Запорізький Палац книг відзначає 115-річний ювілей

655
0

Недарма одну із вулиць Запоріжжя названо іменем міського голови повітового Олександрівська Фелікса Мовчановського! Адже саме за його керівництва у місті з’явилися бруківка на вулицях, красиві будинки, водогін, електростанція, а також бібліотека

22 січня 1904 року зусиллями Мовчановського та товариства міських меценатів було ухвалено Статут міської громадської бібліотеки. Фонди останньої склали зібрання книг сімей ініціаторів, а першим приміщенням слугувала кімната в Олександрівській земській управі. Тепер це ­ Обласний краєзнавчий музей.

Перші ж відвідувачі в бібліотеці з’явилися лише 15 січня 1905 року і вже у новому приміщенні, тепер на його місці ­ Жовтневий районний суд. Книгозбірня починалася з 500 примірників, а сьогодні фонди Обласної універсальної наукової бібліотеки нараховують понад 1,5 мільйона одиниць зберігання. В ті часи користування книгами було платним, до того ж, диференційованим ­ багатші платили більше.

Гроші на бібліотеку виділяло земство, а також приймалися пожертви меценатів та благодійників. У першому статуті (він зберігся до наших днів) написано, що людина, яка одноразово внесе 100 карбованців благодійних внесків, стає пожиттєвим відвідувачем бібліотеки. Слід зазначити, що видавець і гласний (депутат) Олександрівської міської думи Борис Штерн також взяв активну участь у створенні книгозбірні.

Обласна універсальна наукова бібліотека неодноразово міняла свої приміщення. В 1909-­1918 роках ­ це будинок, де нині поштове відділення №5. З 1920 по 1935 рік — у приміщенні, де зараз працює редакція газети «Запорозька Січ». Перед війною бібліотеку «переселили» в теперішній автомагазин на вулиці Троїцькій. З 1944 по 1952 рік ­ до красивого житлового будинку на вулиці Спортивній. А потім стався переїзд ближче до університетів — на Дніпровську, 12 (будинок не зберігся). І ось 1977 року обласна бібліотека «переїхала» до будівлі за теперішньою адресою: проспект Соборний, 142.

Величезна заслуга в цьому двох людей ­ відомого запорізького поета і громадського діяча Петра Ребра та тодішнього директора бібліотеки Анатолія Бальцера. Останній, зауважимо, відпрацював на цій посаді 21 рік ­ з 1961 по 1982 рік. Ще один директор Інна Степаненко теж керувала бібліотекою більше 30 років, і ту ЗОУНБ, яку ми всі знаємо, створила саме вона.

Ось що розповіла газеті «Верже» завідувач відділом краєзнавства бібліотеки Тетяна Палівода:
­ 2019 рік є ювілейним для Запорізької ОУНБ. Протягом року у нас запланована ціла низка заходів. Зокрема, зараз відкрито книжкову виставку, присвячену історії становлення і розвитку нашої бібліотеки. На ній представлено понад 100 матеріалів (книги, газетні статті, журнали, фотографії, нагороди, довідники, календарі тощо). Безумовно, читачам будуть цікаві перший статут бібліотеки (1904), найстаріша зі збережених нагород – почесна грамота колективу за 1946 рік, а ще унікальний альбом­звіт про роботу книгозбірні з листопада 1943 по листопад 1947 р. Саме з нього ми дізналися, що вже на третій день після визволення міста від гітлерівців пролунав заклик до городян про допомогу у відновленні роботи бібліотеки. Запоріжців попрохали принести неспалені війною і окупацією книги та газети. Таким чином, на кінець 1943 року було зібрано понад 3,5 тис. книг, а наступного 1944 року бібліотеці подарували ще понад 9 тис. видань. У названому мною альбомі подані також статистичні дані про читачів, бібліотечний фонд. Тут же вирізки статей міських газет про роботу бібліотеки та книжкові виставки того часу.
У лютому відбудеться презентація ювілейного календаря «Знаменні та пам’ятні дати Запоріжжя». Це ­ 50­й випуск щорічного видання, в якому висвітлюються історичні, культурні, суспільно­політичні події Запорізького краю. Перший випуск календаря побачив світ у далекому 1969 р., і складався він з чотирьох сторінок, а зараз ­ майже 500. Тут зібрано і систематизовано всі пам’ятні дати про відомих земляків, підприємства та організації нашого міста й області. Він містить не лише історичну довідку про людину чи організацію, а й посилання на бібліографічні джерела, в яких можна знайти додаткову інформацію.
А ще в планах ювілейних заходів ­ святкові урочистості, які відбудуться у вересні до Всеукраїнського дня бібліотек. Відзначення 115­літнього ювілею відбудеться у колі партнерів, дарувальників книг, друзів бібліотеки, наших колег з міста та районів тощо.

Світлана Третяк