Національно-культурні товариства Запорізького краю презентували свої народні традиції мовою фільмів

770
0

Вчора у Центрі національних культур «Сузір’я» Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся ІІ фестиваль фільмів національно-культурних товариств.

Під час круглого столу, який провели перед показом фестивальних фільмів, учасники заходу привітали гостей з Мелітополя, зокрема представників громадської організації «Мелітопольське національно-культурне караїмське товариство «Джамаат» та Мелітопольського регіонального комітету сприяння поверненню кримських татар на історичну батьківщину «АЗАТ».

Перед початком перегляду фестивальних фільмів відбувся запальний привітальний виступ студії грузинського танцю «Імеді».

У програмі показу фільмів на II фестивалі фільмів національно-культурних товариств Запоріжжя та області взяли участь стрічки двох категорій: «Short movies» (фільми до 10 хвилин) та «Long movies» (до 35 хвилин). Кожну стрічку презентували представники національно-культурних товариств.

Відеоролик «Саме тут — весь світ в одному місті!» розповів про дружну багатонаціональну мелітопольську родину народів. Під час демонстрації стрічки «Усе найкраще для гостя дорогого!» (традиція приготування пиріжка еть аякълакъ) члени Мелітопольського національно-культурного караїмського товариства «Джамаат» не лише оригінально представили рецепт, який увійшов до нематеріальної культурної спадщини України, а й влаштували дегустацію народних страв.

З єврейськими традиціями познайомив відеоролик «Бар міцва братів Ерентрой», який презентував представник запорізької єврейської громади Ліор Шнайдерман. Про долю татар, які знайшли в Запоріжжі другу батьківщину під час трагідних подій ХХ сторіччя, розповів фільм «Татари Запоріжжя», який представила голова Центру татарської культури «Алтин-Ай» Ряхіма Ахмерова. Перша голова Мелітопольського регіонального комітету сприяння поверненню кримських татар на історичну батьківщину «АЗАТ» Міневєр Ідрісова презентувала фільм «Кримські татари Мелітопольщини. Минуле, сьогодення та майбутнє».

«Шабатна історія. Слідами відомих євреїв Запорізького краю», яку представила голова благодійного фонду «Єврейський общинний центр «Мазаль Тов» Інеса Носенко, стала цікавою стрічкою ще й тому, що її зняли підлітки. Фільм «Святий Іван Павло II. Папа у моєму серці», який презентували члени товариства польської культури ім. Святого Іоанна Павла ІІ, розповів про видатну постать першого поляка-Папи Римського та його причетність до історії Запоріжжя.

Підбиваючи підсумки фестивалю, представники національно-культурних товариств одностайно відзначили, що такі цікаві і по родинному теплі заходи сприяють утвердженню злагоди в усьому суспільстві.