Децентралізація на Запоріжжі: громада рівних

1170
0

Чим далі від обласного центру, тим більше проблем, які варто вирішити у новоствореній громаді. Таких висновків ми дійшли після того, як відвідали понад 5 ОТГ. Втім, Роздольська сільська об’єднана територіальна громада, яка знаходиться в 65 км від Запоріжжя, стала винятком, адже в с. Роздол ще декілька років тому представники сільради та фермерських господарств почали створювати комфортні умови життя

Яскрава і сучасна школа, футбольне поле з чеським покриттям, власна пекарня, спорткомплекс і овочесховище — все це знаходиться на території Роздольської ОТГ. Громаду, в якій проживають майже 4,5 тисячі людей, створили в 2017 році. До її складу входить Любимівська, Високівська та Роздольська сільські ради. Наразі в Роздольській ОТГ функціонують по три дитсадки, школи та КП, а також 17 магазинів, 4 кафе, 15 фермерських господарств.

Як розповіла голова Роздольської сільської ОТГ Валентина Копєйченко, шлях до об’єднання був нелегкий. Згідно з перспективним планом, територія мала б увійти до складу Пришибської ОТГ, але люди захотіли приєднатися до райцентру — Михайлівської ОТГ.
— Михайлівський селищний голова Олександр Ракша спочатку надіслав нам запрошення на об’єднання, та потім вони вирішили об’єднуватися згідно з перспективним планом. А мешканці таких селищ, як Роздол, Любимівка і Високе на загальних зборах вирішили створити свою маленьку громаду і розвивати її, — розказала Валентина Копєйченко.
Незважаючи на досягнення, планів на майбутнє ще багато — ремонт доріг, вирішення питання вуличного освітлення, реконструкція будинку культури і шкіл у с. Любимівка та с. Високе.
— Плануємо ремонт покрівлі у школах у Високому і Любимівці. Зараз вирішуємо питання стосовно переходу на пілетне опалення у школі та дитсадку с. Високе. Наразі будуємо нову амбулаторію за державні кошти, крім того, 25 травня громада отримала новий автомобіль для медичного обслуговування населення, — розповіла голова ОТГ. — З Роздолу в центрі зайнятості не стоїть жодна людина, але в інших селах важкувато з працевлаштуванням. Тому ми плануємо створення міні­виробництва, щоб людям було де працювати.

Журналісти газети «Верже» вже були на території с. Роздол у 2017 році, коли спілкувалися з одним із керівників фермерського господарства «Таврія­Скіф» (далі — ф/г) Олегом Каліманом. Ще тоді було зрозуміло, що місцеві підприємці та жителі вкладають гроші у розвиток рідного села. «Наше господарство щорічно в розвиток інфраструктури, школу і дитячий садок вкладає в середньому 2,5 мільйона», — цитата з інтерв’ю від 20.04.2017. Тож, завітавши в рамках прес­туру до с. Роздол, нам було цікаво подивитися, що тут змінилося за два роки.
КЗ «Роздольська загальноосвітня школа I-III ступенів»
Яскрава і затишна — саме така думка виникає, коли опиняєшся на території єдиної школи в с. Роздол. Двір перед навчальним закладом викладений плиткою, а сама будівля, в якій навчаються 146 дітей, розфарбована яскравими кольорами. У 2018 році зробили утеплення фасаду нового корпусу за рахунок обласного бюджету (майже 1,5 млн грн) у співфінансуванні з Роздольською сільрадою (148 тис. грн). Утеплили і старий корпус на умовах співфінансування.
Ми завітали до 1 класу, в якому навчаються 22 учні. Кабінет відремонтований, є інтерактивна дошка, а діти сидять за одинарними партами. За словами Наталі Михайлишиної, директора навчального закладу, в кабінетах проводять тільки капітальні ремонти — нові вікна, підлога, двері, стеля, меблі, дошки тощо.
Харчуються діти у відремонтованій столовій — підвісна французька стеля, нове обладнання на кухні.
— У середньому обід коштує 9­11 грн, а полуденок — 3­4 грн. Втім, учні 1­4 класів харчуються ще дешевше — 8 грн за обід на одну дитину виділяє сільрада, різницю сплачують батьки, — відзначила Наталя Михайлишина. — Крім того, фермерське господарство надає багато сезонних овочів та фруктів безкоштовно всім школам і дитсадочкам нашої ОТГ.
За словами Сергія Калімана, одного з керівників ф/г «Таврія­Скіф», в ОТГ представники фермерських господарств активно допомагають дітям: «Коли сказали, що опорною школою може бути тільки та, в якій вчаться понад 500 дітей, ми вирішили створити щось незвичне, аби навчальний заклад не закрили, і дітей не возили в Пришиб. Фермери зібрали кошти ­ по 50 грн з гектара землі ­ і відремонтували столову та більшість навчальних класів у старому та новому корпусах».

