Запорізький прокурор і громадські активісти вимагають справжньої реформи прокуратури

667
0

Екс-керівник Запорізької місцевої прокуратури №2 Роман Мазурик написав проект реформи, що не потребує зміни діючого законодавства

Про це Мазурик розповів під час прес-конференції «Що відбувається з реформою прокуратури? Хто перемагає — «стара система» чи «новий підхід?», яка відбулася у четвер в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» за участі правозахисників та громадських активістів.

Були представлені, як пише Еспресо, майже всі великі регіони України: Запоріжжя, Дніпро, Київ та Одеса.

Учасники заходу звернули увагу суспільства на те, що реформа правоохоронних органів — не лише у зміні назв. Тим більше, що органи прокуратури на місцях готові до реальних змін, а суспільство вимагає, «щоб з «карательних» органів було створено прокуратури європейського зразка, які будуть захищати права громадян та опікуватися тим, щоб поліція та інші служби (фіскальна, міграційна, СБУ тощо) діяли згідно з законом, а не «договорнякам».

Саме тому екс-керівник Запорізької прокуратури розробив проект реформування структури, який можна запровадити в усіх областях України. “Він стосується зміни структурних підрозділів обласних прокуратур та розподілення функцій між процесуальними прокурорами. Ми маємо показати реальні результати для того, щоб запрацював бізнес. Щоб люди припинили нести хабарі у конвертах, а сплачували податки та наповнювали бюджет», — заявив прокурор Роман Мазурик.

Прокурор подав позов про відновлення на посаді керівника і вимагає від Генеральної прокуратури звернути уваги на те, що відбувається на місцях. “22 лютого цього року мене звільнили з надуманої причини, я подав до суду, переконаний у виграші справи, тому що я грамотний юрист. Чому держава має сплачувати тим, кого незаконно звільнено — я не розумію. Чому народ України має терпіти ці збитки? Якщо я можу працювати та провести справжні реформи на місцях”, — зазначив Роман Мазурик.

До справжніх реформ у прокуратурі дозріло і суспільство, вважає правозахисник Артем Фоменко. “Реформа поліції викликає багато питань, але створена абсолютно нова патрульна поліція. Судова реформа проходить під серйозним наглядом громадськості — тому зараз вже можна бачити перші результати: суди працюють. Але ми не можемо сказати теж саме про прокуратуру — залишилась стара система, яка є абсолютно непрозорою», — підсумував Артем Фоменко.

Ключовим принципом реформування прокуратури, як і усіх правоохоронних органів, має стати відкритість, впевнена журналіст та громадська діячка Олена Балаба.»Головна мета європейських реформ — це те, що влада має бути прозорою та відкритою, а не ховатися від свого народу, як ще триває з радянських часів. Ми вже користуємося багатьма відкритими базами та ресурсами: наприклад, youcontrol та Prozorro. Будь-яка людина може відкрити інтернет та прочитати електронну декларацію чиновника. Прокуратура теж має бути відкритою та прозорою, щоб люди почали їй довіряти», — заявила Олена Балаба.

Істотних змін в обласних прокуратурах чекають і громадяни, наполягає правознавець Богдан Горбань. «Є підтримка громадськості, є молоді нові кадри в системі прокуратури на місцях, які готові працювати заради народу, тому треба негайно міняти стару номенклатурну систему, щоб вона припинила знищувати прогресивні кадри на місцях — або незаконно звільняти, не маючи на це законних підстав, або доводять людей до того, що вони вимушені самі залишати органи прокуратури. На жаль, через це втрачаються кваліфіковані кадри, а прокуратура не може довести певні кримінальні провадження до кінця. Найчастіше це закінчується тим, що справи роками «зависають», — зауважив Богдан Горбань. За його словами, саме молоді прокурори за підтримки громадськості та міжнародних партнерів мають добитися того, щоб справжні реформи нарешті відбулися в Україні.