Про що не показав телевізор під час інавгурації…

696
0

В Україні приведено до присяги нового президента. Ми, звичайно, не могли пройти повз цю подію. Через те почнемо з шоу. Воно вдалося, і прохід Володимира Зеленського, і все інше запам’яталися багатьом. Всім сподобалася і інавгураційна промова — автори “95 кварталу” недарма легко обійшли на виборах кращих в Україні спічрайтерів президента Порошенка…

Кажуть що ту промову Зеленського вже розібрали на цитати. Звернемо увагу на таку: “Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати”. Така формула влаштувала всіх, і тих, хто впевнений, що війну розпочав Путін, і тих — що Турчинов і Порошенко, і навіть тих, хто вважає, що тут відбулася очевидна змова за участю і першого, і других.

“Світова закуліса” з цього приводу покрутила носом, бо саме вона стала головним  бенефіціантом нашої війни. Через те ми не бачили на інавгурації ні Меркель, ні Макрона, ні інших високих представників Західної Європи. Не приїхав і віце-президент США Пенс. Втім, Штати представляв спецпредставник Волкер (формально ніхто), сенатор Джонсон і міністр енергетики Перрі.

Останнього цікавив розпродаж “Нафтогазу” по частинах і закупівля Україною американського вугілля. Та ж тема цікавила і ЄС, який був представлений єврокомісаром з енергетичних питань Шефчовичем. З деякою специфікою: не американський, а вже російський газ буде транспортуватися Україною до Європи й далі, до того ж на путінських умовах?

Цікаво, що згадана делегація США зустрілася також з Петром Порошенком у його новому партійному офісі. Про що вони там домовилися, побачимо, а поки Петро Олексійович вручив Курту Волкеру орден. Хто такий сьогодні Порошенко? А Орден Ярослава Мудрого V ступеня — це його приватна нагорода?

До речі, раптом з’ясувалося, що вся передвиборча кампанія 5-го президента України пройшла за планом Рудольфа Джуліані. Він той план оприлюднив у своєму останньому інтерв’ю. І там за все, як у методичках українських порохоботів, відповідають не попередники, а наступники, тобто Зеленський і його команда. Бо в останній, бач, не ті люди зібралися.

На це все можна було б не звертати увагу, та Віталій Портников зовсім іншої думки. “Демарш с отменой визита в Киев, предпринятый адвокатом Трампа, бывшим мэром Нью-Йорка Рудольфом Джулиани, может сегодня восприниматься как досадное недоразумение… Но на самом деле это никакой не демарш, а сигнал, свидетельствующий о том, что политическая поддержка Украины может быть поставлена на паузу, по крайней мере, до урегулирования отношений Белого дома и Банковой. Причем сигнал отнюдь не только и не столько Киеву, сколько окружающему миру» (“Буквы”, 15.05.2019 р.).

Що маємо у підсумку? І Порошенко з оточенням, і люди з оточення Трампа станом на сьогодні грають проти Зеленського і України. Мотиви 5-го президента зрозумілі, реалізація ним гасла “Чим гірше, тим краще” дає певні гарантії повернення до влади.

А стосовно американців, то тут все значно заплутаніше. Волкер приїздив на інавгурацію  забезпечувати інтереси МВФ і Ко, Перрі — американський вуглярів і газівників, а Джонсон — виробників пластику. Хто мав забезпечувати інтереси США в Україні, схоже, в адміністрації Трампа так і не визначилися. І така ситуація буде щонайменше до листопада 2020 року, коли, сподіваємося, Трампа не переоберуть на другий термін.

А в чому інтерес Джуліані? Ось що напередодні розповів програмі “Схеми” Ігор Коломойський, який, нагадаємо, днями повернувся з Ізраїлю.

 

«В Украине действует два человека, которые находятся под расследованием в США. Одного зовут Лев Парнас, а второго – Игорь Фруман. И они ходят по Украине, собирают с людей деньги, рассказывают, что они близки к Джулиани и решат с Луценко любой вопрос», – говорит бизнесмен.

«Мы знаем все подробности, все нюансы, которые есть и в ближайшее время мы этих двух субчиков выведем на свет божий», – добавил он.

По словам олигарха, Парнас и Фруман приезжали в Израиль и рассказывали ему, «как нужно говорить с Зеленским»…  («Фокус», 17.05.2019 р.).

Цікаво, що після цього інтерв’ю Коломойського, у т.зв. українських і т.зв. ЗМІ почалася  активна кампанія його дискредитації:

«Граждане США Игорь Фруман и Лев Парнас подали заявление в МВД, Генпрокуратуру и Госбюро расследований Украины, в котором утверждают, что вернувшийся в Украину предприниматель Игорь Коломойский угрожает им. Выдвинуть обвинения им советовал их адвокат Руди Джулиани» («Гордон», 21.05.2019 р.).

Таким чином якісь сумнівні мафіозні розбірки всередені Америки перетворилися у фактор міжнародної політики і відносин США та України. І роль у цьому 5-го президента Порошенка і генпрокурора Луценка непересічна. Втім, зайве тут щось говорити тим же порохоботам. Наприклад, про те, що шкода, завдана подібними діями Президенту Зеленському, погіршить загальне становище України. Їм це абсолютно байдуже.

І насамкінець про те, що у своїй інавгураційній промові Президент Зеленський висунув вимогу відставки уряду і оголосив про розпуск парламенту. Станом на ранок ніякого указу про розпуск немає. Сподіваємося, що Зеленський і його команда просто виконують всі формальності, аби позбавити Порошенка і Ко будь-якої можливості оскаржити рішення по розпуску у судах.

Втім, прем’єр Гройсман вже подав у відставку і відразу висунув вимогу до Президента: “Негайно призначайте в.о. прем’єр-міністра!” Тобто ми бачимо, що і указу ще немає, а парламентська передвиборча кампанія вже бурхливо почалася.

Трохи приємного для тих же порохоботів. Всі вони з натхненням чекали якогось казусу під час інавгурації. І він стався! Солдат, який відносив на подушечці посвідчення президента, необережно скинув його на підлогу. “Це знак!” — зашелестіло в похнюплених лавах прибічників Петра Олексійовича…

Втім, був і інший знак: у сесійній залі втратив свідомість Микола Паламарчук — народний депутат, генерал МВС, причетний до вбивства Каті Гандзюк…

І вже найостанніше. Аваков, якого обіцяють залишити главою МВС і далі, не пустив на інавгурацію Зеленського Міхеїла Саакашвілі.. Через те, як ви розумієте, не лише міністр оборони, голова СБУ та Генпрокурор, як про це заявив з трибуни Президент, мають покинути свої посади, а, мабуть, і “другие коммунисты” теж…

 

Леонід Романовичов