Міграційна служба, міграція і проблема двопаспортних депутатів

1156
0

Пам’ятаються ще зі школи «Стихи о советском паспорте». Тоді «серпастий і молоткастий» оспівав Володимир Маяковський. Не знаємо, чи хтось з поетів оспівав вже український паспорт, хоча він для нас навіть більш важливий, ніж свого часу документ із гербом СРСР

ПАСПОРТ — ЦЕ НАШЕ ВСЕ!
Щира правда, адже поїзд, готель, літак, візит до будь­якої державної установи — це паспорт. А Пенсійний фонд, «собес», банк, комунальне підприємство, нотаріус, рієлтор, словом, все, що стосується ваших майнових прав та фінансових операцій — це вже не тільки паспорт та ідентифікаційний код, а й їхні копії. Та ж історія в РАГСі та лікарні.
Без паспорта, до того ж дійсного, зі вчасно вклеєною фотографією, реєстрацією тощо вже і кроку не ступити. Хтось скаже, що теперішнього городянина без черги біля банкомата чи платіжного термінала уявити не можна, а там паспорт не потрібен. «Спочатку було слово», як у Біблії пишеться, а у вас ­ під час отримання платіжної картки, ­ подивилися і паспорт, і зняли з нього всі необхідні ксерокопії.
До речі, про останні. По всій Україні вже накопичені мільярди тих паспортних ксерокопій і деякі читачі навіть переживають, що якісь зловмисники з банків, рієлторських контор тощо можуть скористатися ними, аби обібрати якихось немічних бабусь. Подібних фактів небагато, у всякому разі не більше, ніж коли судді відсуджують квартиру у померлого 12 років тому громадянина…

ЖИТТЯ БЕЗ ЧЕРГ І В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
Як би там не було, система працює. Через те, що в читачів виникає багато питань з тем паспортизації та реєстрації, ми звернулися до представників
Головного управління державної міграційної служби України (УДМС) в Запорізькій області та поспілкувалися з Віленою Ніколаєнко, яка обіймає посаду головного спеціаліста зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ згаданого Управління.
­У складі УДМС України в Запорізькій області, ­ розповіла нам В. Ніколаєнко, ­ 28 територіальних підрозділів по області, що робить зручним отримання громадянами всіх передбачених адміністративних послуг, адже у кожному терпідрозділі є обладнання для оформлення закордонних та внутрішніх паспортів.
Назву кілька цифр. За 6 місяців поточного року в Запорізькій області було оформлено 29 518 паспортів громадянина України у вигляді ID­карток, що на чотири тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року.
За цей же період 71 443 особи скористалися можливістю отримати закордонний біометричний паспорт громадянина України. У 2018 році станом на липень було оформлено 91 315 закордонних паспортів. Традиційно найбільше документів було видано підрозділами міграційної служби у Запоріжжі, Мелітополі та Бердянську…
Сьогодні не лише жителі згаданих міст, а й взагалі кожен громадянин України має змогу не виходячи з дому онлайн записатися до електронної черги для оформлення закордонного паспорта чи громадянина України у вигляді картки.
Що для цього потрібно? Та всього лише через комп’ютер, підключений до Інтернету, зайти на офіційний сайт ДМС (dmsu.gov.ua). Далі знайти розділ «Електронні сервіси» і обрати пункт «Електронна черга». Вже у цьому пункті обрати, який саме документ ви бажаєте оформити. А далі потрібно просто слідувати зазначеним у сервісі підказкам (вписати телефон, обрати регіон, послугу, дату, час).
Після успішного запису до черги ви отримаєте смс­повідомлення на телефон з номером, датою та часом оформлення.
Крім онлайн­запису на сайті ДМС, два інших види формування черги забезпечуються безпосередньо у підрозділі служби (колишньому «Паспортному столі»), до якого ви навідалися. Там, через спеціальний термінал, ви отримаєте талон з датою та часом оформлення. У той же час існує й послуга «сьогодні на сьогодні» — тобто оформлення у день звернення, але без зазначеного часу. Іншими словами, якщо є бажання і необхідність, можете постояти в черзі, аби пришвидшити отримання документа.
Окрім того, тепер ви можете відстежити онлайн (в поточному часі) оформлення закордонного чи внутрішнього паспорта на тому ж сайті dmsu.gov.ua у розділі «Перевірка стану оформлення паспорта» або за допомогою так званого чат­бота у популярних месенджерах Viber і Telegram.
Трохи забігаючи наперед скажу, що іноземці також можуть перевірити онлайн готовність посвідок на постійне чи тимчасове проживання. Для зручності існує англомовна версія сайту.
Запис до електронної черги індивідуальний, через те бронювання та передача запису до черги стороннім особам заборонені. І тут будьте уважними, адже невідповідність даних, зазначених під час реєстрації в електронній черзі, реальним даним фізичної особи є підставою для скасування реєстрації…
Стосовно закордонного паспорта, оформити його можна у будь­якому підрозділі міграційної служби, незалежно від місця реєстрації або взагалі без неї.
Вартість оформлення паспорта в усіх підрозділах однакова та на сьогодні складає 682 грн (20 робочих днів) та 1034 грн (7 робочих днів). При замовленні документа варто враховувати час доставки зі столиці.
Оформити внутрішній паспорт громадянина України у вигляді картки вперше можна лише в міграційній службі за місцем реєстрації, повторно – у будь­якому відділенні служби по усій Україні. Вартість оформлення внутрішнього паспорта (до 20 робочих днів) складає 345 грн, при оформленні до 10 робочих днів – 471 грн. Вперше, тобто в 14 років (раніше, нагадаємо, вік паспортизації складав 16 років, ­ Авт.) отримання паспорта є безкоштовним.
Наразі черг на оформлення документів немає…

