Що це було? Чому Нацкорпус зриває мітинги Порошенка?

744
1

Сьогодні зовсім трішки про свіженькі рейтинги топ-кандидатів на виборах президента України. Зокрема, ТСН у неділю повідомило результати соцопитувань від компанії Active Group. Вони наступні: Зеленський — 32,9%, Порошенко -17,5%, Тимошенко — 15,1%, Гриценко — 12,0%, Бойко, — 6.5%.

Коли чесно, то ми не знаємо, що то за Active Group, втім, зазначимо, що відрив Зеленського від найближчого конкурента за її даними суттєво зріс. Окрім того, на четверте місце вийшов Анатолій Гриценко, і це називають наслідком зняття на його користь своєї кандидатури мером Львова Андрієм Садовим.

Вже в понеділок соціологічна служба “Рейтинг” оприлюднила результати свого опитування. Вони виглядають так: 24,7% – за Зеленського; 18,3% – за Тимошенко; 16,8% – за Порошенка; 10,3% – за Гриценка; 9,9% – за Бойка; 5,7% – за Олега Ляшка.

Як ми бачимо, «Рейтинг» виводить на друге місце Ю. Тимошенко, Гриценка теж на четверте, втім, визначає В. Зеленському рейтинг майже на 10% нижчий, ніж у Active Group.

Тут доречно нагадати, що ми не довіряємо ніяким рейтингам як відверто маніпулятивній технології т.зв. українських і т.зв. соціологів. Через те про реальні рейтинги Юлі, Гриценка і Порошенка ми можемо судити лише з дій команди останнього. Коли всі сили будуть кинуті на закопування пані Тимошенко, то це свідчення її високого рейтингу, а коли Гриценка, то виходить, що саме екс-міністр оборони являє для Президента найбільшу загрозу.

А тепер до “Армії, Мови, Віри — туру”. У суботу Порошенко побував у Черкасах, а у понеділок — у Житомирі.

Спочатку про Черкаси. Незважаючи на безліч заголовків на кшталт “Порошенко втік від виборців” тощо, ми не помітили ніякої втечі. Так, поліція гальмувала автобуси з активістами Національного корпусу (в основному, ветеранів полку “Азов”) ще на під’їздах до Черкас. Так, були сутички з поліцією із застосуванням сльозогінного газу. Так, зі сцени Порошенка (вже ввечері) виступив лідер місцевого Нацкорпусу і перед ним була повна площа людей. Але власне втечу ніхто не зафіксував.

Приблизно та ж історія в Житомирі. Тут, щоправда, ми дозволимо собі процитувати “Страна.ua”:

“Памятуя о позоре в Черкассах, сегодня в Житомире гарант встречался только с теми избирателями, которые были в списках охраны президента и прошли через металлоискатель. Ими оказались бюджетники из массовки президента.
С одной стороны, это тактическая победа президента, который нашел, как локализовать возмутителей своего спокойствия. С другой — активисты добились того, что предвыборные митинги гаранта превратились в огороженное забором гетто…
Поэтому «перемога» Петра Порошенко лишь в том, что больше никто не увидит, как он срывает шапки с людей, задавших ему неудобный вопрос. Однако ценность митингов при этом упадет до нуля — никакого влияния на местное население они в таком виде не окажут. И даже наоборот — вызовут раздражение своей закрытостью» (11.03.2019 г.).
А трохи пізніше та ж «Страна.ua» зробила огляд записів у соцмережах під таким ось заголовком «Це остаточно прощавай». Соцсети обсуждают фото Порошенко, убегающего с собственного митинга в Житомире». На фотографії, яка, коли чесно, незрозуміло де і ким зроблена, Петро Порошенко і справді кудись поспішає по калюжах, залишивши за спиною свиту і навіть охорону.
Власне, про ситуацію в Черкасах (на Житомир реакції поки немає) ми можемо судити по активності стеце-кремлеботів у соцмережах. «То все агенти Кремля, то все російськомовні тітушки», — майже дві доби розповідав нам останні. Найоригінальнішою тут виявилася Ірина Геращенко: «Віце-спікер Верховної Ради звинуватила українських політиків в тому, що вони навмисно мовчать про масштабну провокацію Нацкорпусу, яка трапилася в Черкасах 9 березня»…
Коротше, ви винні вже самим фактом свого мовчання…
А тим часом в понеділок з’явилася четверта серія розслідування «Свинарчук-гейту» від команди “Бігус-інфо”. Нагадаємо, що Нацкорпус пообіцяв ганяти Петра Олексійовича доти, доки він не посадить свого ділового партнера і донедавна 1-го заступника секретаря РНБО України Олега Свинарчука-Гладковського. Причина — корупція і масштабні крадіжки в “Укроборонпромі” за підтримки і участю Гладковського (Свинарчук — то його «дівоче» прізвище).
Так ось, цього разу Денис Бігус та Леся Іванова (Youtube: “За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури, 11.03.2019 р.) розповіли народу про те, що всі перелічені плюс податкова брали у фігурантів гроші. “Невеликі” — від 10 тисяч доларів, і не просто прикривали справи, а й давали фактично довідки про “чесність”. Тобто, що “фірма-прокладка”, в одному із випадків, з офісом на заводі “Ленінська Кузня” (“Кузня на Рибальському” після декомунізації) Петра Порошенка, є законослухняною і претензій до неї у того ж НАБУ немає.
І найголовніше! “Бігус-інфо” у своєму відео конкретно і неодноразово ловить главу того ж НАБУ Ситника, призначеного від імені ФБР США ловити українських корупціонерів, у прямій брехні. Тепер лишається дочекатися реакції американського посла у Києві. А головне — реакцію стеце-кремлеботів. Хоча, які ще аргументи вони будуть шукати, аби й далі підтримувати слоган: “Або Порошенко, або Путін”? З іншого боку, травма “томосом” по голові була настільки важкою, що сподіватися на одужання поки зарано…
І вже останнє. Активність Бігуса і Нацкорпусу, фактична організація широкої кампанії дискредитації Порошенка у ЗМІ може мати всього чотири пояснення:
1.Справи Петра Олексійовича настільки кепські, що не гріх йому і “настукати” вдогін. 2. Аваков через своїх тітушок (а Нацкорпус — це тітушки в камуфляжі чи вишиванках, хто б там що не говорив) показує свою силу. 3. Кому? Зеленському чи Тимошенко? Чи може Путіну? Що без нього у розбірках за українську владу не обійтися? 4. Це ще не катастрофа, коли саме так Аваков цементує свою керівну табуретку за будь-якого наступного президента. Найгірше, коли ми бачимо щось схоже на навмисне роздмухування ситуації грудня 2013 — лютого 2014 років ЗУСИЛЛЯМИ АП Януковича, МВС, СБУ, Майдану, Антимайдану втім, під жорсткою орудою ФСБ Росії. Чим все тоді закінчилося, всі пам’ятають…
Не сталося б і тут замість виборів з перемогою НЕ Порошенка перезапуску не лише “Революції гідності”, а й “Новоросії”…

Леонід Романовичов