Чи загрожує Запоріжжю епідемія туберкульозу?

815
0

«У зв’язку з епідемією туберкульозу процедура безкоштовна», — з таким підписом запоріжанці Людмилі вручили направлення на щорічну профілактичну процедуру — флюорографію. Така примітка налякає кого завгодно, адже це інфекційне захворювання нелегко вилікувати. Журналіст газети «Верже» вирішила з’ясувати у представників міського та обласного департаментів охорони здоров’я, чи дійсно в нашому регіоні є епідемія туберкульозу, а також дізнатися про профілактику та лікування захворювання.

«Якщо раніше на туберкульоз хворіли тільки безхатченки, споживачі наркотиків, особи, що зловживають алкоголем, малозабезпечені та люди, які перебувають у місцях позбавлення волі, то наразі у палатах протитуберкульозних лікарень все частіше знаходяться  цілком благополучні громадяни», — про це говорять у міському департаменті охорони здоров’я. Втім, більшість пацієнтів (70%) — представники соціально незахищених верств населення. Таких висновків дійшли в департаменті охорони здоров’я Запорізької міської ради після детального аналізу нових випадків захворювання на туберкульоз.

Згідно зі статистикою, 47,8% непрацюючих мешканців області працездатного віку захворіли на туберкульоз. Окрім того, невтішний діагноз почули 14,6% пенсіонерів, 5,2% осіб без постійного місця проживання, 1% осіб, які повернулися з місць позбавлення волі.

Що стосується епідемії туберкульозу,  то в нашому регіоні склалась несприятлива ситуація. Показник епідемічного благополуччя не повинен перевищувати 20 на 100 тис. населення, втім, ці цифри вже давно зникли з «радарів» місцевих департаментів охорони здоров’я.

Ще у 1995 році представники Всесвітньої організації охорони здоров’я оголосили в Україні епідемію туберкульозу. Тоді показник захворюваності перевищив епідемічний «поріг» у 50 на 100 тис. населення.

Вперше Запорізька область перевищила епідпоріг у 1996 році, коли кількість хворих дорівнювала 51,8 на 100 тис. населення. Найвищий показник  зафіксовано у 2002 році — 95,2 на 100 тис. населення. Вже з наступного року розпочалось повільне зниження рівня захворюваності, й  2017 року показник по області склав 58,8 на 100 тис. населення.

Пік зростання захворюваності припав на 2005­2007 роки, а починаючи з 2010, спостерігалось поступове зниження цього рівня. Станом на 2017 рік показник складав 45,9 на 100 тис. населення проти 79,2 у 2007 році.  Не дивлячись на те, що в цілому показники вдалось в рази знизити, в Запоріжжі і області залишається напружена епідситуація.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен хворий на активну форму туберкульозу щороку інфікує в середньому 10­15 осіб. Але це в тому випадку, якщо інфікована людина не лікується і не вживає застережних заходів з інфекційного контролю.

—           Високий рівень захворюваності у багатьох країнах світу, поява нових форм хвороби, високе розповсюдження туберкульозу із множинною лікарською стійкістю, ураження зростаючого числа ВІЛ­інфікованих та людей, які перебувають в місцях позбавлення волі, а також підвищення мобільності населення сприяють тому, що проблема туберкульозу набула масштабів надзвичайної ситуації, — говорять у міському департаменті охорони здоров’я. — У рейтингу ВООЗ із пріоритетності боротьби з туберкульозом Україна посідає друге місце в Європі. Зниження рівня життя людей, зростання безробіття, пожвавлення міграційних процесів, алкоголізм та наркоманія вкрай негативно впливають на епідемічну ситуацію.

Як зазначають вже в обласному департаменті охорони здоров’я, ситуація з даною інфекцією погіршується і тому, що поширюється ВІЛ­інфекція, яка призводить до збільшення ВІЛ­асоційованого туберкульозу (ко­інфекція ТБ/ВІЛ). А це, в свою чергу, є головною причиною смерті хворих на СНІД.

У  профільному облдепартаменті також підкреслили, що наразі збудник туберкульозу доволі стійкий до хіміопрепаратів і це знижує ефективність лікування і підвищує  смертність від цієї інфекції.

Таким чином, наразі епідситуація в Запоріжжі та області несприятлива, але епідемії туберкульозу немає.

 

Трохи статистики

У  період 2013 – 2017 років 5521 житель Запорізької області, в тому числі 185 дітей (у віці до 14 років) та 62 підлітки, вперше почули діагноз «туберкульоз». По Україні за цей же період захворіло 125 505 осіб.

За 10 місяців 2018 року в області на туберкульоз захворіли 887 осіб, що складає 51,5 на 100 тис. населення.

 

Як виявити захворюваність  на туберкульоз

Туберкульоз передається переважно повітряно­крапельним шляхом, через пошкоджену шкіру, слизові оболонки. Рідше можливе зараження при вживанні продуктів харчування від хворих тварин (молоко корів).

Інфекція вражає всі органи і тканини людини: очі, кістково­суглобову систему, шкіру, сечостатеву систему, нирки, лімфатичні вузли, кишечник, головний мозок тощо.  Але найчастіше, до 90% випадків, зустрічається туберкульоз легенів.

