Кажуть, що в Україні в понеділок помер адмінресурс. Не вірю!

664
0

У Франції вдалося спалити легендарний Нотр-Дам-де-Парі. І це ніяке не цинічне кепкування, а констатація факту: споруда, яка простояла з 1345 року (а до того будували собор 182 роки) згоріла через реставраторів. Загинув один із символів Парижу та Франції, і це може стати жахливим підсумком як періоду правління президента Макрона, так і стану справ у П’ятій республіці взагалі. У СРСР були свої подібні знаки — від Чорнобиля до “Адмірала Нахімова”…

А тим часом у Броварах випустили з-під варти Надію Савченко, а також підозрюваного у її справі Володимира Рубана. Понад рік над мужньою жінкою знущалися і судді, і прокурори — при мовчазній згоді і західних посольств, і тутешнього політичного істеблішменту, і задуреного суспільства. Втім, те, заради чого Надію Савченко тримали під вартою, не спрацювало, і підсумки президентських виборів вже всім очевидні. Мабуть, через те броварські судді, на яких скинули цю справу, вирішили не ризикувати здоров’ям.

До речі, у мережі ширяться новини, чому саме суд не зумів продовжити Н. Савченко утримання під вартою і далі. Кажуть, що ініціатор всієї операції по Герою України і народному депутату — головний військовий прокурор Анатолій Матіос вже за кордоном. Кілька тижнів там же перебуває і Олексій Філатов — заступник глави АП, “смотрящий” за судами. У неділю подав у відставку ще один заступник глави президентської Адміністрації генерал-лейтенант Валерій Кондратюк.

Останній написав рапорт на ім’я Президента ще 26 лютого. Після того, як канал Медведчука “112”, з подачі Кремля, фактично звинуватив Кондратюка, що той агент ЦРУ. Генерал, не побачивши реакції Петра Порошенка на свою підтримку, фактично звинуватив Президента у співробітництві з Медведчуком і попросив відставки за власним бажанням. І ось 14 квітня цей рапорт був задоволений.

А далі… А далі ви будете сміятися, втім, Україною поповзли чутки, що кандидат Порошенко, тобто чинний Президент, на відміну від свого суперника поки не подав своїх кандидатів у члени окружних та дільничних виборчих комісій. Як ми розуміємо, у нього не вистачає адмінресурсу…

Зрештою, “в штабе Порошенко заявили, что участковые избирательные комиссии будут укомплектованы до конца суток 15 апреля. Ситуация, которая сложилась с нехваткой людей в участковых избирательных комиссиях, не связана с чьим-либо желанием сорвать выборы, заявил спикер избирательного штаба президента Украины Петра Порошенко Олег Медведев» («Гордон», 15.04.2019 р.).

І тут ось чого вдалося добитися піарникам Петра Олексійовича: коли вони кажуть “так”, то всі розуміють “ні”, а коли — “ні”, то всі впевнені, що тут залізне “так”. Тобто у Порошенка єдиний шанс продовжити агонію — це зірвати вибори. Бо з огляду на інстинкти самозбереження суддів, ті довго морочити голову суспільству з підсумками другого туру не будуть.

Ми, звичайно, можемо запідозрити якісь “мутки”, щоб: 1. Розхолодити прибічників Зеленського, аби ті не йшли на вибори, бо й так перемога у кишені; 2. Забезпечити тотальну фальсифікацію, а потім сказати, що, бач, це не адмінресурс, бо у нас ледь вистачило сил зібрати членів ОВК і ДВК; 3. Надавити на жалість тих, хто коливається.

Втім, чи вже допоможе тут “боржомі”?..

А тим часом у ЗМІ розпочалася дискусія стосовно того, чи стане новий президент розпускати парламент? Адже, як з’ясувалося, до цього все готове. Нагадаємо, що ми неодноразово наголошували: Кабмін Гройсмана узурпує владу, не маючи урядової коаліції у парламенті. І що ця ситуація продовжується вже три(!) роки.

Втім, всіх подібне влаштовує! Посольство США, бо Гройсман слухняний і що йому кажуть, в основному, виконує. Путіна теж, бо торгово-економічне співробітництво з Росією лише зростає. Політичну еліту, як бачимо, теж все влаштовує. Колишній віце-прем’єр і віце-спікер Микола Томенко трішки з цього приводу посудився, але його, схоже, викликали на килим до посла США Марі Йованович, і він заспокоївся. Всіх інших чимось задобрили, і вони теж мовчать.

Втім, не всі! Ось яку чудову інформацію ми знайшли на ресурсі “КиевVласть”:

“ОАС (Окружний адміністративний суд. — Авт) Киева частично удовлетворил прошение истца — народного депутата ВР Андрея Деркача (внефракционный, избран по округу №159, Сумская обл.) — относительно обязательств координаторов парламентской коалиции внести премьер-министру (Владимиру Гройсману — KV) кандидатуры на должность министра здравоохранения.

“В частности, ОАС Киева решил потребовать у ВР, аппарата ВР, коалиции депутатских фракций в парламенте информацию по состоянию на 28 февраля с.г. с указанием ФИО нардепов, которые входят в состав коалиции депутатских фракций ВР, которая действует на основании соглашения про коалицию депутатских фракций “Европейская Украина” от 27 ноября 2014 года”, — сказано в сообщении суда” (7.03.2019 р.).

Як ви розумієте, ніхто з цього приводу і не поворухнувся й відповідні списки не подав. Бо ж кажуть, що неофіційно в коаліції всього 215 депутатів. Іншими словами, у парламентсько-президентській республіці, де ДЖЕРЕЛО ВЛАДИ НЕ ТАК НАРОД, як ПРАВЛЯЧА УРЯДОВА КОАЛІЦІЯ (226+ депутатів), тієї КОАЛІЦІЇ НЕМАЄ. Звичайно, для колонії подібне зовсім не трагедія, а норма, втім, може тепер хоч щось зміниться і у нового президента з’явиться механізм наведення порядку з цим вкрай непопулярним у народі контингентом, який у нас називають Верховною Радою.

Потрібно одне: інавгурація Президента має відбулася не пізніше 27 травня. Адже після цієї дати у парламенту з’являється імунітет від розпуску до виборів. Чи припинить новий президент повноваження депутатів — побачимо (розпуск парламенту за подібних обставин — це лише право, а не його обов’язок). Втім, поки можна говорити, що коаліції немає щонайменше з 28 лютого, і це офіційно зафіксовано ОАС Києва.

І вже “гулять так гулять”! Шевченківський суд міста Києва зняв з розшуку відеоблогера Анатолія Шарія, де той перебував з 2011 року. Який сам із двома сотнями прибічників фактично перетворив передвиборчу кампанію Порошенка в карикатуру.

Втім, не розслабляємося і не забудемо перевірити себе у списках, а потім прийти на вибори. Бо щось мені не віриться, що адмінресурс взяв та й просто так помер…

Леонід Романовичов