Спортивна ОТГ
На задньому дворі школи с. Роздол скоро відкриють сучасне спортивне поле. Гроші на його будівництво виділили наприкінці 2018 р., а роботи розпочали в березні 2019 р.
Будівництво спортмайданчику проводять у рамках реалізації державної бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» на умовах співфінансування: 50% з держбюджету та 50% виділили представники ф/г «Таврія­Скіф», загальна сума — 1,5 млн грн.
У громаді зізнаються, що майданчик робили «на совість» — 50 см піску, 35 см щебеню, все гарненько утрамбували і зверху постелили чеське покриття. Після дощу спортмайданчик, як зазначають представники ОТГ, не «втече» разом із водою, перевіряли.

За словами місцевих жителів, футбол тут люблять майже всі. В ОТГ є 3 футбольні команди, одна з яких минулого року зайняла 2 місце серед аматорів Україні.
«Ми розуміємо, що дітям треба чимось займатися, аби в них не було бажання палити і вживати алкоголь, тому представники фермерських господарств створюють всі умови для того, щоб малеча розвивалась», — зазначив Сергій Каліман.
У Роздолі також функціонує стадіон, а з 2017 року в Високому запрацював спортивний комплекс. Відвідавши декілька ОТГ, ми вперше завітали до такого закладу. Скажемо відверто, далеко не кожна громада могла похизуватися наявністю спорткомплексу на початку своєї діяльності, адже в першу чергу вирішують більш важливі питання — ремонтують дороги, встановлюють освітлення, проводять реконструкції шкіл, БК тощо.
Цей комплекс відремонтований і оснащений спільними зусиллями: за гроші з облбюджету відремонтували покрівлю, представники німецької організації GIZ надали сучасні тренажери.
«У комплексі проводять районні та обласні змагання, ввечері мешканці займаються спортом. Один із фермерів нашої ОТГ безкоштовно забезпечує пілетами котельню, яка обігріває це приміщення, другий надає автобуси для підвозу дітей. А ми відремонтували цей спорткомплекс і передали в район», — розповів Сергій Каліман.
Фермерське господарство «Таврія-Скіф»
Найбільшим фермерським господарством, і по сумісництву інвестором Роздольської ОТГ, є «Таврія­Скіф», яке працює 24 роки та спеціалізується на рослинництві, овочівництві та садівництві. А минулого року працівники господарства завершили будівництво холодильника­складу з корисним об’ємом 4000 т.
За словами заступника голови з виробництва ф/г «Таврія­Скіф» Сергія Чижа, наразі в холодильнику­складі є 30 камер для зберігання продукції, 2 з яких призначені для зберігання цибулі. «8 із 30 камер у нас з регульованим газовим середовищем, що дає можливість зберігати продукти до 1 року. Одні камери розраховані на 180 тонн, інші — на 150. Автоматизації поки що немає, та в планах сушка овочів і фруктів», — пояснив Сергій Чиж.
Пекарня
Майже півтора року тому в Роздолі запрацювала пекарня, в якій місцеві жителі купують свіжий хліб. Вона оснащена турецьким обладнанням, що дозволяє випікати 9 сортів хлібобулочних виробів. Як нам розповіли співробітники, за добу вони випікають до 2,5 тисячі виробів. Для енергозбереження пекарня обладнана печами пілетного типу.
Медицина
В ОТГ функціонують 3 заклади охорони здоров’я, в яких лікарі та медсестри надають первинну допомогу мешканцям громади. В бюджет ОТГ закладають кошти на придбання інсуліну і препаратів для тих, хто проходить процедуру гемодіалізу. Втім, стаціонарне лікування можливе тільки в медзакладі, розташованому в Михайлівці.
Від автора: Незважаючи на те, що Роздольська ОТГ доволі маленька, її мешканці на власному прикладі доводять, що спільними зусиллями можна зробити багато гарних справ, наприклад, створити затишні і комфортні умови для життя. Головне, працювати, а не сподіватися на вдачу, бо тільки праця і бажання щось змінювати на краще можуть принести добрі «плоди».

Іванка ВОЛОЩУК, фото автора