Як отримати в Запоріжжі інформацію про забруднення повітря і визначити його джерело?

1310
0

 У п’ятницю 31 травня, з 11.00 до 16.00, в рамках 3-го Міжнародного Запорізького екологічного форуму «Екофорум-2019» у Запоріжжі (« Казак-палац, центральна площадка 1-го поверху) відбудеться публічна дискусія: “Моніторинг повітря: як отримати дані про забруднення і захистити себе?»

Експерти з України та Чехії поділяться своїм досвідом розробки та створення незалежної мережі моніторингу повітря, розкажуть про останні наукові дослідження в цій галузі та обговорять можливі спільні дії.

До групи експертів увійшли Ян Говорка, керівник лабораторії якості повітря і Ян Бендль, докторант в галузі екологічних наук Інституту екологічних досліджень факультету наук Карлового університету, Петро Мареш — креативний директор чеської компанія SCIENCE IN, що займається інтерактивними, художніми та натхненними презентаціями різних наукових тем.

Серед унікальних досягнень науковців — не тільки практичні знання про забруднення повітря, а й способи виявлення джерел забруднення, альтернативні методи вимірювання якості повітря, правові норми та пропаганда чистого повітря. Вчені       проаналізують переваги та недоліки громадських та державних систем моніторингу,  дадуть поради про те, як убезпечити себе і мінімізувати вплив забруднення.

Під час заходу чеська громадська організація «Арніка» оголосить про запуск програми малих грантів, спрямовану на підтримку дій місцевих громадських ініціатив, пов’язаних із забрудненням повітря з промислових джерел.

Програма фінансується за підтримки Програми сприяння переходу Чеської Республіки.

Реєстрація учасників: http://bit.do/eSSgZ

Захід проходить за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках «Програми сприяння переходу»,  «Чеського центру у Києві». Під час візиту до України чеські експерти проведуть подібні семінари в Кривому Розі (30 травня) та Києві (3 червня).

ПРОГРАМА

ЧАС Учасник, ПІБ, посада ТЕМА ВИСТУПУ
БЛОК ЗДОРОВ’Я      
1 11.00-11.05 Вступне слово.  
 

2

 

 

11.05-11.40

Jan Hovorka, руководитель лаборатории качества воздуха в Институте окружающей среды Карлова университета в Праге, (Чехия).

 

Сеть мониторинга, усовершенствованный метод мониторинга для выявления источника загрязнения. Недостатки стандартных методов мониторинга загрязнения воздуха, альтернативные методы и их преимущества.
 

3

 

11.40 — 11.50

Тулушев Євген Олександрович, фахівець ДУ “ЗОЛЦ МОЗ України в Запорізькій області”, (Запоріжжя) Результати оцінки ризику здоров’ю населення м.Запоріжжя від впливу атмосферного повітря.
 

4

 

11.50 — 12.00

Каменщик Андрій Володимирович, доцент кафедри госпітальної педіатрії Запорізького державного медичного університету, к.мед.н. (Запоріжжя) Вплив забруднювачів атмосферного повітря на частоту виникнення вроджених вад серця у дітей Запорізької області.
5 12.00 — 12.30 ДИСКУСІЯ      
БЛОК МОНІТОРИНГ      
 

6

 

12.30 — 13.00

Jan Bendl,  научный сотрудник лаборатории качества воздуха в Институте окружающей среды Карлова университета в Праге.(Чехия)

 

Альтернативные методы измерения качества воздуха. Примеры.
7 13.00 — 13.10 Павло Ткаченко, Ініціативна група “Save Dnipro”, активіст, (Дніпро) Датчики. Ініціатива  SaveEcoBot.
8 13.10 — 13.20 Олександр Карпенко, керівник напрямку Smart Environment ініціативи Kyiv Smart City, (Київ) Якість повітря у розумному місті: від окремих досліджень до цілісних моніторингових систем
9 13.20 — 13.30 Олександр Кузьмюк, технічний директор Distributed Data Systems Ltd., активіст (Дніпро). Презентація системи моніторингу забруднення повітря air-pollution.ml
10  

13.30 — 13.40

Олексій  Ангурец, Заступник директора з питань екології КП «Центр екологічного моніторингу» ДОР», (Дніпро). Стратегія розвитку системи екологічного моніторингу Дніпропетровської області
11  

13.40 — 14.00

Kateřina Krejčová, координаторка проекту в Україні Чеської екологічної громадської організації “Арніка”,

( Чехія)

“Кампанія за чисте повітря в Східних містах України”. Презентація програми міні-грантів від Міністерства Закордонних справ Чехії у співпраці із громадською організацією “Арніка”
12 14.00 — 14.30 ДИСКУСІЯ

 

     
БЛОК ЕКО-ЛОБІЗМ      
13 14:30 — 15.00 Петр Мареш, креативный директор чешской компании SCIENCE IN (Чехия). Коммуникация в области загрязнения воздуха. Правовые нормы и лоббирование за чистый воздух
14 15.00 — 15.10 Олена Решетько,  Голова Громадської організації “Экоцид.НЕТ” (Харків) Досвід захисту у національних судах конституційного  права громадян на безпечне довкілля та відшкодування нанесеної шкоди здоров’ю
15 15.10 — 15.20 Коаліція ГО “Досить труїти Кривий Ріг” (Кривий Ріг) Практичні поради щодо впливу громадськості на забруднювачів довкілля та на прийняття екологічних рішень
16 15.20 — 15.30 Тамара Харчілава, координаторка з підтримки громад, Центр екологічних ініціатив “Екодія”, (Київ) Рішення українських судів по справах, пов’язаних із забрудненням повітря.
17 15.30 — 16.00 ДИСКУСІЯ