Чому «Воруют!» від Карамзіна найкраще описує поточний економічний процес в Україні

673
0

Не хочеться про вибори, бо все вже набридло! Втім, абсолютно випадково побачив інфографіку від руху “Чесно”, і не можу утриматися від коментаря.

Виявляється, що підсумки першого туру будуть рахувати до 10 квітня, а другого, який орієнтовно має відбутися 21 квітня, аж до 1 травня. Тобто, навіть в деталях у нас повторюють грузинський варіант, де Путіну і Медведчуку (так-так, рука останнього вже дотягнулася і до Закавказзя) вдалося зірвати перемогу кандидата від Міхеїла Саакашвілі.

Далі більше! Інавгурація новообраного президента (якщо його вдасться обрати) відбудеться аж 3 червня. Бо то тільки у “відсталій” Англії сьогодні вибори до парламенту, а завтра по обіді новий прем’єр вже в’їжджає до своєї резиденції на Даунінг-стріт, 10…

Ми ж на інше увагу звернемо! У новообраного президента лишається всього чотири місяці і 24 дні до парламентських виборів 27 жовтня 2019 року. Котрі власне і визначать, якою буде нова українська влада. Ті чотири з гаком місяці новообраний президент проведе в ситуації тотального саботажу з боку нинішньої урядової коаліції, активної протидії будь-яким його крокам з боку Генпрокуратури та силових структур, а ще цілої низки малих і великих підлостей від “Нафтогазу”, податкової і Ко, покликаних похоронити його як політика ще до 27.10.2019 року.

Схоже, те, що гниє вже 28-й рік, збирається залишитися гнити й далі…

А зараз про особливості того гниття. “Офіс великих платників податків” назвав сотню передовиків капіталістичного змагання. Коли за царя і за “совєтів” держбюджет називали “п’яним” (його наповнювала державна монополія на спиртне), то нині ж зовсім інша справа! На всіх спиртових та лікеро-горілчаних заводах сидять правильні пацани, зазвичай у великих погонах, і вони, вважай, нічого казні не платять.

Ось дивіться! Національна горілчана компанія сплатила податку аж 2,0 млрд гривень. І це все. Жодна інша контора, пов’язана з алкоголем, у ТОП-10 платників не потрапила. Щоб ви зрозуміли, наскільки це все “мутняк”, глянемо ось на що. Серед найпотужніших платників чотири тютюнові фабрики. Третє місце у загальному заліку — у ПрАТ «АТ тютюнової компанії» ВАТ «Прилуки»- 16,05 млрд грн; на п’ятому місці — ПрАТ «Філіп Морріс Україна» — 14,77 млрд грн; на шостому — ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна — 9,66 млрд грн; на сьомому -АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» — 7,4 млрд грн. Тобто тютюн, що проходить через легені наших курців, дає бюджету 47,88 млрд гривень.

Якщо зважити, що 100 найкращих і найбільших платників сплатили до бюджету 291,7 млрд гривень, то вклад тютюнових компаній — 16,4 відсотка. Фантастика!

А як почуваються славні газовики, заради яких живе і мучиться всі 28 років Україна? Прекрасно! ПАТ «Укргазвидобування» сплатило 41,26 млрд грн (1 місце). Ось тільки не дуже радійте тому, бо минулого року ця компанія сплатила 50,46 млрд грн. І це за умови, що тарифи на газ тільки зросли! Чому ж таке величезне (майже 20%) падіння? Та через те, що під розмови про український видобуток практично всі українські уряди, окрім хіба що Єханурова та Ющенка, в угоду російському “Газпрому”, відверто нищили той видобуток. Ось і зараз ми бачимо, що з компанії висмоктують останнє, не даючи їй грошей на розвиток, модернізацію та навіть геологічну розвідку.

Наступним іде “Нафтогаз”. Про цього фактично збирача колоніального податку з України, раніше в інтересах “Газпрому”, а тепер Ротшильдів, ми розповідали не раз. Так ось, абсолютно зайва «прокладка», яка лише сидить на грошових потоках всього, що видобуває, транспортує і продає нафту та газ в Україні, розщедрилася і повернула до бюджету мільярд доларів. Це за умови, що саме “Нафтогаз” загрібає субсидії, котрі держбюджет начебто виділяє пограбованому газовиками населенню.

Цікаво, що найвеселіший анекдот минулого року про те, що «Нафтогаз» виграв у “Газпрому” Стокгольмський арбітраж (2,56 млрд доларів), ніяк на його податках не позначився. У 2017 році компанія сплатила 11,52 млрд грн, а 2018-го — 28,12 млрд. Так де ж слід від 92,72 млрд. Гривень зі Стокгольма? Окрім того, “Нафтогаз” подав на уряд до суду, щоб той повернув йому 6,6 млрд гривень боргу, а в серпні з’явилися навіть заголовки: «Нафтогаз» требует из бюджета 111 миллиардов гривен” (ZN, 26.08.2018 р.).

Словом, дуже вигідна державі «ДЕРЖАВНА» компанія «Нафтогаз»…

Ще один газовик у ТОП-10 — «Укртрансгаз». Він прокачує газпромівський газ до Європи (за долари) і бідує із останніх сил — всього 6,64 млрд гривень (240 млн доларів) до бюджету.

Про нафтовиків та бензинових королів не будемо — це ж злидні! Дві найпотужніші компанії: «Укрнафта «- 15,54 млрд грн та ПАТ «Укртатнафта» — 9,13 млрд грн, дають податків до бюджету лише половину від показника тютюнових компаній.

Втім, електроенергетики, здається, б’ють усі “мутняк”-рекорди. У ТОП-10 тільки державна компанія «Енергоринок». Це та, що грабувала, а може й грабує далі “Запоріжжяобленерго” своїм нульовим алгоритмом. Відбираючи таким чином всю щоденну виручку… Аж 6,54 млрд гривень податків заплатив той “Енергоринок”!

А зараз барабанний бій! Ігор Коломойський у своєму інтерв’ю стверджував, що бізнес- імперія Рината Ахметова — це 30% ВВП України і 50% всієї нашої валютної виручки. А як з податками? Ми підрахували все, що є в ТОП-100 від ахметівської металургії та ДТЕК. У сумі вийшло (включаючи і 2,1 млрд податків “Запоріжсталі”) аж 15 млрд гривень. Виходить, що навіть у порівнянні з “Нафтогазом” Ахметов відверта «нищета».

І вже останнє. «Державна» «Укрзалізниця», яка монопольно володіє всією залізничною мережею в Україні, спромоглася сплатити до бюджету 5,2 млрд гривень. Зауважимо, що торговельна мережа АТБ (4,8 млрд) лише трохи поступається цьому рейковому “монстру”, який фактично перегороджує наше життя, тримає нас на переїздах, відлякує цінами квитків, а ще сервісом і швидкістю сторічної давнини. Про відвертий бандитизм у ставленні до пасажирів навіть на вокзалі у Києві ми вже мовчимо. Так ось, “Укрзалізниця” приносить Україні всього $188 млн податків. РЕКЛАМНИЙ же бюджет Pepsi Co — $140 млн, а Coca-Cola — $60 млн. І це тільки в ОДНІЙ Росії, Карл!

Як би там у Кармазіна все вище описане було назване одним словом? «Воруют»!

Леонід Романовичов