Запорізька область покращила показники у впровадженні реформи децентралізації влади

532
0

За новими параметрами на перше місце в рейтингу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування повернулася Житомирщина, друге місце посідає Дніпропетровщина. Запорізька область залишається в «зеленій» зоні лідерів децентралізації та посідає у рейтингу ІІІ місце.

За оновленими критеріями моніторингу Запорізька область посідає перші місця за кількома показниками. Так, аналізуючи результати досліджень реалізації завдань реформи, варто відзначити позитивні сторони Запорізької області, насамперед за параметром «Площа спроможних громад» (об’єднані територіальні громади, міста обласного значення) (65,3%) — І місце, «Кількість районів у області, де не утворено ОТГ і відсутні територіальні громади, що не приєдналися до ОТГ чи МОЗ» (0%) — І місце, за показником «Покриття перспективними планами території області» (100%) — І місце, «Кількість територіальних громад, що не об’єдналися та не приєдналися» (35,8%) — ІІ місце.

«В області триває робота щодо посилення спроможності утворених ОТГ, у тому числі за рахунок збільшення чисельності населення тих ОТГ, у яких кількість населення менше п’яти тисяч осіб, а це 25 із 52 ОТГ, утворених в області. Одним із можливих шляхів вирішення цього питання є приєднання суміжних громад до ОТГ», — повідомив голова ЗОДА Костянтин Бриль.

Нагадаємо, Мінрегіоном України внесено зміни до параметрів рейтингу областей щодо формування спроможних громад. Відтепер у рейтингу не враховується кількість створених об’єднаних громад в області, а у показниках чисельності населення та площі враховуються дані не лише ОТГ, а й міст обласного значення.

Також на місце регіону у рейтингу впливає кількість районів в області, де не відбуваються процеси об’єднання, а також кількість міст обласного значення, до яких приєдналися сусідні громади. Тож рейтинг відображає спроможність регіону до розвитку територій.

Читайте также:  Футболисты запорожского «Металлурга» стартуют в Кубке Единства с победы