Небезпека цієї інфекції в тому, що вона маскується під різні хвороби. Так, на ранніх стадіях захворювання протікає без симптомів або з незначними симптомами, такими як постійна невмотивована слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення апетиту, втрата ваги, пітливість (особливо вночі), тривала лихоманка з невисокою температурою, періодичне підвищення температури тіла до 37,2­37,8о С, тривалий кашель протягом трьох тижнів і більше, задишка, кровохаркання.

— У дітей помітно змінюється відношення до того, що їх оточує. Вони стають дратівливими, швидко втомлюються, втрачають апетит, часто скаржаться на головний біль і навіть починають відставати в навчанні та розвитку, — говорять в облдепартаменті охорони здоров’я.

Помітивши будь­яку з цих ознак, треба якомога швидше звернутися до лікаря, бо чим раніше був виявлений туберкульоз, тим ефективніше лікування. Якщо людина захворіла на туберкульоз і не лікується, хвороба прогресує, набуває тяжкого перебігу та може обернутися життєво загрозливими ускладненнями. Запущені форми хвороби важко виліковуються навіть за допомогою сучасних лікарських засобів.

Діагностика

Методи  раннього виявлення туберкульозу — обстеження хворих, що кашляють, методом мікроскопії мазка мокротиння і профілактична флюорографія для населення старше 15­ти років. Згідно зі статистикою, щорічно до 50% вперше діагностованого туберкульозу виявляють при флюорооглядах.

Серед дитячого населення методом раннього виявлення туберкульозу, як і раніше, залишається щеплення Манту, наразі це практично єдина можливість своєчасно виявити захворювання у дітей.

— У боротьбі з дитячою захворюваністю і особливо смертністю є потужний, перевірений часом важіль — імунопрофілактика, — говорять в обласному департаменті охорони здоров’я. — Вакциновані діти набагато рідше хворіють на туберкульоз, а ті, що захворіли, переносять його значно легше і швидше видужують.

Втім, перелічені процедури допоможуть поставити попередній діагноз  «туберкульоз» із знаком питання. Остаточний вердикт пацієнт почує від фтизіатра тільки після поглибленого обстеження.

 

Групи підвищеного ризику щодо захворювання на туберкульоз

¨ ВІЛ­інфіковані особи;

¨ Особи, що контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти);

¨ Курці, а також особи, що зловживають алкоголем чи вживають наркотики;

¨ Мігранти та біженці з регіонів з високою захворюваністю на туберкульоз;

¨ Особи, що перебувають за межею бідності, безробітні;

¨ Особи без визначеного місця проживання;

¨ Пацієнти психіатричних закладів;

¨ Затримані та заарештовані особи при відправлені їх до ізоляторів тимчасового тримання, особи, які утримуються або звільнились з установ пенітенціарної системи, а також особи, які перебувають на обліку в органах внутрішніх справ як раніше засуджені та піднаглядні;

¨ Працівники пенітенціарних установ, психіатричних закладів та закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти із хворими на туберкульоз особами, проводять відповідні дослідження та аналізи.

Також до групи ризику відносяться особи з захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету — хронічні, професійні та інші захворювання легень, шлунково­кишкового тракту, цукровий діабет, онкологічні тощо. Нагадаємо, виснаження організму та глибокий стрес також здатні послабити імунітет.

 

Коли Україна «вилікується» від туберкульозу?

Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим рівнем мультирезистентного туберкульозу (МР ТБ).  У 2016 році було зареєстровано 8709 випадків, повідомляє МОЗ України.

Мультирезистентний туберкульоз не піддається найбільш ефективним протитуберкульозним препаратам. Що, в свою чергу, по­перше, в два рази подовжує курс лікування (курс терапії триває щонайменше 1 рік), по­друге, лікування стає в десятки разів дорожчим (за деякими підрахунками, вартість препаратів для курсу лікування МР ТБ складає від 80 тис. до 250 тис. грн.). Втім, навіть десятки і сотні тисяч гривень не можуть вам гарантувати ефективність лікування. «Суха» статистика говорить про те, що лише 39 із 100 хворих на мультирезистентний  туберкульоз виліковуються.

На тлі цієї інформації як не згадати повідомлення представників Міністерства охорони здоров’я про те, що хворі на туберкульоз можуть лікуватися вдома, а госпіталізація потрібна тільки у критичних ситуаціях. На сайті МОЗ зазначають, що за умови дотримання вимог інфекційного контролю людина може лікуватися амбулаторно.

— На практиці це відбувається так: хворий звертається до свого сімейного лікаря, отримує протитуберкульозні препарати, дотримується рекомендацій і повертається в родину. Він не мусить бути «закритий» в диспансері, — пояснила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Запропонована модель довела свою ефективність у країнах Європи та відповідає рекомендаціям ВООЗ, повідомляється на сайті МОЗ.

І тут варто згадати, що майже 70% хворих на туберкульоз — це люди із соціально незахищених верств населення. Тобто ніхто не може гарантувати, що інфіковані люди будуть проходити курс лікування відповідно до рекомендацій. Ще один момент: деякі хворі, що розпочали лікування, по мірі поліпшення самопочуття припиняють приймати  ліки.

Наостанок додамо, що Всесвітня асамблея охорони здоров’я схвалила Глобальну стратегію  «Покласти край ТБ» на період 2016­2035 років. Мета — знизити рівень  захворюваності на туберкульоз до менше 10 випадків на 100 тис. населення, а до 2050 року ­ до показника  1 випадок захворювання на 1 млн населення на рік.

Іванка ВОЛОЩУК