Запорізьке підприємство змусять заплатити державі майже 40 млн грн

792
0

За втручання органів прокуратури Запорізької області із підприємства-правонаступника ДП «ЗТМК» можуть стягнути до державного бюджету України понад 39 млн грн — на виконання судового рішення. Про це повідомляє Резонанс.

За інформацією облпрокуратури, ще у 1998 році «Запорізькому титано-магнієвому комбінату» Державним агентством резерву України було передано на умовах товарного кредиту товарно-матеріальні цінності з державного матеріального резерву. За умовами договору за їхнє використання ДП мало сплатити певну суму коштів. Зважаючи на невиконання умов договору щодо повноти та своєчасності розрахунків, держагентство резерву ще 2014 року звернулось до обласного господарського з позовом про стягнення зі згаданого ДП заборгованості в сумі понад 39 млн грн. Але у задоволенні позову тоді було відмовлено.

Позов було задоволено того ж 2014 року лише після вступу у справу прокуратури Запорізької області.

Водночас після прийняття у судовій справі остаточних рішень Державне підприємство – боржника як юридичну особу припинено, — зазначили у прокуратурі. І додали, що «за тривалої бездіяльності як Державного агентства резерву України, так і державного виконавця питання про покладення обов’язків зі сплати указаної значної суми на правонаступника припиненого боржника не вирішувалось».

У зв’язку з цим прокуратура області звернулась до суду із заявою про заміну боржника – його правонаступником. Судом доводи прокурора було визнано обґрунтованими та задоволено відповідну заяву.

За даними видання, йдеться про ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (раніше ДП «ЗТМК»). «Наразі підприємство є діючим та має чималу кількість об’єктів нерухомості і транспортних засобів. Відтак, у разі необхідності, прокуратура вимагатиме стягнення заборгованості до державного бюджету шляхом їхньої реалізації», — акцентував наш компетентний співрозмовник.

Як нагадує ресурс, торік у грудні Центральний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Запорізької області про розірвання договору щодо заснування ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», контрольоване Дмитром Фірташем. За позовом САП відповідачами виступили кіпрська компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед» та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Розгляд апеляції, внесеної представниками DF Group, тивав майже півроку.

Відповідно до судових рішень, цілісний майновий комплекс комбінату має бути повернутий у власність держави. У свою чергу DF Group вже анонсувала оскарження судових рішень у вітчизняних та міжнародних судах.