передають її представникам підприємства, які повинні виправити цю ситуацію. Спеціаліст колл­центру навряд  відповість, коли буде виконана ваша заявка. До того ж, у КП «Запоріжремсервіс»  раз у раз  просто не вказують кінцевий термін виконання робіт, тому дзвінок до райадміністрації не буде зайвим. Також багато містян скаржаться на те, що співробітники підприємства не справляються зі своїми обов’язками. Тому в разі виникнення проблем, як то кажуть, «дзвоніть в усі дзвони», можливо, це допоможе.

Токсичне листя

Щорічно восени працівники ГУ ГСЧС України в Запорізькій області нагадують містянам, що їдкий дим від спалювання опалого листя небезпечний для здоров’я людини. Окрім того, велика ймовірність того, що полум’я невеличкого вогнища спровокує пожежу, яка може завдати шкоди екосистемі.

В свою чергу, у прес­службі Патрульної поліції Запорізької області нагадують, що згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за спалювання листя загрожує штраф у розмірі від 340 до 1360 грн., а посадовим особам і підприємцям —  від 850 до 1700 грн.

Незважаючи на це, люди продовжують розпалювати багаття біля своїх приватних будинків. Втім, деякі знаходять інший вихід. Так, журналіст газети став свідком того, як мешканці приватного будинку, розташованого в районі Набережної магістралі, заповнивши стару дитячу ванночку, винесли з приватної території купу листя під дерево, яке росте на прилеглій алеї. Мабуть, сподіваються, що там листя хтось прибере.

Наостанок ми вирішили дізнатися, чи контролюють представники управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради вивезення опалого листя і яким чином така ситуація може позначитися на ґрунті і здоров’ї людей.

«Здійснення оцінки впливу зібраних куп опалої листви на здоров’я людей, ґрунт та навколишнє середовище не відноситься до повноважень управління з питань екологічної безпеки міської ради, — йдеться в офіційній відповіді на наш інформаційний запит (хто відповідає — не зазначається). — Питання збирання та вивезення опалого листя регламентується нормативно­правовими актами у сфері житлово­комунального господарства. Відповідно до вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою території міста Запоріжжя  забороняється на території міста (території загального користування, прибудинкові території, території підприємств, організацій, домоволодінь, зелені насадження тощо) вивозити і звалювати сміття, будівельні, побутові, харчові і виробничі відходи, траву, гілля, деревину, листя, сніг у не відведених для цього місцях, влаштовувати звалища. Згідно з вимогами Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затвердженими наказом МОЗ України, зібране листя необхідно вивозити на спеціально відведені ділянки або на поля компостування».

Втім, представники запорізьких комунальних служб, мабуть, керуються сумнозвісним висловлюванням:  «Правила існують для того, щоб їх порушувати». Бо інакше як пояснити той факт, що у грудні в місті досі можна побачити великі купи опалого листя. І незрозуміло, коли вони будуть вивезені — може, днями, а може, й навесні…

Іванка ВОЛОЩУК, фото автора