Запоріжжя — це вам не Львів. Місто дало Зеленському відсоток трохи менший, ніж область…

742
0

Все ж були сподівання, що на ранок вівторка все скінчиться. Ні, на 8.00 ЦВК опрацювала лише 99,87% протоколів. Тут ще раз наголошу, що один вид бюлетенів та всього за двох кандидатів твереза ДВК мала б порахувати за годину, а та що “випиМши” — за дві. Втім, минуло 36 годин після виборів, а вони ще рахують.

Причина тут одна: чим довше рахуватимуть, тим довше Петро Олексійович буде заважати новообраному президенту отримати повноваження. Окрім того, як знаємо, завис дамоклів меч розпуску парламенту. Втім, це все може статися не пізніше 27 травня, бо за півроку до закінчення повноважень Верховної Ради її не можна розпускати, навіть коли вона грубо порушує Конституцію. Ми про це не раз писали — станом на 28 лютого 2019 року урядової коаліції в парламенті немає. А значить Гройсман просто узурпує владу…

І ще: здавалося б, зазнавши нищівної поразки, Петро Олексійович і його армія стеце-кремлеботів мали б заспокоїтися. Та де там! У соцмережах клянуть “тупу більшість”, тобто народ, а на вулиці Банковій відбувся загальний збір згаданих прихильникiв Порошенка. У Запоріжжі такий збір відбувся на східцях ПК “Дніпроспецсталь”.

Ну, в нашому місті зібралася сотня, а в Києві щонайменше тисяча. Ось що написав у Facebook з цього приводу “батько порохоботства” Віктор Уколов: “Тисячі киян стихійно зібралися, щоб сказати Порошенку: «Дякую за президентство». Ця площа бачила різного, але таке трапилося вперше в історії України. Була дуже піднесена і водночас чуйна атмосфера. У багатьох на очах були сльози. Люди скандували: «НАЙКРАЩИЙ» і «ДЯКУЄМО!»

Було б дивно, коли б на цю відверту “лажу” ніхто не відповів. Відеоблогер і телеведучий Олександр Дубінський зазначив, що аби спонтанно зібратися на Банковій, потрібно: пройти поліцейський кордон зі шлагбаумом на далеких підступах. Далі ворота, які завжди зачинені, а пропускають сюди лише за запрошеннями і перевіркою документів. Коли ж відбувається зустріч з Президентом, то і металошукачі обов’язкові.

А тут все “спонтанно”! Та й Президент до “ликующего” народу вийшов і абсолютно випадково за його спиною опинилася дружина Марина. Злі язики тепер впевнені, що Президент і справді змінився, адже з 2015-го він з народом спілкувався через триметрову огорожу, і навіть ретельно відібраних журналістів приймав у своїй резиденції раз на рік. А тут бачте, як перекувався?

Насправді все просто! Адже як би там не було, станом на ранок вівторка за чинного Президента проголосували 4 516 240 виборців. 4,5 млн — це достатній потенціал, аби відразу стартувати на вибори у парламент. Кампанія з останніх, можливо, офіційно розпочнеться з кінця травня. Через те ми бачимо “Дякуємо” біля всіх відомих будівель міст України і подальше плювання на відстань і на точність стеце-кремлеботами і в обраного президента, і взагалі в народ.

Станом на той же ранок 23 квітня за Володимира Зеленського проголосували 13 523 028 виборців. Погоджуюся зі всіма експертами та й із самим обраним президентом (“я результат Ваших помилок”), що проголосували не за Зеленського, а проти Порошенка. Це правда, втім, як бачимо, 4,5 млн наших виборців все ж влаштовують і платіжки, і “медреформа”, і Свинарчуки, і Муженко, і все, що творить з нами влада.
Втім, підтримка Зеленського настільки шокувала “наших західних партнерів”, що деякі з них вже привітали обраного президента з успіхом. Дональд Трамп зробив це майже негайно — десь після опівночі за київським часом 22 квітня. Поздоровила і запросила з візитом до Берліну і канцлер Анхела Меркель. Вже привітали Володимира Зеленського посли ЄС і Посольство США.

Путін же вустами свого прес-секретаря Пєскова заявив, що поздоровляти зарано. А ось чеченський Кадиров і ростовський Янукович привіти таки прислали. На що останньому відповіли, що таких “жертв” не потребують…

Від поздоровлень давайте перейдемо до аналізу: хто все ж і як проголосував за кандидатів? Спочатку про тих, хто тягне кота за хвіст з підрахунком голосів. Чернігів, Херсон, Хмельницький, Одеса, Кіровоградщина, Запоріжжя, Львів, Київщина, Волинь та Вінничина. Чернівці взагалі порахували всього 97% бюлетенів. Схоже, бастіон Яценюка намагається навіть у ситуації повного розгрому ще щось вирахувати.

За Зеленського найактивніше проголосував Схід і Південь. Одеса, Харків, Донецьк (неокуповані території), Запоріжжя ідуть щільною групою десь із 86% підтримки. Луганськ же випередив усіх — 89,44% за Зеленського.

Є свій рекордсмен підтримки і Петра Порошенка. Це Львівщина — 62,8%. Міські територіальні округи дали Петру Олексійовичу від 64 до 74 відсотків підтримки. І коли, наприклад, деякі сільські округи забезпечили 62% за рахунок явки у трохи більше ніж 30 відсотків, то у Львові “чудили без баяну”. На тлі явки у приблизно 46%, на одному із округів вона раптом склала 72%. Варто додати, що прикордонні села Львівщини проголосували за Зеленського…

І тут питання до мера Андрія Садового: “А Ви, власне, з ким?” Особливо після того, як “львівським сміттям” Порошенко поховав Ваш рейтинг в Україні? Те ж саме можна спитати і лідерів “Свободи”. Адже обидві політсили — львівського походження! І коли вони фактично подарували Петру Порошенку вихід у другий тур (він і тоді отримав у Львові перемогу — за наявності союзника Гриценка Садового, і за висуванця “Свободи” Кошулинського), то що сталося зараз? Політичні похорони і “Самопомочі”, і “Свободи”?

І до Запоріжжя. Регіон підтримав Зеленського. Місто Запоріжжя трохи менше: Дніпровський ТВО №76 — 81,88% і Шевченківський ТВО №77 — 84,96% , адже ті традиційно мають свої свої політичні симпатії. По області ж проголосували практично однаково, давши Зеленському від 88,24% підтримки (Бердянськ) і до 89,97% (Токмак, тобто райони навколо Мелітополя).

Судячи з відсутності ривків з явкою (лідери із Запоріжжя — 65,58% до 67,57% трохи випереджають аутсайдерів із Токмака — 60,79%), вибори у регіоні пройшли чесно. Тобто без вкидів, “каруселей” і фокусів у протоколах. І це найкращий, судячи із ситуації першого туру, результат на сьогодні.

Леонід Романовичов