Революція без крові: як енергодарці гуртом тарифи перемогли

650
0

Результат майже 15­-годинного протистояння енергодарців вже відомий. Хтось слідкував за перебігом подій у прямих ефірах, хтось 15 годин поспіль не виходив із сесійної зали. Інші прийшли на сесію одразу після роботи і залишилися до самої перемоги. А це близько 400 людей. Пенсіонери, молодь, навіть сім’ї з малими дітьми. Всі показали таку єдність, рішучість та принциповість, що, мабуть, вперше за довгий час ми відчули, що таке сила громади і народовладдя

Станом на десяту годину, як і було заплановано, люди прийшли на сесію, щоб депутати виконали вимоги, зазначені в електронній петиції – скасували необґрунтовані тарифи «Тепловодоканалу», які, за різними позиціями, збільшили від чотирьох до семи разів, а також щоб підтримати ще одну петицію щодо матеріальної допомоги дітям­інвалідам. Але влада розіграла стару схему – кворуму не було. Для проведення сесії не вистачало двох депутатів.
І таке відношення обурило людей, які заповнили сесійну залу. На Розводова і Курдю, секретаря ради Нікітіну, юриста виконкому Поліщука, представників «МДЛ» та директорів комунальних підприємств посипалися звинувачення. Та найбільше дісталося міському голові Павлу Музиці. Його назвали некомпетентним, недолугим та нечесним керівником, який втратив довіру всіх виборців міста.
Це ж як треба було працювати, щоб городяни вважали очільника міста і його команду серйозною загрозою для власної безпеки! Про це, зокрема, прямо сказали атовці, шоковані подіями в рідному Енергодарі, який буквально руйнується. Хлопці попередили, що на пряму загрозу будуть відповідати адекватно і не дозволять більше знущатися над людьми.
Після другої години стало зрозуміло, що відсутні депутати і не думають приходити на сесію, прикриваючись раптовими відрядженнями, відпустками і лікарняними, хоча багатьох із них цього дня бачили в місті. Цинізм деяких з них просто зашкалював. Наприклад, Іван Сорока, якого вважають справжнім керівником «Тепловодоканалу» й ініціатором підвищення тарифів, весь час, поки люди чекали початок сесії, «відсиджувався» в одному з кабінетів, розташованих у приміщенні виконкому. Там його і знайшли активісти «Громадського контролю». Після цього депутат просто втік.
Тим часом у сесійній залі не вщухали «пристрасті». Енергодарці були сповнені рішучості не покидати приміщення, доки рішення не будуть прийняті. Коли стало зрозуміло, що від дзвінків депутатам користі не буде, станом на 16­ту годину вирішили знову зібрати членів виконкому. Ситуація повторилася, членів виконкому теж не вистачало для кворуму. Люди запідозрили, що мер спочатку розсилав повідомлення, аби ті не приходили, а вже потім телефонував. Так це чи ні, невідомо, та градус обурення тільки зростав, і потік «компліментів» на адресу Павла Музики не вщухав.
Вже ближче до ночі громада знову зробила спробу організувати сесію. По другому колу Павла Музику буквально змусили телефонувати депутатам. І ми хочемо особливо наголосити на телефонній розмові з депутатом Олегом Кабановим, який до того ж очолює комунальне підприємство «Інформаційні системи». Він прилюдно назвав енергодарців, які прийшли вимагати справедливі тарифи, «тітушнею». Чи може людина, яка займає виборну посаду, безкарно принижувати честь та гідність городян? Чи не повинна вона скласти мандат і чи гідна бути найманим посадовцем? На жаль, у сесійній залі Кабанов не з’явився, хоча людям кортіло подивитися йому в очі і поставити ці запитання.
Енергодарці вимагали від Павла Музики, аби він власноруч написав заяву про звільнення. Також вони хотіли змінити склад виконавчого комітету, звільнити директора КП «ТВК» Грешилова. Та ці пропозиції йому явно не сподобалися. А люди продовжували тримати оборону. Активісти забезпечили харчуванням та питною водою, а співробітники поліції – слідкували за правопорядком. Втім, треба віддати належне й енергодарцям. Революція була емоційною, але безкровною. Владу «били» виключно словом і принциповістю.
Саме завдяки цьому ближче до опівночі кворум таки вдалося організувати. Останньою, вісімнадцятою, в залі з’явилася депутат Галина Железняк. Тож, через 15 годин після початку протистояння депутати таки скасували підвищення тарифів «Тепловодоканалу», утримався тільки Павло Музика. Цієї ночі вони також підтримали петицію щодо матеріальної допомоги дітям­інвалідам.

Каріна Стрєльнікова