Павлівська ОТГ – чим живе і як розвивається

816
0

Будівництво дитячих майданчиків, придбання трактора та мікроавтобуса для соцпрацівників та будівництво тротуару — це лише невеликий перелік того, що встигли зробити в Павлівській об’єднаній територіальній громаді за час її існування. У рамках прес-­туру за запрошенням представників Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України ми завітали до ОТГ, яка динамічно розвивається
Вибори в Павлівській ОТГ відбулись у 2017 році, однак на прямі бюджетні відносини громада перейшла лише у 2018 році. До її складу входять 20 сіл, ще одне «приєднається» цього року. Загалом на території проживає 3642 людини

Соціальна сфера
Одразу після створення Павлівської ОТГ почали ремонтувати Нововасилівський навчально­виховний комплекс (далі — НВК), Семененківський НВК та Нововасилівський сільський будинок народної творчості та дозвілля (далі — СБНТД).
Спочатку ми завітали до Нововасилівського НВК. Він представляє собою одноповерхову будівлю, в якій навчаються 93 учні (з 1 по 9 клас). При НВК є група короткотривалого перебування для дітей від 4 років, де малечу готують до 1 класу.
Під час нашого візиту дітей у школі не було — їх відправили на вимушені канікули, оскільки 23 березня частину покрівлі знесло ураганом. Втім, вже 26 березня були розпочаті роботи з її відновлення, тому скоро учні повернуться за парти.
За словами в.о. директора Нововасилівського НВК Аліни Яланської, школа була побудована в 1961 році і «тихенько працювала». Час від часу тут проводили поточні ремонти, про жодне оновлення матеріально­технічної бази мова не йшла. Втім, за останні 2 роки в НВК багато що змінилося — ще до урагану було замінено 20% покрівлі, у школі встановили пластикові вікна, сучасні двері, нові дошки, замінили меблі, для учнів 1 класу обладнали затишний клас. За словами вчителів, у школярів все «під рукою» — ноутбуки, планшети, принтер. «Першачки» у своїх портфелях носять тільки бутерброди і воду ­ підручники і зошити зберігаються в школі.
— Хочеться, щоб у кожному класі була мультимедійна дошка, щоб повністю замінили покрівлю та підлогу. Не відмовимося і від більш сучасного ремонту на території НВК. Також хочеться, щоб для дітей організовували розважально­пізнавальні тури, — зазначила Аліна Яланська.
Але найбільша мрія — спортивна зала, яка взагалі відсутня в цьому навчальному закладі. В ОТГ вирішили, що вона буде знаходитися в приміщенні Нововасилівського СБНТД, який розташований у 5 хвилинах ходьби від НВК.
Що стосується харчування, своєї столової в Нововасилівській НВК також немає.
— Скоро зробимо ремонт у Семененківському НВК, і кухарі будуть готувати обіди для учнів цієї школи. Ми вже придбали необхідний посуд, скоро купимо машину для перевезення обідів, — говорить Тетяна Третяк.
У Семененківському НВК також впровадили реформу «Нова українська школа». Учні забезпечені всім необхідним обладнанням. Окрім того, в школі відкрили комп’ютерний клас — 9 комп’ютерів для учнів, 1 ­ для вчителя.
— Такої кількості достатньо, — говорить вчитель інформатики Микола Сторожук. — У нас лише 2 класи, в яких навчаються по 15­16 дітей. Ми працюємо таким чином: частина дітей вивчає теорію, друга опановує практику, а потім навпаки. У класі також замінили парти для комп’ютерів. Мені ще пообіцяли придбати в клас мультимедійну дошку і шафи. У майбутньому ми плануємо відкрити ще один комп’ютерний клас. Також при школі працюватиме гурток робототехніки для учнів 1­5 класів, в якому я буду викладати.
Одна з наймасштабніших робіт на 2019 рік — реконструкція харчоблоку в школі на суму 1 млн 250 тис. грн. За словами директора Семененківської НВК Любові Попович, їдальня розрахована на 50 місць, при тому, що учнів майже 100. Діти харчуються на двох великих перервах. Для учнів 1­4 класів, а також для дітей пільгових категорій (у двох НВК) ­ безкоштовне харчування. Як зазначила Любов Попович, майже половина учнів НВК харчується безкоштовно, для інших вартість обіду з трьох страв складає 20 грн.
Зазначимо, що їдальня цього навчального закладу одночасно виконує функцію актової зали. Поряд із обідніми столами розташована сцена. Загалом зала невелика, але охайна.
Що стосується Нововасилівського СБНТД, він є осередком життя ОТГ. Нещодавно тут відкрили сучасну мультимедійну бібліотеку.
— Фонд маленький ­ 400 книжок, але на 2019 рік із бюджету громади виділено 10 тис. грн на придбання нової літератури, — говорить співробітник бібліотеки Світлана Осауленко. — Коли ми почали використовувати мультимедійну дошку, ноутбуки, діти стали більш охоче відвідувати бібліотеку. Крім того, у нас працює гурток «Читаємо разом».
Загалом у приміщенні СБНТД «життя вирує», що не кімната, то гурток. Тут зберігається раритетне національне вбрання, у кабінеті з теплою підлогою діти малюють, ліплять тощо.
—25 років у цьому приміщенні не було опалення, а останні 10 років цей клуб взагалі не працював, навіть вікна були «заколочені» залізними пластинами, але місцеві мешканці це приміщення зберегли, і після ремонту тут організовують багато різноманітних заходів, — говорить Тетяна Третяк, заступник голови ОТГ.

