На Запоріжжі в музей передали тисячолітні артефакти

667
0

Артефакти, що їх було знайдено під час розкопок у Пологівському районі, урочисто передали  місцевому краєзнавчому музею.

Як повідомляє Районка, археологи, що торік проводили розкопки двох курганів на території Пологівського району, після дослідження передали знахідки Пологівському краєзнавчому музею.  Артефакти охоплюють культури різних періодів, починаючи від доби ранньої бронзи і закінчуючи добою пізньої бронзи. Їхній вік — від 5,5 тисячі років до 4 тисяч років.

Серед переданих культурних цінностей – чаші, що використовувались й у побуті, й у ритуалах, а також скіпетр з бронзовим покриттям, який, скоріше за все належав людини доволі високого соціального рангу. Невідомого володаря скіпетра журналісти раніше охрестили «степовим царем».

Розкопки на Пологівщині проводила археологічна експедиція Бердянського державного педагогічного університету під керівництвом кандидата історичних наук Валентини Папанової.  Нині пологівські музейники мають підготувати отримані культурні цінності для експонування. Після цього з ними  зможе ознайомитися кожен охочий.