Як отримати медичну допомогу у відпустці та на курорті: рекомендації нацслужби здоров’я

660
0

На узбережжі Азовського моря потрохи розгортається курортний сезон. Тож актуальним стає питання надання медичних послуг для відпочивальників.

За інформацією Національної служби здоров’я України, якщо людина приїхала на відпочинок і так сталося, що вона або її дитина потребує медичної допомоги, вона може розраховувати на такі види безоплатної медичної допомоги:

  • екстрена (невідкладна) медична допомога. Якщо людина знаходиться у невідкладному стані (коли життю та здоров’ю загрожує небезпека), необхідно викликати швидку, яка надасть допомогу незалежно від того, в якому місті людина подала декларацію про обслуговування у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Екстрену (невідкладну) допомогу завжди нададуть у будь-якому закладі охорони здоров’я за зверненням пацієнта, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини.
  • первинна медична допомога. Якщо пацієнт потребує безкоштовної планової консультації лікаря первинної ланки або проведення аналізів, що входять до гарантованого пакету послуг первинної медичної допомоги, або електронного рецепта за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки», їй потрібно на місці відпочинку подати декларацію про обслуговування у місцевого лікаря первинної ланки. Попередня декларація буде деактивована автоматично. Після повернення додому пацієнт може подати нову декларацію до свого попереднього або іншого лікаря, що надає первинну допомогу у його населеному пункті.

Якщо пацієнт потребує первинної медичної допомоги, але не хоче подавати нову декларацію, він може отримати цю послугу в будь-якому приватному закладі, але вже за власні кошти. Тільки подання декларації про обслуговування у лікаря первинної ланки гарантує отримання послуг первинної медичної допомоги безоплатно для пацієнта. Адже тоді за надання послуг первинної медичної допомоги закладу охорони здоров’я заплатить Національна служба здоров’я України.

За інформацією департамента комунікацій з громадськістю ЗОДА, оплата за обслуговування пацієнта, що отримав медичну послугу, обравши під час відпустки іншого лікаря первинної допомоги, надійде до закладу охорони здоров’я, в якому працює цей лікар, у наступному звітному місяці.

Адреси центрів первинної медико-санітарної допомоги можна дізнатися за посиланням.