Зеленський таки перший. Тепер це вже підтверджено результатами соцопитувань

713
0

Залишається менше двох місяців до президентських виборів в Україні. Зранку 1 лютого ЦВК офіційно зареєструвала 26 кандидатів. Серед них чотири з прізвищем на “Б”, п’ять на “К”, два Шевченки, та немає головного — Петра Порошенка!

Нам невідомі причини, з яких Петро Олексійович затягує процес реєстрації. Хоча… В кінці минулого тижня та на початку поточного сталися дві події, котрі для будь-якого британського, німецького чи французького політика стали б кінцем політичної кар’єри.

26 січня Петро Олексійович, який достроково завершив “томос-тур” Україною, вирішив полюбити військових. З цією метою зі всієї Київщини звезли масовку, аби за прикладом згаданого туру розставити її вздовж вулиць Білої Церкви. Саме до цього міста, у пункт постійної дислокації, повернулася з фронту 72 бригада імені Чорних Запорожців.

І тут Президента підвели дві речі: відвертий вождизм (він сам собі політтехнолог, Генпрокурор, НачГенштабу і глава Адміністрації президента) і мова спілкування. У родині, наприклад, чи на закритих засіданнях найближчих соратників… І ця мова російська! Попри передвиборче заливання з приводу “Армії! Віри! Мови!”.

“Гражданских отсечь! Подтянуть особовий склад, я піду в середині особового складу”, — ось таку лінгвістичну конструкцію Петро Олексійович видав на відео, яке першим оприлюднив опальний блогер Анатолій Шарій. Не дивно, що картинка миттєво розповзлася соцмережами.

Іншу картинку, від 29 січня, теж пов’язують із Шарієм. Напередодні той пообіцяв, що на з’їзді, де мав самовисуватися (і таки висунувся!) Петро Олексійович Порошенко, планується провокація. А саме: 14 осіб знімуть з тіла розтяжки із закликом “Порошенко, вибачся перед Шарієм!”

Ну, ви зрозуміли, чим закінчився цей анонс: багатьох делегатів буквально “шмонали” в кращих традиціях вертухайського ремесла. Змушували задирати светри, розстебнути куртки, обмацували, до того ж, жінки чоловіків (феміністки, пишайтеся!) від голови до п’ят.

Є підозра, що більшість делегатів після подібного знущання з подвійною енергією і агітуватимуть за Петра Олексійовича, і самі проголосують за нього…

Зауважимо, що й одного зі згаданих епізодів вистачило, щоб навіть Черчилль в Англії пішов з політики назавжди. А у нас, коли вірити соціологам, Петро Олексійович начебто вийшов на друге місце в президентському рейтингу. Втім, це не через “Отсечь” і не через “шмон”! Це наслідки того масового психозу, який вдалося розігнати в Україні з нагоди отримання “томосу”.

Ще раз з цього приводу: томос — подія історичного масштабу. Втім, її нахабне використання у передвиборчих цілях аморальне.

Ми не дуже віримо соціологам, але змушені опиратися на їхні дані. “Лідером президентського рейтингу є Володимир Зеленський, якого підтримують 19% тих, хто визначився та має намір голосувати. Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведене в січні 2019 року. 18,2% опитаних українців підтримують Юлію Тимошенко, за чинного президента Петра Порошенка готові віддати свої голоси 15,1%.» (УП, 31.01.2019 р.).

Зауважимо, що це не дуже приємна соціологія для Адміністрації президента. А ось ще гірша від Центру соціальних і маркетингових досліджень «Соціс», Київського міжнародного інституту соціології та Центру Разумкова:

“Наибольшую поддержку населения среди тех, кто примет участие в голосовании и определился со своим выбором, получил бы В.Зеленский (23%). За П.Порошенко готовы проголосовать 16,4%, за Ю.Тимошенко — 15,7% респондентов.
За одного из лидеров партии «Оппозиционная платформа — За жизнь» Юрия Бойко намерены отдать свой голос 9,3% опрошенных, за лидера партии «Гражданская позиция» Анатолия Гриценко — 8,1%, за лидера Радикальной партии Олега Ляшко — 6,7%. Кандидата от партии «Укроп» Александра Шевченко готовы поддержать 3,5%, городского голову Львова, лидера «Объединения «Самопомич» Андрея Садового — 3,4%, лидера партии «Наши» Евгения Мураева — 2,7%. За кандидата от партии «Оппозиционный блок — партия мира и развития» Александра Вилкула готовы проголосовать 2,4% респондентов, за экс-главу Службы безопасности Украины Игоря Смешко – 2,2%, за кандидата от партии «Свобода» Руслана Кошулинского — 1,3%» («Цензор.нет», 31.01.2019 р.).
Хвилиночку! Що ж поганого для Адміністрації президента у тому, що Петро Олексійович вже не третій, а другий! А у тому, що Зеленський пішов у відрив! А чим може додати Порошенко? Підвищеними пенсіями з 1 березня? Зняттям з посади Уляни Супрун чи навіть генерала Муженка? Чим ще? «Томос» своє відпрацював, а армія? Сумнівно… Бо ж хтось не дуже дурний висунув кандидатами генерал-полковника Ігоря Смєшка та полковника Сергія Кривоноса. Так що на цьому електоральному полі Петро Олексійович багато не заробить.

Із тріади його слоганів лишається хіба що “Мова!”, втім, оте «Отсечь» може стати в Україні таким же «мемом», як свого часу «Остановитесь!» від Януковича.
А чим можна зупинити Зеленського? Психічна атака на нього видихалася. Весь компромат оприлюднений. Думаю, що його штаб вже подумав про безпеку і пересадив Зеленського на автівку з водієм. Бо тільки не вистачало стати винуватцем влаштованого спецслужбами ДТП.
В принципі є й інші звичні для тих спецслужб ходи: отруєння, замах тощо. Втім, ті, хто поряд і за спиною Зеленського, давно мали б про це здогадатися і забезпечити низку превентивних заходів.
І ще! В активі кампанії Зеленського черговий сезон “Слуги народу”, який почнеться в акурат перед виборами. Так що з одним фіналістом виборів Україна, здається, визначилася. Щодо другого, то “Соціс” і Ко може малювати Петру Олексійовичу і перше місце, але те, що у фіналі із Зеленським зчепиться саме Юля, можна не сумніватися. “Народний фронт”, тобто Яценюк і Аваков, котрих саме життя змушує тримати ніс по вітру, вже визначилися. І вони активно виторговують собі місця поближче до Юлії Володимирівни.
І це, до речі, найбільш страшить. Бо проникнення Яценюка, Авакова. Турчинова, Пашинського хоч у якийсь передвиборчий список, робить його (список) токсичним для всіх адекватних виборців. Адже ці люди мають відповісти за скоєне над Україною!
Та на щастя для всіх перелічених, виборчі списки складаються не лише з адекватних громадян…

Леонід Романовичов