Котельня
Гордістю Павлівської ОТГ є реконструкція системи опалення Нововасилівського СБНТД на суму 2,3 млн грн. Розрахункова потужність котельні дасть можливість забезпечити опалення поруч розташованого фельдшерсько­акушерського пункту (ФАП) та Нововасилівського НВК і самого СБНТД.
Котельня працює на твердому паливі та пелетах з автоматичною подачею. Наразі цей об’єкт ще не прийняли в експлуатацію, але вже пройдено техогляд. В ОТГ запевняють, що вже з початку нового опалювального сезону котельня запрацює на повну. За словами Тетяни Третяк, на мінімальну потужність опалення буде включено цілодобово, а коли діти будуть в СБНТД займатися, його будуть вмикати на максимум.

КУ «ЦНАП»
15 січня 2019 року в ОТГ відкрили перший «Центр надання адміністративних послуг». Візуально це невеличке охайне приміщення, в якому працюють лише 2 співробітники. У куточку навіть розташований столик для дітей з розмальовкою і олівцями. В день співробітники обробляють по 30­40 звернень, і впродовж робочого дня надають громадянам відповіді. Так, за 2 місяці працівники «ЦНАПу» надали 345 адмінпослуг.
— Частіше до нас звертаються щодо реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання осіб, видачі різного виду довідок, прийому документів для отримання субсидій, реєстрації нерухомого майна та фізичних і юридичних осіб, підприємців. У 2019 році для нашого центру придбають обладнання для виготовлення ID­карток, — розповідає Олександр Резніченко, начальник «ЦНАПу».

КУ «Інклюзивно-ресурсний центр»
За час існування ОТГ було відкрито КУ «Центр надання соціальних послуг», робітники якого спеціалізуються на догляді за людьми похилого віку на дому. За словами Тетяни Сергєєвої, директора цієї КУ, вони опікуються також 7 сиротами та дітьми, які позбавлені батьківської опіки: «Наші фахівці 2 рази на тиждень виїжджають до «підопічних». Було 2 випадки, коли ми викликали поліцію і вилучали дітей із сім’ї, бо крім голоду і холоду та, можливо, побоїв, дитина там нічого не побачить. Наразі, 46% населення – потенційні одержувачі соцпослуг, саме тому ця сфера буде розвиватися. Цифра велика, але ми знаємо про наші проблеми і вирішуємо їх».
Також, у 2019 році була відкрита КУ «Інклюзивно­ресурсний центр» на базі інтернату. Тут працюють такі лікарі: логопед, дефектолог, реабілітолог і психолог. Директор КУ «Інклюзивно ресурсний центр» В’ячеслав Сергєєв розповідає, що в цій установі допомогу надають як дітям 2­18 років, так і батькам, педагогам та соцпрацівникам.
— Юридично центр існує вже 3 місяці, і за цей період до нас за допомогою звернулись 15 батьків, — розповідає В’ячеслав Сергєєв.
— Діти потребують роботи з конструктором, кінетичним піском, їм необхідна кімната для фізичного «розвантаження». Вони є на базі інтернату, і оскільки в нас є домовленість з керівництвом закладу, ми можемо використовувати їхні зали і базу, — говорить Тетяна Третяк.

Дороги
За час існування громади в 4 селах зробили капітальний ремонт доріг на суму понад 2 млн грн. Окрім того, збудували перший тротуар по вул. Залізничній у с. Павлівське, довжина якого — 1 км. Як зазначила Тетяна Третяк, все життя люди ходили проїжджою частиною, чим наражали себе на небезпеку, зараз це виправили. Також у всіх селах зробили ремонт вуличного освітлення і встановили світлодіодні ліхтарі. Втім, з транспортом, який курсує між селами, проблема.
— Безкоштовно доставляють мешканців тільки вранці і в обід, це пов’язано з перевезенням школярів. Комунального маршрутного автобуса, на якому можна було б доїхати в сусіднє село, немає. Поки що на території ОТГ працюють приватні перевізники із Запоріжжя. Ми плануємо виправити цю ситуацію, однак вищезгадані неохоче йдуть на контакт, навіть при умові, що ми будемо відшкодовувати їм кошти за перевезення пільгових пасажирів, — зазначила Тетяна Третяк.
Відзначимо також, що на території Павлівської ОТГ працюють виключно ФАПи.
— Амбулаторія буде тільки в с. Солоне, яке скоро до нас «приєднається». Наразі в ОТГ немає жодного фельдшера, тільки медсестри. Всю медичну субвенцію направляють в район, і медики районної лікарні обслуговують наших жителів, — говорить Тетяна Третяк. — Ми плануємо залучати молодих фахівців, буде прийнята програма підтримки. У нас є житло в фельдшерських пунктах, ми готові підвищувати зарплату за рахунок місцевого бюджету і забезпечувати транспортом, а також брати студентів п’ятих курсів на навчання і приймати їх у подальшому на роботу.

Плани на 2019 рік
Замисли на 2019 рік доволі амбіційні: завершити реконструкції мереж вуличного освітлення, провести поточний ремонт будівель 4 ФАПів і реконструкцію водопровідної мережі сіл Резедівка та Значкове. Також в планах будівництво тротуарів і доріг на території ОТГ, втім це доволі дороге задоволення. За словами Тетяни Третяк, 1 км капітально відремонтованої дороги обійдеться в 4­6 млн грн.
У Павлівській ОТГ також планують розвивати зелений туризм, втім, це плани на майбутнє. А наразі, як то кажуть, село «старіє» і молодь їде до Запоріжжя, яке знаходиться буквально в 20 км, тому в громаді міркують, як зробити так, щоб молодь не їхала з села, а залишалась тут жити.

Іванка ВОЛОЩУК, фото автора