Підвищення пенсій для запоріжців, а з ними і мінімального стажу

1202
0

На 2019 рік в Україні запланували 6 етапів перерахунку пенсій. Перший відчули на собі військові пенсіонери, другий ­ українці, які досягли 65 років і мають при цьому від 35 років стажу. Яких категорій торкнуться подальші перерахунки і на скільки зростуть пенсії? Відповідь на це та інші питання нам надали представники Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області

Пенсії військовим

Згідно з постановою Кабміну від 21.02.2018 №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» на українців чекає поетапне збільшення військових пенсій протягом 2018­2020 років.
У минулому році вже почали проводити перерахунки та виплати пенсій з урахуванням доплат до попереднього розміру, підвищень, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною).
Що стосується 2019 року, 1 січня вже провели перший перерахунок воєнним пенсіонерам, який вплинув на розміри пенсій наступним чином:
­ у колишніх військовослужбовців, а також прирівняних до них осіб збільшення у середньому склало від 500 до 750 грн.;
­ у колишніх співробітників міліції збільшення у середньому cкладає від 600 до 800 грн.

Зростання заробітної плати = зростання пенсій

З 1 січня 2019 у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати в Запорізькій області автоматично було перераховано пенсії понад 78 тис. непрацюючих пенсіонерів, які досягли 65­річного віку і мають страховий стаж (не менше 35 років для чоловіків і мінімум 30 років для жінок).
Мінімальний розмір їхніх пенсій тепер дорівнює 40% від мінімальної заробітної плати (4173 грн.) і становить 1669,2 грн.
Зазначений перерахунок торкнувся і одержувачів пенсій по втраті годувальника за тих годувальників, які померли після досягнення 65­річного віку і за життя отримали необхідний страховий стаж (35/30 років). Середній розмір підвищення склав 152,50 грн.
Як повідомляють представники Пенсійного фонду, в разі зростання розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, будуть проведені перерахунки мінімальних пенсій, надбавок, підвищень до пенсій та щомісячної адресної допомоги, а також пенсій за особливі заслуги.

Індексація

Ще два перерахунки планують на 1 березня і 1 квітня. Що цікаво, щорічний перерахунок пенсій з 1 березня прописаний на законодавчому рівні ще з 2004 року. Але в останні роки дана норма урядом ігнорувалася. Тепер же її пообіцяли відновити, змінивши алгоритм перерахунку.
За словами представників Пенсійного фонду, відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для забезпечення індексації щорічно проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні (з якої сплачено страхові внески), який враховується для обчислення пенсії.
При цьому в 2019­2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні буде збільшуватися на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін і 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за попередній рік. Розмір, дата і порядок такого збільшення визначатимуться Кабінетом Міністрів України.
Як повідомляють в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області, вже проведено тестування програмного забезпечення щодо перерахунку з 1.03.2019 року, тому в березні запорізьким пенсіонерам обіцяють видати збільшені пенсії.

Неврахований стаж

Згідно з частиною четвертою пункту 5 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення пенсіонера проводять перерахунок пенсії тим особам, які станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набудуть право на його проведення з урахуванням стажу:
­ у разі, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення або і стажу, і заробітної плати (якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі).

Слід пам’ятати, що право на такий перерахунок визначається на підставі даних з системи персоніфікованого обліку станом на 1 березня 2019 року. Обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, здійснюється з дня, наступного за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Мінімум і максимум

Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» встановлено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня він складатиме 1564 грн., з 1 грудня ­1638 грн. Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу (а в разі призначення до 01.10.2011 страхового стажу 25/20, відповідно) забезпечується на рівні розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Отже, розмір мінімальної пенсії з 1 липня складатиме 1564 грн., з 1 грудня ­ 1638 грн.
Виходячи з цього, органами Пенсійного фонду України в області будуть проведені автоматичні перерахунки пенсій.
Відзначимо, що на сьогоднішній день мінімальний розмір пенсії в Україні становить 1497 грн. Стільки щомісяця нараховують одержувачам пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника та тим пенсіонерам, у яких незначна тривалість страхового стажу, низький розмір заробітку.
Відповідно до ст.27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» максимальний розмір пенсії не може перевищувати десять прожиткових мінімумів для непрацездатнихосіб. Такий розмір пенсії встановлюється з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.
На сьогоднішній день максимальний розмір пенсії не може перевищувати 14970 гривень. До категорії осіб, які отримують максимальний розмір пенсії, відносяться, зокрема, металурги, шахтарі, судді, прокурори.

Вихід на пенсію

З 1 січня 2019 року не всі українці, які досягли пенсійного віку, зможуть вийти на пенсію, тому що страховий стаж для отримання права на пенсію збільшився на рік – до 26 років. Такі маневри дозволять зменшити кількість новопризначених пенсій.
Якщо станом на 1 січня 2019 року у особи є від 16 до 26 років страхового стажу та їй виповнилося 63 роки, вона матиме право на пенсію. У наступні роки необхідний мінімальний стаж щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення діапазону від 25 до 35 років у 2028 році. Тобто 2028 року право на пенсію у віці 63 роки матимуть особи зі стажем роботи від 25 до 35 років.

А тепер трохи цифр. Згідно з даними Головного управління статистики в Запорізькій області, середня заробітна плата штатних працівників області в минулому році складала 8726 грн. Якщо уявити, що запоріжець, який закінчив ВНЗ (22 роки), буде працювати на промисловому підприємстві, отримуючи середню зарплату (8726 грн./міс.), сплачуючи податки (приблизно 20% ­ 1745 грн./міс., 21 000 грн./рік) до досягнення пенсійного віку в 65 років, за своє життя він «подарує» Пенсійному фонду близько 900 тис. грн. А тепер зіставте з пенсією, яку він буде отримувати… у 65 років.

Накопичувальна система

Відповідно до ст. 54 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» застрахована особа, яка відповідно до закону є учасником накопичувальної системи пенсійного страхування, має право на отримання довічної пенсії або одноразової виплати за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування, що обліковуються на її накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді або на індивідуальному пенсійному рахунку у відповідному недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення, за умови досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, а в разі відстрочення часу призначення пенсії за віком відповідно до цього Закону у період після досягнення такого віку ­ з дня закінчення строку відстрочення дати призначення пенсії за віком у солідарній системі.
Але на сьогодні відповідні нормативні акти не ухвалено та не створено інституційні компоненти функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування.
Тому дожити до пенсійного віку та заробити достойну пенсію буде ще те завдання…

Єлизавета Поливода