ВІЙНА, БІДА І НАВЧАННЯ
Ми поцікавилися, а як вирішують проблеми жителів окупованих територій Криму, Донбасу та прифронтової смуги, де точаться бойові дії?
­ Проблема справді існує, ­ повідомила Вілена Ніколаєнко. – Працівники Міграційної служби Запорізької області отримали одне з найбільших навантажень в Україні по роботі з тимчасово переміщеними особами. На сьогодні в нашій області адміністративні послуги з оформлення документів отримали вже майже 2000 внутрішньо переміщених осіб.
Актуальною є тема оформлення внутрішніх біометричних паспортів громадян України для вимушених переселенців; зміни фото в документах; особливості відновлення втраченого паспорту та отримання ID­картки вперше для цієї категорії осіб.
Виникають певні складнощі під час документування осіб, зареєстрованих на території АР Крим, Луганської та Донецької областей, але в міграційній службі був розроблений та успішно функціонує вже добре відпрацьований механізм для ідентифікації цієї категорії громадян.
Втім, не лише війна є причиною міграції. Хтось їде до Запоріжжя на навчання, а когось зірвала з рідних місць біда, тобто важкі чи нестерпні умови життя. Найактивніше до нашої області приїжджають іноземці з Туреччини, Індії, Королівства Марокко, Азербайджану, Вірменії, Грузії. Останнім часом збільшилась кількість поляків, нігерійців, йорданців та іранців. Часто іноземці приїжджають до нас на навчання, а потім вступають до шлюбу та оформлюють постійне проживання.
На сьогодні кількість іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно проживають на території області — 13 726, тимчасово проживають ­ 4 077. Окрім того, за 6 місяців цього року в області було видано 612 посвідок на постійне та 579 ­ на тимчасове проживання. Ще 498 довідок засвідчують, що їхні подавачі вже зареєстровані громадянами України.

