Газету громады Запорожья втихую приватизировали и перепродали

939
0

Газета Запорожского горсовета “Запорозька Січ” перестала быть коммунальной, и теперь ее контролирует Анастасия Богданова — руководитель “Jobs Cafe”, которое принадлежит депутату Запорожского областного совета Артуру Гатунку.

Согласно закону о разгосударствлении СМИ, как сообщает 061, горсовет вышел из состава учредителей газеты. Издание теперь оформлено как ООО «Редакція газети «Запорозька Січ». В основателях числится Богданова Анастасия Борисовна, которая прописана по адресу улица Рубана, 24 кв. 402.

У Анастасии Богдановой также есть ФОП, где указан точно такой же адрес. Контактный номер телефона предпринимательницы — “+380676127117”.
Точно такой же номер телефона указан как контактный в ООО “Яблуки” и ООО “Джобс кафе”, которые принадлежат депутату Запорожского облсовета Артуру Гатунку. Кроме того, полная тезка Богдановой Анастасии Борисовны числится руководителем в ООО “Джобс кафе”.

Руководитель газеты «Запорозька Січ» Владимир Рыбальченко, на вопрос, сотрудничала ли ранее редакция с Анастасией Богдановой, ответил:

“Это уже коммерческая тайна — я не знаю, имею ли я право комментировать, потому что это теперь интересы не только мои, но и учредителя. В уставе же написано, что директор должен соблюдать коммерческую тайну и все остальное, чтобы я потом не попал под какие-то санкции. Но нотариально заверена передача прав моих и второго собственника. Мы нормально с ней встречаемся, общаемся, продумываем с ней дальнейшие планы развития предприятия, газеты. Вполне нормально, мне пока все нравится”, — рассказал Рыбальченко.

Интересна и позиция Александра Веревкина, работавшего главредом газеты в 2002-15 годах:
«Із сумом прочитав новини про зміну власника газети «Запорозька Січ» — газети, якій свого часу віддав 26 років життя (з 1990 до 2016 р.р.). Я нічого не чув про Анастасію Борисівну Богданову, яка стала власницею газети! Певно, це чудова людина і прекрасний керівник кафе, але вона ніколи не мала до газети жодного відношення.

Процес реформування комунальних ЗМІ – гарна річ, але запорізька міська влада примудрилася провести його так, що це стало знущанням над суттю Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Згідно з Законом під час перетворення редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання розподіл часток майна між засновниками (співзасновниками) суб’єкта господарювання здійснюється за рішенням загальних зборів суб’єкта господарювання з урахуванням балансової вартості майна.

За логікою члени колективу мали розподілити частки між собою. Певно, з урахуванням трудового вкладу (можливо, відпрацьованих у редакції років). Але реалії полягають у тому, що майже весь колектив, який склався протягом десятків років, «пішли» з підприємства ще 2016 року. А ті одиниці, що залишилися, на спротив виявилися не здатними і самі позбавили себе заробленого за довгі роки майна, тобто проголосували на зборах за те, щоб віддати 85 і 15 відсотків створюваного товариства з обмеженою відповідальністю не тим, хто працював у редакції 10-20 і більше років, а двом людям, які найменше в ній працювали – новому керівникові і його заступнику.

А далі відбулося диво. Право власності опинилося в руках людини, яка взагалі до редакції не мала ніякого відношення. Подивимося, що буде далі».