«НЕМАЄ ТАКОГО ЗАКОНУ»?
А далі ми звернемося до кількох болючих тем. Та спочатку про світову систему паспортизації. Закордонний паспорт потрібен, аби країна, до якої в’їздить громадянин України, була впевнена: це саме та особа, яка зазначена в документі, а не міжнародний злочинець, який ховається від Інтерполу і прикривається чужим ім’ям. Окрім того, це не шпигун третьої країни, в’їзд якому взагалі заборонений, але він знайшов лазівку з паспортом України.
Закордонний паспорт громадянина також потрібен для аналізу міграційних процесів у державі та постановки громадянина на консульський облік посольства України в країні перебування, щоб допомогти нашій людині у разі аварії, арешту тощо…
Однак, ось що з’ясувалося. Представники Державної міграційної служби за законом не ведуть облік осіб, які покинули межі України. Ця статистика — прерогатива представників Державної прикордонної служби. А вже де і хто осів мають знати лише працівники МЗС. Про це все подбав наш законодавець… Навіщо, ми можемо лише здогадуватися. Як все відбувається на практиці, покажемо ось на такому прикладі.
«Постійно працюють за кордоном 3,2 мільйона українців. Тобто майже п’ята частина працездатного населення України у віці 15­70 років перебуває за кордоном, а це 18% всього економічно активного населення країни. Про це йдеться в макроекономічному огляді Міністерства фінансів за липень.
У відомстві зазначають, що відтік робочої сили за кордон сприяв зменшенню безробіття в Україні. Зокрема, в червні 2019 кількість безробітних скоротилася на 5,5%, а кількість безробітних, які претендують на одну вакансію, скоротилася до 3 осіб ­ це найнижчий показник за останні роки» («Фокус», 29.07.2019 р.).
Тут важливо наголосити на тому, що мова йде про громадян, які постійно працюють закордоном. Ті, хто виїздить попрацювати на сезон чи на кілька місяців, у статистиці не фігурують, хоча мова йде про мільйони громадян України.
А тепер кілька слів про вибори. Представники Центральної виборчої комісії, мабуть, шоковані підсумками виборів президента України на закордонному виборчому окрузі, постаралися максимально зашифрувати інформацію вже по виборах 21 липня. Фігурують тільки відсотки, а якщо хочеш дізнатися абсолютні цифри, аналізуй сотні і теж закодованих виборчих дільниць окремо, а потім шукай потрібну суму.
Через те звернемося до оприлюдненої ЦВК інформації по першому туру президентських виборів, на які найактивніше приходили виборці. По закордонному виборчому округу до списку було внесено 434 930 осіб, тобто тих, хто стояв на консульському обліку, і тих, хто навідався на дільницю в день виборів. Порівняйте цифри ­ 3,2 млн і 434,9 тис.!
Однак, це ще не все. Із тих 434,9 тис. проголосували 54 931 осіб (із них найбільше у Польщі та Німеччині ­ 7 795 і 7 147 осіб). Тобто, мало того, що поза межами консульського обліку за кордоном «гуляють» трохи менше трьох мільйонів, а навіть більше трьох мільйонів українців втратили всякий інтерес до України, і сюди, найшвидше, вже не повернуться.
То може відсутність точного обліку і дає можливість представникам Державної служби статистики подавати таку інформацію: «Чисельність постійного населення України на 1 січня 2019 склала 41 млн 983,6 тис. осіб (на 1 січня 2018 — 42 млн 216,8 тис.)». Хоча сумарно по регіонах, по містах і селах вона значно менша. А торгівці взагалі стверджують, що вони забезпечують хлібом всього 26 мільйонів українців…
Ми поцікавилися двома питаннями: 1. Чи є якийсь механізм відстеження громадян з паспортами іноземних держав, які стали чиновниками високого рівня в Україні або обрані народними депутатами? 2. Чи є якась відповідальність за подвійне громадянство? Адже щорічно в Україні трапляються скандали, коли нардепа чи міністра ловлять з російським, ізраїльським чи угорським паспортом. Ось що нам відповіли:
«Будь­який механізм відстеження подвійного і більше громадянства Державною міграційною службою не передбачений. Це компетенція спецслужб.
Згідно з Конституцією України подвійне громадянство в Україні не передбачено, при цьому адміністративна чи кримінальна відповідальності за це відсутня.
Згідно зі ст. 19 Закону України «Про громадянство України» підставами для втрати громадянства України є добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття».
Як останнє реалізується на Закарпатті, де понад 100 тисяч жителів вже з угорськими паспортами, ми знаємо. Автор відео, на якому новоспечені громадяни Угорщини приймають присягу у місті Берегово, звільнений з Державної прикордонної служби…
А кілька тижнів тому громадянин Ізраїлю відсудив у ЦВК право балотуватися на виборах у Верховну Раду і виграв на окрузі в Харкові. Нам з цього приводу додати нічого.

Світлана ТРЕТЯК